Sužinojo iš projekto

Apie 600 gyventojų turinčio Alytaus priemiesčio Venciūnų kaimo žmonės mena, kad dar tarybiniais laikais atidarytas šiukšlynas baigtame eksploatuoti smėlio karjere, tuomet gyvenvietės pakraštyje, nustojo veikti maždaug prieš dešimtmetį. Didžioji dalis beveik vieno hektaro šiukšlyno teritorijos pridengta vietinio grunto sluoksniu.

Venciūniškiai buvo įsitikinę, kad ateis metas visiškam šiukšlyno uždarymui, kai bus išvežtos daugelį metų kauptos atliekos, ir vietoj jo atsiras neužterštos žemės lopinėlis.

Juk ne paslaptis, ir dabar kai kas į jį niekam nematant atveža neturimų kur padėti atliekų ir jas užkasa.

Tačiau projektuotojams - Vilniaus bendrovei „Krašto projektai ir partneriai” - pateikus Venciūnų šiukšlyno sutvarkymo projektą, kaimo žmonės negali patikėti pasirinktu jo uždarymo būdu. Į jį bus suvežtos atliekos iš aštuonių Alytaus rajono šiukšlynų, suformuojamas atliekų kaupas ir taip uždaromas Venciūnų šiukšlynas.

Kaimo bendruomenės „Venciūnų sodiečiai”, „Venciūniškiai” tam prieštaraujančius raštus parašė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui (ARATC), organizuojančiam šiukšlynų uždarymą, ir Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentui.

Net du kartus venciūniškiai, nesutinkantys su atliekų suvežimu į jų šiukšlyną, kvietėsi į susitikimą rajono, seniūnijos vadovus ir atliekų tvarkytojus. Kažkada šiukšlynas buvo Venciūnų pakraštyje, dabar netoli jo jau pastatyti gyvenamieji namai. Žmonės baiminasi ne tik dėl atvežamų pavojingų atliekų, pavyzdžiui, šiferio, kuris terš aplinką, bet ir vandeningoje teritorijoje iš suvežto kaupo išsiskiriančių teršalų.

Arčiausiai, už 150 metrų nuo dabartinio Venciūnų šiukšlyno, gyvenanti Vladimira Bacienė, kurios ir žemė ribojasi su šiukšlynu, įsitikinusi, kad taip uždarius šiukšlyną visa gyvenvietė bus paversta sąvartynu. „Pas mane dar gyvena dukra su trejų metų vaiku. Kokioje kaimynystėje mes turėsime gyventi ir kokiu oru kvėpuoti?” - teiravosi moteris.

Šiukšlyno teritorijoje bus galima... slidinėti

Septynių Pietų Lietuvos savivaldybių įkurtas ARATC už europines lėšas - 5,3 mln. litų - jų teritorijose, išskyrus šiukšlynų neturėjusias Druskininkų ir Birštono savivaldybes, iš viso turi uždaryti 71. Pastarieji jau uždaryti Prienų ir Lazdijų rajonuose.

Alytaus rajone yra 25 šiukšlynai. Iš jų atliekas numatoma suvežti į tris vietas - Venciūnus, Trakininkus Butrimonių seniūnijoje ir Giluičių sąvartyno antrąją sekciją Simno seniūnijoje.

Kaip sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas, yra du šiukšlynų uždarymo būdai - išvežant iš jų atliekas ir formuojant jų kaupus, pas mus pasirinktas antrasis būdas, nes, suvežus senas atliekas į regioninį Takniškių sąvartyną, jis greitai būtų užpildytas. Tuomet tektų galvoti apie naujo sąvartyno atidarymą, tai visiems pabrangintų atliekų surinkimo sistemą.

„Niekur triukšmo dėl šiukšlynų uždarymo tokiu būdu nekilo, išskyrus Venciūnus. Čia yra apie 23 tūkstančius tonų atliekų, visiškai logiška, kad į jį bus suvežti gerokai mažesni kiekiai iš kitų rajono šiukšlynų, kuriuose yra apie 9 tūkstančius tonų senų atliekų. Negi galima iš Venciūnų vežti atliekas į kitus šiukšlynus, kuriuose tik keli šimtai tonų šiukšlių?” - stebėjosi A.Reipas.

Jis susitikime su venciūniškiais tvirtino, kad jų šiukšlyno teritorija su atliekų kaupu pavirs vos ne rekreacine, čia bus galima slidinėti, nes atliekos bus uždengtos izoliacinio grunto sluoksniu. Taip pat bus stebima gruntinio vandens kokybė. Tai kaimo žmonėms sukėlė juoką, ir šie reikalavo atlikti šiukšlyno poveikio aplinkai vertinimą.

Palaimino pati savivaldybė

Venciūniškiai, netikėdami šiukšlyno „naudingumu”, žadėjo priešintis atliekų suvežimui iš aštuonių rajono kaimų šiukšlynų kaip per įsimintinus Sausio įvykius prieš rusų tankus Vilniuje. Tai išgirdęs susitikime su Venciūnų kaimo gyventojais dalyvavęs Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas pareiškė: „Aš su buldozeriu neisiu su žmonėmis galynėtis. Reikalausime padaryti poveikio aplinkai vertinimą.” Meras gyventojų prašė pateikti konkrečius argumentus, dėl kurių nesutinkama pasirinktam šiukšlyno uždarymo būdui.

Venciūniškiai jau pasiprašė Alytaus advokatų pagalbos, kad šie argumentai būtų išdėstyti teisiškai kvalifikuotai.

Tačiau šioje istorijoje verta pastebėti, kad pati rajono valdžia palaimino atliekų suvežimą iš aplinkinių kaimų į Venciūnus. Dar pernai birželį Teisės skyriaus vedėja, vykdžiusi administracijos direktoriaus funkcijas, Erinija Perednikaitė ARATC pateikė pasiūlymą Venciūnų ir Trakininkų šiukšlynus formuoti kaip sąvartynus, o likusias atliekas suvežti į Giluičio sąvartyno antrąją sekciją, kuri nebuvo uždaryta, ir tam nebuvo naudojamos europinės lėšos.

Taip Alytaus rajone prasidėjo sąvartynų formavimas vietoj šiukšlynų atliekas suvežant iš rajono kaimų ir tokiu būdu rajone uždarant šiukšlynus. Ar tuomet pačiai rajono savivaldybės administracijai, prieš pateikiant siūlymą ARATC, nereikėjo galvoti apie sąvartynais paverčiamų teritorijų poveikio aplinkai vertinimą dėl kaimo žmonių interesų?