Bitininko sėkmė

Tokių metų retai pasitaiko, nes paprastai gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje būna geros savaitės laikotarpis, kai gamtoje bitėms nėra ką veikti.

Jeigu gluosnių nektaras gelbėjo šeimas nuo bado grėsmės, tai vėliau iš sodų, kiaulpienių, žieminių bei vasarinių rapsų, aviečių bei šaltekšnių, pievų, grikių, baltųjų dobilų bei dalies liepų medunešio rezultatais jau ir bitininkai galėjo dalintis su bitėmis.

Tų rezultatų dydis priklausė nuo bitininko sėkmės. Į šį žodį galima būtų sutalpinti daug ką – bityno vietą, šeimų kokybę ir, be abejo, bitininko kvalifikaciją. Labai daug ką lėmė ir tai, ar nebuvo pavėluotas nė vienas darbas bityne. Kita šių metų ypatybė – neblogas tradicinio lipčiaus medunešis, kurio pernai visiškai nebuvo.

Ekologinį medų – į Jūros šventę

„Gerai, bet nelabai“, - taip šiųmetį medaus „derlių“ apibūdino Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ pirmininkas Aloyzas Barkauskas. Bitininkas sakė, kad kol kas medaus būta daugiau nei pernai, tačiau neaišku, kokia bus likusi vasaros dalis ir paskutinis medkopis.

A.Barkauskas šįmet medų jau kopė dukart. Šiaulių kraštas medaus derliumi patenkintas, tačiau, pasak jo, kur kas prastesnė padėtis pietinėje Lietuvos dalyje. Štai Dzūkijoje, pasakoja bitininkas, išdžiūvo rapsai.

A. Barkauskas su DELFI kalbėjosi medumi prekiaudamas Klaipėdoje, Jūros šventėje. Už medaus kilogramą bitininkas prašė 16 Lt, tačiau penktadienio popietę niekas neskubėjo pirkti, tik sustodavo pasižiūrėti. Pernai mugėje jis medumi prekiavo po 14 Lt už kilogramą.

Šiauliuose bitininkas už ekologinio, miško medaus kilogramą prašo 14 Lt. Anot pašnekovo, miško medus už rapsų brangesnis, nes jo būna mažiau. Už rapsų medų šįmet prašoma 10-12 Lt.

Bitininkas laiko 120 bičių šeimų. Jo aviliai išdėlioti penkiose vietose - vieni stovi prie Šiaulių, kiti – Žemaitijoje, prie Lūkšto ežero.

Derlius ne visur gausus

Šalyje derlius nevienodas kaip ir liepų medunešis. Bitininkai pastebėjo, kad vieni žydintys liepų medžiai nuo bičių tiesiog ūžė, o kituose, nors ir už kelių šimtų metrų, buvo spengianti tyla. Taip pat ir su derliumi – Dzūkijos ir Rytų Aukštaitijos bitininkai juo nelabai džiaugiasi, o likusi Lietuvos dalis – nesiskundžia.

Viščiukus, kaip sakoma, skaičiuoja rudenį, todėl ir tikslesnius medaus derliaus duomenis sužinosime rugsėjį. Didesnis jis bus ar mažesnis, nereikėtų tuo labai daug atvirai džiaugtis.

Šįmet medus tamsesnis

„Šįmet labai geras derlius, ypač iš aviečių, šaltekšnių, lipčiaus, pavasarinio medaus. Nemažai birželį buvo lipčiaus – dėl to šįmet medus tamsesnis, pagyvenę arba nelabai nusimanantys klausinėja, kodėl medus tamsus“, - DELFI aiškino dešimtmetį ekologine bitininkyste užsiimantis Žemaitijos bitininkas Jonas Rabačius.

Konkretaus derliaus kiekio J. Rabačius dar nežino - jis paaiškės rugpjūčio pabaigoje, kai iš avilių bus baigtas imti medus. Bitininkas tikisi, kad iki paskutinio, ketvirtojo, ėmimo medaus padaugės - kai kur dar žydi grikiai, be to, šilti orai, prilyta.

Vidutiniškai ekologinio medaus kilogramas siekia 15 Lt, neekologinis parduodamas už 12-14 Lt. Pavasarinis medus, kurio buvo mažiau, įkainojamas ir 16, ir 17 Lt.

100 J. Rabačiaus turimų bičių šeimų laikomos Šilalės rajono Pagramančio regioniniame parke. Aplinkui žemės nenašios, tad nėra didelių purškiamų laukų, stambių ūkininkų.

Kainos „iš namų“

Pagrindinio bitynų produkto – medaus – kaina šiandien, palyginti su praėjusiais metais, didesnė apie 20 proc. Tačiau kaina tik atspindi šalies ekonomiką smaugiančią infliaciją.

Visame pasaulyje tarp bitininkų yra toks kainos matas – „iš namų“. Į šią sąvoką įeina ir turgus ar mugė, esmė ta, kad gamintojas tiesiai parduoda vartotojui. Yra skaičiuota, kad Švedijoje tiesiai pirkėjams medų parduoda 68 proc. bitininkų, Latvijoje dar daugiau – 78 proc. Lietuvoje turbūt irgi ne ką mažiau bičiulių susiranda tiesioginius pirkėjus. Taigi ši kaina iki šiol laikosi ne mažesnė kaip 12 Lt/kg. Aišku, daug kur ji ir didesnė. Štai Labanoro girios bitininkai gauna ir 16 litų, bet juk tai girios medus, kurio niekada nebūna gausu.

Tarp kitko, kaimyninėse Latvijoje ir Lenkijoje medaus kainos tradiciškai visuomet aukštesnės – net ir tada, kai būna jo labai daug.

Girių ir rapsų medus

Jeigu tik bitynas nebuvo šalia didelių vasarinių rapsų, grikių ar kitų kultūrinių kryžmažiedžių augalų plotų, didžiojo medunešio medus šįmet bus tradicinis lietuviškas – tamsios spalvos, įvairiarūšis ir gana ilgai dėl didelės lipčiaus gausos nesikristalizuojantis. Bet štai bičiulis iš Kretingos manęs klausė, kaip pirkėjams įsiūlyti neįprastą, visiškai baltos spalvos žieminių rapsų medų.

Pirmiausia patiems bitininkams reikėtų gerai išmanyti šios rūšies medaus savybes. Trumpai: tai dietinis medus, kurį lengvai įsisavina žmogaus organizmas, greitai aprūpina angliavandeniais, atpalaiduoja nervus, pamaitina smegenis. Jei dar trumpiau – tai stalo produktas, vartotinas kaip sveika ir saldi medžiaga kasdien be jokių neigiamų pasekmių.

Ateityje, vykstant alternatyvių energijos išteklių paieškoms, rapsų plotai tikrai nemažės ir bitininkams, nori nenori, teks pirkėjams siūlyti ir tokios rūšies medų.

Prisimenu, prieš porą metų čekų bitininkams pasiguodžiau, kad Lietuvoje sparčiai didėja rapsų plotai, tačiau pirkėjai nepatikliai žiūri į šių augalų medų. Jų tikinimu, Lietuvos vartotojai pamažu prie rapsų medaus pripras, nes maždaug prieš dešimt metų tokia pati padėtis buvo ir Čekijoje.

Tik bitininkams nereikėtų siekti maksimalios rapsų medaus kainos, nes tai ne girios ar liepų medus, be to, medaus rapsų laukuose visada surenkama gerokai daugiau.

Atvažiuokite į šventę

Kodėl bitininkas vadinamas bičiuliu? Todėl, kad bitės savo šeimininkus išmokė gyventi bendruomenėje dalintis patirtimi, džiaugsmu ir skausmu – ryškus žmonių, susiejusių savo gyvenimą su bitėmis, bruožas.

Rugpjūčio 2–3 d. prie Švenčionių, ant gražaus Bėlio ežero kranto vyks XXXII tradicinė Bitininkų šventė, kurią organizuoja Lietuvos bitininkų sąjunga. Pastaraisiais metais ji tapo tarptautine švente, nes be ypatingų pakvietimų atvažiuoja ir kaimyninių šalių bitininkai.

Švenčionių bažnyčioje bus šventinamas ir aukojamas šių metų medus, vyks konferencija, profesinio meistriškumo konkursai, meno kolektyvų pasirodymai, vakaronė, bus prekiaujama medumi ir inventoriumi.

Į šventę reikės važiuoti 5 km nuo Švenčionių, Mielagėnų kryptimi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją