Talokių ežeras pradėtas valyti beveik prieš dvejus metus, o baigtas pernykštį pavasarį. Teikiant šio vandens telkinio išvalymo projektą gauti europinę paramą buvo nurodyti kilnūs tikslai – 13 hektarų užimančiame ežere daugiau kaip 4 hektarų plote pagerinti ekologinę būklę pašalinant susikaupusį dumblą dėl anksčiau aplink ežerą vykdytos intensyvios žemdirbystės, pagražinti kraštovaizdį.

Šiuo projektu siekta skatinti rajone spręsti aktualias ekologines ir aplinkosaugines problemas.

Turint tokius tikslus gautas europinių fondų finansavimas. Alytaus rajono savivaldybė prisidėjo 169 tūkst. litų. Savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi bendrovė „Leimesta“ iš Leipalingio (Druskininkų savivaldybė) ežerą išvalė beveik už 1 mln. litų.

Tik pradėjus valyti ežerą Talokių kaimo gyventojams kilo klausimas, ar reikalingas šis darbas, ar europinių fondų finansavimui nebuvo galima teikti tvarkyti kito rajono vandens telkinio.

Tokius klausimus kėlė ir kai kurie rajono savivaldybės tarybos nariai. Tačiau rajono vadovai turėjo vienintelį atsakymą – atseit rajone vienintelis Talokių ežeras atitiko Aplinkos ministerijos keliamus reikalavimus europinei paramai.

Talokiškių teigimu, ežero valymą už europines lėšas tikrai galima vadinti tik šių pinigų įsisavinimu, nes visiems iš anksto buvo aišku, kad dėl didelio gylio jame vis tiek mažai kas maudysis, o žvejams tinka ir nevalytas.

Iškastam dumblui išvežti savivaldybė dar papildomai skyrė per 100 tūkst. litų, nors pagal projekto vertę turėjo užtekti lėšų ir jam išvežti. Iš savivaldybės biudžeto skirta papildoma suma vėliau atsiimta iš europinių fondų. Tad iš viso į Talokių ežerą sumerkta daugiau nei 1 mln. litų.

Prašoma nuimti usnių derlių

Dabar, praėjus daugiau nei metams nuo europinių pinigų ežere įsisavinimo, kaimo žmonės stebisi usnimis apaugusiomis pakrantėmis, ypač nuo pagrindinio kelio link Lazdijų.

„Būtų gerai, kad rajono vadovai dabar apsilankytų prie ežero ir pasižiūrėtų, kokia usnių plantacija čia įsiveisusi. Papūtus vakarų vėjui jų sėklos nešamos ant mūsų dirbamų laukų. Gal rajono valdžia galėtų organizuoti usnių derliaus nuėmimą?“ – laiške „Alytaus naujienų“ redakcijai rašo Talokių kaimo gyventojai.

Ežero pakrantės apžėlusios ne tik usnimis, bet ir kitomis piktžolėmis – balandomis, kiečiais. Vandens telkinys vėl ima apaugti nendrėmis.

Kaimo gyventojai sakė, kad išvalius dalį ežero jie nemato pagražėjusio kraštovaizdžio, tik paukščių lizdų pakrantėse sumažėjo: „Rajono valdžiai skundėmės dėl vežant dumblą sugadinto keliuko paežerėje, tačiau jis kaip netvarkomas, taip netvarkomas. Gal jūs galit paraginti valdžią sutvarkyti kelią, kuris mums tikrai reikalingas.“

Projektas baigtas – šienavimas nenumatytas

Talokiuose gyvenantis rajono tarybos sekretorius Simas Salickas tvirtino dėl kelio nieko negalintis pasakyti: „Man atrodo, kad patys gyventojai su traktoriais jį sugadino. O dėl pakrančių šienavimo – projektas baigtas, kas gali šienauti?“

Dėl nenumatyto šienavimo taip pat kalbėjo ir Alytaus seniūnijos seniūnas Visvaldas Dumbliauskas, ir rajono savivaldybės administracijos Ryšių su užsieniu ir investicijų skyriaus specialistai.

Pasak rajono mero patarėjo Vytauto Mikelionio, sugadintas kelias pro gyventojų namus sutvarkytas, bet einančio per pievas nesirengiama tvarkyti, nes jį gyventojai prasimynę patys ir jis vadinamas lauko keliu.

Šiandien talokiškiai dėl išvalyto ežero ne tik nepastebi pagražėjusio kraštovaizdžio, kuris, kaip siekta, skatintų rajono bendruomenę spręsti ekologines ir aplinkosaugines problemas, bet ir apgailestauja praradę ilgus metus turėtą ir naudotą kelią paežerėje.