Žąsis išveža į Rygą

Bielinių išaugintos lietuviškos žąsys prieš Kalėdas pasklinda po visą Lietuvą. Šių paukščių prašo vilniečiai, kauniečiai, marijampoliečiai ir kiti. Du šimtai lietuviškų žąsų iškeliavo į Rygą.

„Jau treti metai latviai nuperka žąsų prieš Šv. Martyno dieną (lapkričio 11 d.) ir Kalėdas. Kitas išparduodu vietos rinkoje. Šiemet jau visos užsakytos – liko tik genofondinis pulkas (138 žąsys), kurį esame įsipareigoję išlaikyti“, – sakė A.Bielinis.

Anot paukščių augintojo, šiemet kiek atpigus pašarams, pigesnės ir žąsys. Anksčiau užsisakiusiems žąsis pardavinėjo po 18 Lt/kg. Artėjant Kalėdoms kaina pakilo iki 20 Lt/kg. O jei kas nors atsisakys užsakytų žąsų, jų kaina Kalėdų išvakarėse pakils iki 25 Lt/kg.

Neatsiranda pramoninių fermų

Sėkmingai žąsis išpardavęs ūkininkas tvirtino, kad didelės naudos iš genofondinių paukščių neturi. „Žąsys tik kartą per metus deda kiaušinius ir atveda jauniklius. Aišku, galima priversti dėti du kartus, bet tai jau būtų paukščių kankinimas. Norisi, kad žąsys augtų natūraliai“, – aiškino A.Bielinis.

Be to, anot paukščių augintojų, šalyje populiaresni kalakutai ir antys. Lietuvoje neatsiranda pramoninių žąsų fermų, todėl šalies prekybos centruose lietuviškos žąsienos nerasi. Prekybos centrai reikalauja didelių ir reguliariai tiekiamų kiekių.

Pasak Veterinarijos akademijos Gyvulininkystės instituto mokslo darbuotojo Sigito Janušonio, kai kas atvyksta pasikonsultuoti dėl šio verslo, tačiau rezultatų kol kas nėra – didesnių žąsų fermų nesteigia.

Saugo nuo lapių

Lietuvos genofondinės vištinės veislės žąsys yra pripažintos unikaliomis ir saugotinomis tarptautiniu mastu. Siekiant išsaugoti nykstančias vietines žemės ūkio gyvulių veisles, jų augintojams ES numato subsidijas.

Vištinėms žąsims skiriama labai maža parama – tik 11 litų vienam tėvinio pulko paukščiui metams. „Ko gero, daugiau kainuoja jos administravimas nei pati parama. Bet dėkojame ir už tai“, – pastebėjo A.Bielinis.

Už gautą paramą paukščių augintojas nusiperka elektrinių aptvarų. Anot jo, aplink daug lapių, tad tenka saugoti žąsis nuo šių plėšrūnių.

Žąsys – tik pagalbinis verslas

Emilija ir Algirdas Bieliniai – patyrę paukščių augintojai. Žąsis auginti pradėjo maždaug prieš penkiolika metų. Iš pradžių itališkas, o vėliau – lietuviškas.

„Lietuviškos žąselės labai gražios, nepiktos, bet baikščios. Kieme pasirodžius svetimiems žmonėms, sprunka šalin. Savus jos atpažįsta. Patinai šnypščia ir taikosi įžnybti, tik kai patelės deda kiaušinius“, – savo augintines gyrė E.Bielinienė.

Paukščių augintojai pastebėjo, kad žąsys neturi stipresnio bandos jausmo – kiekviena už save. Visada kartu laikosi tik porelės.

Lietuvos genofondinės žąsys – tik pagalbinis Bielinių verslas. Pagrindinis jų pragyvenimo šaltinis – vištaičių auginimas. Paukščių augintojams ypač daug darbo pavasarį, kai vištidėje cypauja tūkstančiai viščiukų. Vos išsiritusius viščiukus ūkininkai perka iš užsienio augintojų. Juos paaugina iki 2 mėnesių ir parduoda.

Specialisto komentaras

Kiaušinių veislei atkurti atsivežė iš Pamaskvės

Dr. Sigitas Janušonis, Veterinarijos akademijos Gyvulininkystės instituto mokslo darbuotojas:

Sovietiniais metais išplitus pramoninei paukštininkystei, vietinės veislės žąsys buvo atsidūrusios ties išnykimo riba. Veislės atkūrimu buvo susirūpinta atkūrus šalies nepriklausomybę. Hibridinių žąsų dar buvo galima rasti, o grynaveislių – jau ne. Teko jų ieškoti Pamaskvės genofondinėje fermoje, iš kur atsivežėme apie 200 kiaušinių. Išsiperinome žąsiukų ir pradėjome šios veislės atkūrimą.

Norint išlaikyti žąsų grynaveisliškumą, reikia laikyti nemažą jų pulką. Dabar institute yra 80 genofondinių žąsų pulkas. Kitą didesnį pulką laiko Bieliniai. Po keliolika ar keliasdešimt vištinių žąsų yra ir kituose ūkiuose. Vasarą Lietuvoje būna apie 9 tūkstančius vištinių žąsų. Statistikos duomenys rodo, kad visų veislių žąsų šalyje vasarą auginama apie 140–150 tūkst., žiemą jų sumažėja iki 40 tūkstančių.

Žąsis – žolėdis gyvūnas, jam reikia ganytis lauke. Žąsiukai užauga per 5–6 mėnesius. Auginant pramoninėse fermose, jie užauga kur kas greičiau – per du mėnesius.

Tokių fermų mūsų šalyje nėra. Pramoninė žąsininkystė išvystyta Lenkijoje, Vengrijoje.