Šį­kart to­kia­me su­si­ti­ki­me dėl pie­no su­pir­ki­mo kai­nos tarp ūki­nin­kų jau žyb­te­lė­jo šioks toks pa­si­ten­ki­ni­mas – ji ėmė di­dė­ti, pra­dė­ta ieš­ko­ti pirk­ti te­ly­čių.

Ta­čiau ta kai­na to­li gra­žu dar ne to­kio dy­džio kaip vi­so­je Eu­ro­po­je, ku­rio­je ir esant kur kas di­des­nėms pie­no su­pir­ki­mo kai­noms ūki­nin­kai ban­kru­tuo­ja.

Alytaus rajone pernai spalio pradžioje 2 tūkst. 240 asmenų laikė 8 tūkst. 17 karvių, o šiemečio spalio pradžioje – 2 tūkst. 7 gyventojai turėjo 7 tūkst. 537 karves.

Nyks­ta smul­kūs pie­no ūkiai

Kaip spa­lio pa­bai­go­je vy­ku­sia­me su­si­ti­ki­me su Aly­taus ra­jo­no ūki­nin­kais sa­kė Lie­tu­vos pie­no ga­min­to­jų aso­cia­ci­jos ta­ry­bos pir­mi­nin­kas Jo­nas Vi­lio­nis, ru­de­nį pie­no kai­nos kaip ant kal­niu­ko pa­ky­la, o pa­va­sa­rį ir vėl ga­li nu­si­leis­ti: „Jei Eu­ro­po­je už ki­log­ra­mą ba­zi­nių ro­dik­lių pie­no mo­ka­ma 39 cen­tai, ir tai ūki­nin­kai ban­kru­tuo­ja, pas mus bent bū­tų 32 cen­tai. Ta­čiau kai su­pir­kė­jai da­bar kils­te­lė­jo kai­ną, jau ieš­ko­ma pirk­ti te­ly­čių.“

J. Vi­lio­nio pa­ste­bė­ji­mu, jei­gu pie­no ūkiuo­se bus dir­ba­ma su se­nais „Be­la­rus“ trak­to­riais ir ša­kė­mis, gal ir pa­vyks iš­gy­ven­ti, bet vi­siems vie­nin­gai rei­kia gal­vo­ti, kas bus to­liau, ne pa­vie­niui, o vi­siems kar­tu im­tis de­ry­bų su val­džia dėl pie­no kai­nų.

Nuo šie­me­čio rug­sė­jo iš tie­sų su­pir­kė­jai pa­di­di­no su­pir­ki­mo kai­ną – iki 21 cen­to už ki­log­ra­mą ba­zi­nių ro­dik­lių pie­no, ir dar gal 2 cen­tais pa­di­dins lap­kri­tį.

Ne­pa­ly­gin­si, kai pa­va­sa­rį bu­vo mo­ka­ma tik 15 cen­tų už ki­log­ra­mą. Kaip ži­no­ma, pa­va­sa­rį vi­sa­da ma­žiau mo­ka­ma už pie­ną, nes jo pa­dau­gė­ja, kai­na pa­di­dė­ja tik ru­de­nį.

Pa­ly­gin­ti su per­nykš­čio ru­dens pie­no su­pir­ki­mo kai­na, da­bar­ti­nė kils­te­lė­jo maž­daug 2 cen­tais.

„Da­bar­ti­nės kai­nos už­ten­ka tik kar­vėms iš­lai­ky­ti, bet, kaip aš sa­kau, ka­lio­šams jau ne­be­lie­ka. Ūki­nin­kai dar pa­ė­mę ir pa­sko­lų, ir ūkius rei­kia mo­der­ni­zuo­ti“, – tvir­ti­no 40 kar­vių ūkį Aly­taus ra­jo­ne, Rai­ti­nin­kų se­niū­ni­jo­je, tu­rin­ti Aud­ro­nė Miš­ki­nie­nė.

Mi­ni­mos kai­nos – tik stam­biems ūki­nin­kams, ga­lin­tiems par­duo­ti per die­ną pu­sę to­nos pie­no. A.Miš­ki­nie­nės skai­čia­vi­mu, tam rei­kia lai­ky­ti ir ge­rai pri­žiū­rė­ti apie 40 kar­vių.

Smul­kiems pie­no ūkiams, ku­rie ne­re­tai pa­va­di­na­mi „ka­niu­ki­niais“, kai­na ge­ro­kai ma­žes­nė. Lie­tu­vos pie­no ga­min­to­jų aso­cia­ci­jos duo­me­ni­mis, jiems už ki­log­ra­mą ba­zi­nių ro­dik­lių pie­no mo­ka­ma tik 8–10 cen­tų. To­kie ūkiai nyks­ta ir dėl ma­žų pie­no su­pir­ki­mo kai­nų, ir to­dėl, kad po 1–2 kar­ves dau­ge­liu at­ve­jų lai­ko gar­baus am­žiaus gy­ven­to­jai, ku­rie dėl am­žiaus at­si­sa­ko gy­vu­lių.

Pa­vyz­džiui, pra­ėju­sių me­tų spa­lio pra­džio­je pie­no ūkių, ku­riuo­se lai­ko­ma iki 20 kar­vių, bu­vo 53 tūkst. 304, o juo­se – 146 tūkst. 650 kar­vių, šį­met tuo pa­čiu lai­ko­tar­piu – 46 tūkst. 611 smul­kių pie­no ūkių su 131 tūkst. 713 kar­vių.

Ša­ly­je nyks­ta ne vien smul­kūs pie­no ūkiai ir ne vien dėl iš­var­dy­tų prie­žas­čių. An­tai Aly­taus ra­jo­ne, Pu­nios se­niū­ni­jo­je, apie 200 kar­vių lai­kęs Al­ber­tas Ju­sas jų ga­lu­ti­nai at­si­sa­kė per­nai gruo­dį, kaip pats tei­gė, ir dėl am­žiaus, ir to­dėl, kad kai­me nė­ra ko pa­si­sam­dy­ti dirb­ti.

Iš vi­so šie­me­čio spa­lio 1-ąją ša­ly­je re­gist­ruo­tų mel­žia­mų kar­vių bu­vo 293 tūkst. 585, per rug­sė­jį su­pirk­ta 134,85 tūkst. to­nos ža­lia­vi­nio pie­no. Per­nai ati­tin­ka­mais lai­ko­tar­piais – 310 tūkst. 35 kar­vės, su­pirk­ta 135,57 tūkst. to­nos pie­no.

Aly­taus ra­jo­ne per­nai spa­lio pra­džio­je 2 tūkst. 240 as­me­nų lai­kė 8 tūkst. 17 kar­vių, o šie­me­čio spa­lio pra­džio­je – 2 tūkst. 7 gy­ven­to­jai tu­rė­jo 7 tūkst. 537 kar­ves

Jie per­nai per de­vy­nis mė­ne­sius par­da­vė maž­daug 25 tūkst. to­nų pie­no, šį­met per tą pa­tį lai­ko­tar­pį – per 26 tūkst. to­nų. Nors kar­vių ra­jo­ne su­ma­žė­jo, pie­no par­duo­ta dau­giau. Spe­cia­lis­tų pa­ste­bė­ji­mu, ūki­nin­kai pra­de­da lai­ky­ti pie­nin­ges­nes kar­ves, jas še­ria ge­res­nės ko­ky­bės pa­ša­rais.

Ofi­cia­li sta­tis­ti­ka liu­di­ja, kad nors smul­kūs pie­no ūkiai ša­ly­je nyks­ta, iš jų pie­no nu­per­ka­ma dau­giau­sia: lai­kan­tie­ji 1–5 kar­ves par­duo­da net 73 proc. vi­so Lie­tu­vo­je su­per­ka­mo pie­no, lai­kan­tie­ji 6–14 kar­vių – 16 proc., o tu­rin­tie­ji 15 ir dau­giau kar­vių – 11 proc.

Pa­na­ši pa­dė­tis vy­rau­ja ir Aly­taus ra­jo­ne. Tad dėl kai­nų smul­kūs ūkiai jau­čia­si skriau­džia­mi, lyg juo­se bū­tų mel­žia­mas vi­siš­kai ki­tos ko­ky­bės pie­nas.

Ko­o­pe­ra­ci­ja ne­la­bai pa­si­ti­ki­ma

Pie­no kai­nas su­pir­kė­jai ėmė ma­žin­ti, kai 2014 me­tų va­sa­ros pa­bai­go­je Ru­si­ja pa­skel­bė em­bar­gą dau­gu­mai Eu­ro­pos Są­jun­go­je ga­mi­na­mų mais­to pro­duk­tų. Prie to pri­si­dė­jo ir per­nai ko­vo pa­bai­go­je Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos pri­im­tas spren­di­mas pa­nai­kin­ti pie­no kvo­tas, ku­rio­mis bu­vo sie­kia­ma sta­bi­li­zuo­ti pie­no rin­ką.

Nuo to lai­ko Lie­tu­vos pie­no ga­min­to­jų aso­cia­ci­ja daug kar­tų pro­tes­tais ir pi­ke­tais da­rė spau­di­mą ša­lies ir Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos va­do­vams dėl že­myn be­si­ri­tan­čių pie­no kai­nų. An­tai per­nai Eu­ro­pos Ko­mi­si­ja ša­lies pie­no ga­min­to­jams sky­rė 12 mln. eu­rų pa­ra­mą, to­kia pat su­ma pri­si­dė­jo ir Lie­tu­va. Šių me­tų pa­va­sa­rį ša­lies pie­no ga­min­to­jams iš­mo­kė­ta 18 mln. eu­rų už ūkiuo­se lai­ko­mas kar­ves, o lie­pą Eu­ro­pos Ko­mi­si­ja pa­tvir­ti­no 12,3 mln. eu­rų pa­ra­mą, su na­cio­na­li­niu pri­si­dė­ji­mu pie­no ga­min­to­jams bu­vo iš­mo­kė­ta 25 mln. eu­rų.

Da­bar­ti­nis Lie­tu­vos pie­no ga­min­to­jų sie­kis, ku­riam pri­ta­ria ir Aly­taus ra­jo­no ūki­nin­kai, – už ki­log­ra­mą ba­zi­nių ro­dik­lių pie­no gau­ti bent 32 cen­tus.

Pa­sak Lie­tu­vos pie­no ga­min­to­jų aso­cia­ci­jos ta­ry­bos pir­mi­nin­ko J. Vi­lio­nio, tam tu­ri vie­ny­tis vi­si pie­no ga­min­to­jai, nes tik taip ga­li­ma pa­siek­ti, kad ne­skurs­tų kar­vių lai­ky­to­jai ir pie­no par­da­vė­jai.

Aso­cia­ci­jos va­do­vų su­si­ti­ki­me su Aly­taus ra­jo­no ūki­nin­kais J. Vi­lio­nis pa­ste­bė­jo, kad mū­sų ša­ly­je pie­no ūkiai per ma­žai ko­o­pe­ruo­ti ir dėl šios prie­žas­ties nu­ken­čia su­pir­ki­mo kai­nos, – Lie­tu­vo­je su­per­ka­ma tik 1 proc. ko­o­pe­ruo­to pie­no, kai ki­to­se ša­ly­se – net 80 proc.

Pa­gal Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos skel­bia­mus duo­me­nis, šį rug­sė­jį Lie­tu­vo­je bu­vo 60 pie­no su­pir­kė­jų, iš ku­rių daug įstei­gę sa­vo įmo­nes, bet pie­ną par­duo­da di­džio­sioms per­dir­bi­mo ga­myk­loms.

Kau­no lais­vo­jo­je eko­no­mi­nė­je zo­no­je vei­kian­tis pie­no ga­min­to­jų su eu­ro­pi­nių fon­dų pa­ra­ma įsteig­tas že­mės ūkio ko­o­pe­ra­ty­vas „Pie­nas LT“, šį­met va­sa­rą pra­dė­jęs ga­my­bą, šiuo me­tu per pa­rą per­dir­ba apie 200 to­nų ža­lia­vi­nio pie­no į grie­ti­nė­lę, iš­rū­gas, ka­zei­ną, lak­to­zę ir pie­no bal­ty­mų kon­cen­tra­tą.

Į šį ko­o­pe­ra­ty­vą su pa­ji­niais įna­šais ga­li sto­ti vi­si pie­no ga­min­to­jai. Ta­čiau ko­o­pe­ra­ci­ja pie­no ga­min­to­jai dar ne­la­bai pa­si­ti­ki, dau­gu­ma ne­tu­ri at­lie­ka­mų pi­ni­gų įna­šams.

Kaip ne vie­nas yra pa­reiš­kęs, pie­no ūky­je to­kia ne­ži­nia, kad ne­aiš­ku, kaip pa­vyks iš­gy­ven­ti ry­toj, apie ko­kius dar įna­šus gal­vo­ti?

Nors yra ma­nan­čių­jų ir ki­taip. Pa­vyz­džiui, pie­no ūkio at­si­sa­kęs A.Ju­sas iš Pu­nios se­niū­ni­jos ma­no, kad tik su­si­ko­o­pe­ra­vę pie­no ga­min­to­jai ga­li pa­siek­ti ge­rų kai­nų, o ne kiek­vie­nas dir­ban­tis at­ski­rai ir tik apie sa­ve gal­vo­jan­tis.