Eksportas – stiprus postūmis

„Sunku numatyti, kokios bus pasekmės, nes tokios patirties neturėjome. Viena aišku, kad gyvų kiaulių eksportas į Rusiją buvo stiprus postūmis mūsų kiaulininkystei. Pabrangus grūdams, tai išgelbėjo kiaules auginančias įmones. Kai kurios bendrovės ir ūkininkai, neeksportuojantys kiaulių, jų auginimo atsisakė“, – „Valstiečių laikraščiui“ tvirtino Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas.

Lietuvos kiaulių augintojai kiaules į Rusiją veža nuo 2006 m., šiuo metu eksporto apimtys per metus sudaro iki 430 tūkst. gyvų kiaulių.

Pasak A.Baravyko, išaugus muitui, padidėtų kiaulių kainos, todėl būtų sunku konkuruoti Rusijos rinkoje. Jau pernai sumažėjo gyvų kiaulių eksportas į šią šalį. „Užpernai iš vieno ūkio išvažiuodavo apie 15 automašinų, o pernai riedėjo 6–7 automobiliai. Rusijos vartotojai mažiau perka ir įperka“, – sakė A.Baravykas.

Anot Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovo, iki 40 proc. padidinus muitą eksportui, gyvų kiaulių pardavimas į Rusiją gali sumažėti net iki 90 proc.

Dar labiau veršis diržus

Rokiškio rajone įsikūrusi UAB „Žiobiškio kompleksas“ kas mėnesį į Rusiją išveža iki 1000 kiaulių. Antrus metus gyvas kiaules eksportuojančio komplekso direktorius Vidmantas Maželis dėl ketinimų didinti muitą per daug nenusimena.

„Kažkaip versimės ir ieškosime naujų galimybių. Jei muitas padidės iki 40 proc., kiaulių eksportuoti į Rusiją neapsimokės. Tuomet jas parduosime vietos rinkoje. Gali būti mažesnės kainos, tad teks dar labiau veržtis diržus“, – sakė V.Maželis.

Anot veislyno statusą turinčio ūkio vadovo, galima būtų daugiau kiaulių parduoti veislei. Pernai Rokiškio bendrovei veislines kiaules pavyko parduoti Baltarusijoje.

Žvalgosi į kitas Rytų rinkas

UAB „Biržų bekonas“ direktorius Vaclovas Briedis tvirtino, kad gyvų kiaulių eksportas į Rusiją palankus ir dėl didesnių kainų, ir dėl išankstinių atsiskaitymų. Tačiau jis pripažino, kad, kertant Lietuvos ir Rusijos sieną, užgula daug reikalavimų.

Vasarą Rusija buvo pristabdžiusi kiaulių importą iš Lietuvos dėl kiaulių maro protrūkio danams priklausančioje fermoje Panevėžio rajone.

„Dėl to kiaules pardavinėjome vietos rinkoje, vežėme į Latviją ir išgyvenome. Tad dėl muito didinimo per daug nesikremtame“, – tvirtino kas mėnesį apie 4000 kiaulių parduodančios UAB „Biržų bekonas“ direktorius Vaclovas Briedis.

Bendrovės vadovas mano, kad mūsų kiaulių augintojai neišnaudoja galimybių Baltarusijos, Ukrainos rinkoje. „Šioms šalims reikia ne mažiau kiaulių nei Rusijai. Tačiau šioje srityje per mažai dirbame ir į šias rinkas vis dar neįeiname“, – apgailestavo „Biržų bekono“ direktorius.

Apsieina be mėsos perdirbėjų

Vidaus rinkoje savo produkciją parduodančio žemės ūkio kooperatyvo „Ramygalos aruodai“ direktorius Ričardas Ožalas neabejoja, kad didesni muitai gyvoms kiaulėms gali paveikti ir vidaus rinką.

„Jei kiaulių neišveš į Rusiją, parduos vietoje. Dėl to gali kristi kainos“, – dar sunkesnius laikus kiaulių augintojams prognozuoja R.Ožalas.

Tačiau žemės ūkio kooperatyvui „Ramygalos aruodai“ šiuo metu lengviau išgyventi. Ramygaliečiai pernai vasarą Panevėžyje atidarė savo parduotuvę ir tapo nepriklausomi nuo kiaulių supirkėjų ir mėsos perdirbėjų. R.Ožalas tvirtino, kad visas ūkyje išaugintas kiaules, kurių vienu metu laiko iki 1500, paskerdžia skerdykloje ir skerdeną bei mėsos gaminius išparduoda savo parduotuvėje.
„Kito kelio nėra. Perdirbėjai nepaiso ūkininkų interesų. Manau, laiku priėmėme tokį sprendimą. Ateityje galvojame ir apie mėsos perdirbimo cecho įrengimą“, – sakė kiaulių augintojas.

Ministras mano, kad pelno liks

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius pareiškė, kad, nepaisydami didesnio gyvų kiaulių eksporto muito, Lietuvos kiaulių augintojai ir toliau gali tikėtis uždirbti. Anot jo, lengva nebus, bet ir esant 40 proc. muitui pelno turėtų likti.

Kiaulių augintojai svarsto, kad reikėtų aktyviau ieškoti galimybių į Rusiją eksportuoti daugiau mėsos. Jos dabar išvežama kur kas mažiau nei gyvų kiaulių. Pasak Kiaulių augintojų asociacijos vadovo A.Baravyko, skerdenos ir mėsos gaminių išvežama apie 3 tūkst. tonų, o gyvas kiaules perskaičiavus į skerdeną išeina 30 tūkst. tonų.

Rusijos vyriausybė patvirtino ir mėsos importo kvotas 2010–2012 metams. Kiaulienos importo kvotos – po 500 tūkst. tonų šiemet ir 2011-aisiais, 450 tūkst. tonų – 2012 metais.

Svertų deryboms ragina ieškoti ES

Dėl Rusijos ketinimų didinti muitą Lietuvos kiaulių augintojų asociacija kreipėsi į Seimo Kaimo reikalų komitetą, Žemės ūkio ministeriją.

Asociacijos nariai norėjo savo rūpesčius išsakyti žemės ūkio ministrui K.Starkevičiui, tačiau šis esą neatsiliepęs į jų kvietimą. „Vis dėlto esame rimti eksportuotojai – per metus išvežame arti 500 tūkst. kiaulių, papildome šalies biudžetą“, – apgailestavo A.Baravykas.

Pasak jo, Lietuvos pečiai per siauri derėtis su Rusiją dėl muitų. „Išaugę muitai paveiks ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos, Vokietijos, Danijos kiaulių augintojus. Tad svertų deryboms turėtų ieškoti ES pareigūnai“, – aiškino A.Baravykas.

Mėsos kaina – prekybininkų naudai

Kiaulių augintojai tvirtino, kad nuo 1990-ųjų jiems palankių metų būta labai retai. Tai kiaulių kainos krinta, tai pašarų kainos auga. Sumažėjo ir valstybės parama kiaulių veislininkystei.

„Jei gautume tokią pačią kainą kaip Rusijoje, nesiveržtume eksportuoti. Tačiau šalyje daug perdirbimo įmonių, jos smarkiai konkuruoja, tad ieško pigesnės žaliavos“, – mažomis kiaulių kainomis vietos rinkoje nepatenkinti ūkininkai.

Pasak Kiaulių augintojų asociacijos vadovo A.Baravyko, mėsos perdirbėjai ir augintojai pešasi dėl centų, o daugiausia uždirba prekybininkai.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto specialistai apskaičiavo, kaip galutinio mėsos produkto kainą pasidalija visi trys rinkos žaidėjai – augintojai, perdirbėjai ir prekybininkai. Skaičiavimai buvo atlikti, kai augintojai už gyvąjį kiaulių svorį gaudavo po 3,8 Lt/kg.

„Augintojams ir perdirbėjams teko iki 6 Lt/kg, o ant prekystalio mėsa kainavo vidutiniškai apie 12 litų. Vadinasi, auginti, šerti, gydyti ir paskersti kiaulę kainuoja tiek pat, kiek ir padėti ant prekystalio. Ar tai adekvatu?“ – samprotavo A.Baravykas.

KOMENTARAS

Edmundas Pupinis, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas

Komitete buvo svarstytas Kiaulių augintojų asociacijos kreipimasis dėl gyvų kiaulių eksporto į Rusiją. Mes remiame asociacijos pasiūlymą dėl to tartis su Europos Komisija. Šis muitas paliestų ir kitas šalis, eksportuojančias gyvas kiaules. Tad komitetas pasiūlė Užsienio reikalų ir Žemės ūkio ministerijoms koordinuoti savo veiksmus Briuselyje. Taip pat siūloma dėl šio klausimo inicijuoti Rusijos ir Lietuvos atsakingų pareigūnų susitikimą, bandyti tartis dėl gyvų kiaulių ar jų skerdenų įvežimo tarifinės kvotos padidinimo.