Pagal šiuo metu galiojantį Valstybinio socialinio draudimo įstatymą VSD mokesčius turi mokėti visi ūkininkai, kurių ūkio ekonominis dydis per metus yra lygus arba didesnis 4 ekonominio dydžio vienetams. Žemės ūkio valdos ar ūkinio ekonominis dydis – tai dydis, nustatomas bendrąjį standartinį gamybinį pelną, padalijus iš ekonominio dydžio vieneto, šiuo metu lygus 4 143 Lt.

Ministerija parengė įstatymo pakeitimo projektą, kurio būtų keičiama ūkininkų apmokestinimo VSD tvarka. Siūloma iš įstatymo išbraukti lengvatą, kuri nuo socialinio draudimo mokesčių atleidžia ūkininkus ir jų partnerius, kai žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis už praėjusius metus yra lygus 14 ekonominio dydžių ar mažesnis. Ministerija tikina, kad visi ūkininkai turėtų solidariai prisidėti prie socialinio draudimo sistemos, todėl jų sąlygos, mokant mokesčius, turėtų būti suvienodintos. Toks sprendimas patraukė Žemės ūkio rūmų dėmesį. Skundžiamasi, kad pakeitimai dar labiau pasunkintų nedidelių ūkių savininkų gyvenimą. Taip pat akcentuojama, kad pakeitimas paliestų ir nedaug iš žemės ūkio užsidirbančius pensininkus.

„Iš esmės tai būtų socialiai neteisinga – pirma, siekiant išvengti dvigubo apmokestinimo, valstybinio socialinio draudimo įmokos neturėtų būti mokamos du kartus. Antra, ši socialiai pažeidžiama grupė (pensininkai - DELFI), kai buvo darbingo amžiaus, mokėjo mokesčius būsimoms pensijoms ir socialiniam draudimui užsitikrinti. Trečia, pensinio amžiaus gyventojų pajamos iš žemės ūkio veiklos sudaro itin nedidelę dalį iš žemės ūkio veiklos gaunamų pajamų“, - vardija Žemės ūkio rūmai, kritikuodami parengtą įstatymo pakeitimą.

Taip pat Žemės ūkio rūmams užkliuvo įstatymo pataisa, kuria numatoma, kad ūkininkams, kurie nėra pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojais, socialinio draudimo įmokų baze būtų laikoma 12 minimalių mėnesinių atlyginimų (MMA).

„Tokiu atveju ūkininkai, kurie gauna mažiau pajamų nei 12 MMA, turėtų mokėti nepagrįsto dydžio VSD įmokas. Todėl ūkininkams (ne PVM mokėtojams) turėtų būti sudaroma galimybė pasirinkti – ar mokėti VSD įmokas nuo 12 MMA, ar nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų“, - siūlo Žemės ūkio rūmai.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas primena, kad apmokestinti pensininkus būtų neteisinga, nes jie jau yra užsidirbę pensiją.

„Pensininkas jau yra užsidirbęs ir mokėti... tuo labiau, kad sumos gaunasi didžiulės, o koks tada tikslas ūkininkui, jei per metus jam prisidės trys litai prie pensijos“, - svarsto A. Stančikas.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas pasakoja, kad pernai metais šalies ūkininkai su Vyriausybe buvo susitarę, kad mokesčiai, kuriuos ūkininkai moka, per šios Vyriausybės kadenciją nebus didinami.

„O socialinės apsaugos ir darbo ministerija bando tikinti, kad čia nėra padidinimo, o tik tvarkos pakeitimas. Bet iš tiesų mokesčiai kai kuriems ūkininkams išaugtų“, - kalba jis.

Portalui DELFI atsiųstame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos komentare apie paruoštą įstatymo projektą teigiama, kad siūlomais pakeitimais norima suvienodinti visų individualia veikla užsiimančių fizinių asmenų socialinius įsipareigojimus ir užtikrinti jų socialines garantijas.

„Todėl yra siūloma panaikinti išimtis, tačiau ir toliau ūkininkai – fiziniai asmenys, kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla ir kurių metinės pajamos nesieks minimalių pajamų, neturės mokėti VSD“, - aiškinama ministerijos komentare.

Aiškinama, kad norint palengvinti smulkių ūkininkų veiklą kaip tik siūloma pakelti neapmokestinamų pajamų ribą nuo 4 ekonominių vienetų (16 572 Lt) iki 6 ekonominių vienetų (24 858 Lt).

„Įstatymo projektu taip pat siūloma suvienodinti visų individualia veikla užsiimančių asmenų socialinio draudimo tvarką – nustatyti vienodą socialinio draudimo įmokų bazę (50 proc. pajamų), maksimalias sumas, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos bei nustatyti prievolę visiems solidariai dalyvauti socialinio draudimo sistemoje“, - aiškina ministerija.

Taip pat pabrėžiama, kad nustačius privalomą pensinio amžiaus ūkininkų dalyvavimą socialinio draudimo sistemoje bus užtikrinta galimybė perskaičiuoti jau gaunamą pensiją pagal sumokėtas socialinio draudimo įmokas.

Kaip aiškina ministerija, priėmus įstatymo pataisas ūkininkams socialinio draudimo įmokas tektų mokėti nuo pusės deklaruotų pajamų. Tais atvejais, kai ūkininko pajamos sudarytų 24 minimalias mėnesio algas (MMA) per metus, jo socialinio draudimo įmokos (28,5 proc.) būtų mokamos tik nuo 12 MMA. Tuo atveju, kai deklaruotos pajamos siektų 120 draudžiamų pajamų dydį (178,56 tūkst. Lt), maksimalios ūkininko socialinio draudimo įmokos – 25,445 tūkst. Lt.

Ūkininkų ūkių registro duomenimis, pernai metų liepą šalyje buvo registruoti 115,46 tūkst. ūkininkų ūkių. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad pernai metais nuo socialinio draudimo įmokų mokėjimo buvo atleisti 3391 ūkininkas. Jei šie asmenys būtų mokėję socialinio draudimo ir sveikatos draudimo įmokas bent nuo minimaliosios mėnesio algos, į biudžetą būtų surinkta mažiausiai 15,3 mln. Lt daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)