Šiemet mūsų šalies garbę tradiciniame renginyje gins arimo meistras, 2008 m. Pasaulio arimo varžybų Austrijoje bronzos medalio laimėtojas Kazys Genčius. Pirmąkart jose dalyvaus Lietuvos arimo varžybų nugalėtojas Audrius Plerpa iš Pakruojo, pakeitęs patyrusį meistrą Rimą Kleivą iš Kėdainių.

Išaugo verta pamaina

Daugkartinis Lietuvos artojų varžybų nugalėtojas Rimas Kleiva septynis kartus gynė šalies garbę pasaulinėse varžybose. Praėjusiais metais palydėtuvėse į Naująją Zelandiją jis sakė, kad jau reikalinga nauja pamaina, arimo patirtį reikia perduoti jaunesniems. Rimas dirba Kėdainių profesinio rengimo centre Kaplių skyriaus profesijos mokytoju. Arimo įgūdžius pasikartodavo čia pat Kapliuose ardamas savo tėvo žemę. Daug kartų buvo pasikvietęs pasitreniruoti ir savo bendražygį Kazį Genčių. Rimas nebesiekė laurų ir Lietuvos arimo varžytuvėse, kurios pernai vyko Pakruojo rajone. Septynis kartus iš eilės nuo 2003 m. artojų laureatas R. Kleiva paskutines varžybas tebuvo stebėtojas. Dabar jis pasidžiaugė, kad tradicinių plūgų klasėje geriausiai pasirodė Pakruojo Lygumų žemės ūkio bendrovės mechanizatorius Audrius Plerpa, kuris ir vyks į Pasaulio arimo varžybas pirmą kartą.

Dairosi pamainos ir K. Genčius, šešis kartus tapęs Lietuvos arimo laureatu. Nepralenkiamas vartomųjų plūgų klasėje jis buvo ir pernai.

„Arti dirvą nėra mano pagrindinis darbas. Taip, esu pasirengęs, išmokęs arimo įgūdžių. Arti pradėjau mokydamasis Kretingos žemės ūkio mokykloje, o baigęs Rietavo technikumą dirbau profesijos mokytoju 18 metų. Arimas yra mano hobis. Dalyvavimas Lietuvos ir pasaulio arimo varžybose padėjo įgyti daugiau patirties, įgūdžių“, – pasakojo K. Genčius.

Meistro įsitikinimu, pusė sėkmės priklauso nuo technikos. Pasaulinėse arimo varžybos Kazys dalyvaus jau dešimtą kartą. „Visi dalyviai atsiveža savo techniką. Negabenome jos pernai į Zelandiją – buvo per brangu. Teko prisitaikyti prie pasiūlyto traktoriaus, be kabinos. Treniruotėms laiko skirta nedaug, bet rezultatai – per vidurį. Sėkmingiausiai sekėsi Austrijoje 2008 m. Vieną dieną teko arti ražienas, kitą – dobilieną. Po pirmųjų varžytuvių buvau 25 iš 30, o dobilienoje man sekėsi. Buvau trečias ir iškovojau bronzą“, – pasidalijo prisiminimais artojas.
Tai buvo didžiausias Lietuvos laimėjimas per visą dalyvavimo arimo varžybose istoriją.

K. Genčius dabar darbuojasi bendrovėje „Kretingalės mėsa“ - „Agrovet“ transporto priemonių technikos priežiūros vadovu. Jis dėkingas savo darbovietės vadovams, kurie sudaro jam sąlygas dalyvauti atsakingose varžybose, jaudinasi dėl jo sėkmės. „Pasirengimas pasaulio varžyboms visada yra įtemptas darbas. Aš net neturiu savo traktoriaus. Visada gelbsti mūsų darni komanda. Mums pasiruošti padeda nuolatinis treneris, bendrovės „Laumetris“ komercijos direktorius Jonas Putna.
Pasak artojų, kuriuos jis rengė svarbioms pasaulio varžyboms, jų sėkmė – tai pusė trenerio nuopelnų. Artojų mokytojas J. Putna įsitikinęs, kad jo mokiniai yra gabūs ir patyrę asai.
„Tegul kasmet ir nesulaukiame medalių, bet mūsų darbo pasiekimai vis didesni. Pradėję dalyvauti pasaulio varžybose buvome ir paskutinėse pozicijose, o dabar visą laiką esame auksiniame viduryje. Tai dideli laimėjimai, juolab kad kitos didžiausios šalys tarptautinėse varžybose dalyvauja nuo 1953 m. Mes pirmąkart važiavome į tokias varžybas 1999-aisiais,“ – sakė Lietuvos delegacijos vadovas, Lietuvos artojų asociacijos prezidentas Alfonsas Malinauskas.

Nustebinkite tiesiausiomis vagomis

Tradicinės geriausių artojų palydėtuvės vyko vakar Žemės ūkio ministerijoje. Ministras darnios komandos nariams įteikdamas gėlių puokštes linkėjo palankaus vėjo, lygios dirvos, tiesaus arimo. Sėkmingo debiuto palinkėta ir į pirmąsias tarptautines varžybas išsiruošusiam Pakruojo r. Lygumų žemės ūkio bendrovės mechanizatoriui A. Plerpai. Patirtis sukaupta per 17 metų darbuojantis bendrovėje. Jis valdo visą ūkio techniką, dirba „Fend“ traktoriumi ir „Claas“ kombainu. Lietuvos arimo varžybose dalyvavo 11 kartų, o laurai atiteko pirmąkart pernai. Sakė, kad padėjo tėviškės lygumos.

„Tikimės gerų rezultatų varžybose. Gerai, kai pasaulio arimo varžytuvėse plevėsuoja ir Lietuvos vėliava. Artojo darbui suteikiamas prestižas, atsiveria galimybė pamatyti ir pasaulinės praktikos pasiekimus“, – sakė ministras.

Artojų asociacijos prezidentas A. Malinauskas pasidžiaugė, kad Lygumų žemės ūkio bendrovė įsigijo naują modernų traktorių, kurį varžybose vairuos jų ūkio mechanizatorius. Bendrovės „Laumetris“ auksinių rankų ir šviesiausių protų meistrai patobulino plūgus. Į varžybas vyksta tarptautinės klasės teisėjas, Pasaulio artojų organizacijos valdybos narys doc. dr. Vaclovas Bogužas bei Lygumų žemės ūkio bendrovės pirmininko pavaduotojas Bronius Čepaitis.
Šiemet Švedijoje vyks 58-osios pasaulio arimo varžybos. Jose varžysis 57 artojai iš 29 šalių. Varžybos vyks vartomaisiais ir tradiciniais plūgais.