Paukščių augintojai teigia, kad žmonės šventėms noriai perka žąsieną, antieną, kalakutieną. To įpročio nepakeitė ir sunkmetis. Kai kurie augintojai pastebi, kad vėl daugėja įmonių, kurios savo darbuotojams dovanų užsako paukščių mėsos.


Atsiranda vis daugiau šeimos ūkių, kuriuose auginami paukščiai savo ir giminių reikmėms. Ypač padaugėjo smulkių žąsų augintojų, o stambiųjų liko vos vienas kitas.


Rengėsi iš anksto


Kauno rajono paukštininkas Vladas Kochanauskas daugiausia verčiasi iš 3 tūkst. vištų pulko – prekiauja dedeklių kiaušiniais ir mėsiniais viščiukais. O Kalėdoms jis jau nuo vasaros pradeda auginti antis ir kalakutus. Ūkininkas ketina parduoti apie 100 kalakutų ir 350 ančių.


„Man atrodė, kad tai nėra dideli skaičiai, todėl specialiai nesireklamavau. Jau matau, kad jei ne iki Kalėdų, tai iki Naujųjų metų sėkmingai išparduosiu abu paukščių pulkus, – pasakojo V.Kochanauskas. – Sulaukiau daugelio ankstesnių metų klientų ir, matyt, jų atsiliepimų išgirdusių naujų pirkėjų, todėl galiu drąsiai sakyti, kad paukščių paklausa nesumažėjusi.“


Ūkininkas taip pat pastebi, kad šiemet vėl pagausėjo įmonių užsakymų. „Jos perka didesnius kiekius paruoštos paukštienos savo darbuotojams dovanų, – sakė V.Kochanauskas. – Pernai, palyginti su ankstesniais metais, tokių užsakymų buvo gerokai mažiau.


Vilioja geromis kainomis


V.Kochanausko užauginti kalakutai yra apie 15 kg svorio. Jų mėsą jis parduoda po 10 Lt už kg. Turguose ir parduotuvėse kalakutiena kainuoja apie 15 Lt už kg. O štai antieną ūkininkas parduoda šiek tiek brangiau – po 15 Lt už kg, vienu kitu litu daugiau nei turguose. „Nors neturiu oficialaus ekologinio ūkio statuso, tačiau savo antis šeriu vien kviečiais, be to, jas pjauti pradėjau neseniai, tad pirkėjas gauna šviežią mėsą“, – aiškino V.Kochanauskas.


Pernai prieš Kalėdas ūkininkas sėkmingai pardavė 300 žąsų. „Bet vasarą išpardaviau visus žąsiukus, todėl šių paukščių šiemet neturiu, – pasakojo V.Kochanauskas. – Pastebiu, kad sunkmečiu labai padaugėjo norinčiųjų auginti žąsis savo reikmėms.“


Žąsis perka gausiai


Panevėžio rajono paukštininkas Algirdas Bielinis teigė, kad žąsų paklausa smarkiai išauga prieš kiekvienas Kalėdas, nepaisant ekonominės šalies situacijos. „Pernai labai greitai išpardaviau 500 žąsų būrį, – pasakojo jis. – Šiemet dėl ūkio pastatų remontų paukščių pulką teko sumažinti iki 200. Jau spalį visos žąsys buvo užsakytos Kalėdoms.“


Paukštininkas neabejoja, kad šiuo laikotarpiu parduotų dar daugiau žąsų. „Niekur nesireklamuoju, bet matau, kad pagal paklausą išpirktų ir tūkstantį žąsų“, – mano jis.


A.Bielinis sakė, kad šiais metais labai pagausėjo įmonių, kurios perka žąsis savo darbuotojams. „Tarp klientų yra ir saldainių fabrikų, automobilių servisų, statybinių kompanijų“, – vardijo ūkininkas. A.Bielinis žąsieną parduoda po 20 Lt už kg. Kitur kainos svyruoja nuo 15 iki 25 Lt.


Paprasta auginti


Viena iš ūkininkių, kuri augina žąsis savo reikmėms, yra Birutė Janina Rimidienė iš Kelmės rajono Vargeniškės kaimo. Jos ūkyje šalia kitų gyvulių bei paukščių klega ir didelis būrys žąsų. B.J.Rimidienės užaugintų žąsų užtenka ne tik sau, bet ir giminėms, draugams. Ypač populiarios žąsys tampa prieš Kalėdas. Jas išpirktų visas, kad ir kiek turėtų. Bet dėl to ne vien Kalėdos kaltos – tai geriausias metas pjauti žąsis.


Pasak B.J.Rimidienės, žąsys yra patys geriausi paukščiai auginti. „Jos greitai auga, yra nereiklios lesalui. Mėnesio amžiaus žąsiukai jau gali patys susirasti maisto. Svarbiausia jiems – geros ganyklos.“ Vienai žąsiai užauginti ūkininkė skiria tik kilogramą kombinuotųjų pašarų.
Žąsys užauga per keturis mėnesius, tačiau šeimininkė visų jų vienu metu neišpjauna.


Žąsys – vandens paukščiai. B.J.Rimidienės vienkiemyje esanti kūdra yra kaip tik tai, ko labiausiai reikia jos žąsims. Pasak ūkininkės, ilgakakles galima auginti ir jei nėra vandens telkinio, tik tuomet būtina pripilti vandens talpas, kad žąsys galėtų ir atsigerti, ir pasiturkšti.
B.J.Rimidienė įsitikino, kad šie paukščiai atsparūs ligoms, beveik visi žąsiukai užauga. Nebent į vienkiemį atklydusi lapė keletą jų nutveria.


Duoda daug naudos


Ūkininkės šeima nepeikia ir žąsų taukų. Labai gardūs juose kepti blynai, ypač bulviniai. Žąsų taukų su mūsų parduotuvėse esančiais aliejais nė iš tolo negalima lyginti.
B.J.Rimidienės namuose vertinami ir žąsų pūkai, plunksnų patalynė. „Sunkiausia yra žąsis nupešti. Tai tikrai sunkus darbas“, – teigė ūkininkė.


Ūkininkė šmaikštauja, kad žąsys vienkiemyje atlieka ir sargo vaidmenį. Jei kieme pasirodo svetimas, tai jos tokį triukšmą pakelia, kad net keletą šunų nustelbia. Ne veltui sakoma, kad žąsys Romą išgelbėjo. Tačiau ūkininkė abejoja, ar tikrai žąsys atskiria savus nuo svetimų: „Jos labiau skiria drabužius. Kai vykstu iš namų ir nusivelku kasdienius drabužius, jos ima gaguoti tarsi svetimą pamačiusios. Tik gal ne taip garsiai.“


Žąsys yra ir tikros mušeikos. Mažąją anūkėlę Emiliją namiškiai itin saugo, kad žąsinui po kojomis nepasipainiotų, nes, jei pargriautų vaiką, tai sparnais ir užmušti galėtų. Ir žnaibosi skaudžiai.