Jau daugiau kaip penktus metus Nacionalinėje mokėjimo agentūroje prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) veikia „Pasitikėjimo linija“. Paskambinus šia linija, galima anonimiškai pranešti apie pastebėtus pažeidimus ir kitus neteisėtus paramos įsisavinimo atvejus. Taip pat ja galima pranešti ir apie NMA darbuotojų galimai nesąžiningus veiksmus ir įtarimus piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ar kitų asmenų bandymus daryti įtaką paramos lėšų žemės ūkiui ir kaimo plėtrai administravimui.

Aktyviai naudojasi linija

„Pasitikėjimo linija“ gaunamų pranešimų skaičius nuolat auga. Nuo „Pasitikėjimo linijos“ veikimo pradžios, t. y. 2005 m. gruodžio 20 d. iki 2010 m. gruodžio 31 d. telefonu ir elektroniniu būdu pateikti 2 066 pranešimai. Vien tik pernai šia linija žmonės kreipėsi net 551 kartą. Pranešimuose teikiama informacija apie pastebėtus galimus pažeidimus bei kitus galimai neteisėtus ES ir LR paramos įsisavinimo atvejus, įvairūs paklausimai bei kita informacija.

Informaciją apie įtariamus pažeidimus galima pateikti telefonu 8(5) 260 7901 Vilniuje arba NMA interneto svetainėje www.nma.lt specialiai sukurtoje skiltyje.

Įprastai per mėnesį „Pasitikėjimo linijos“ telefonu sulaukiama nuo 20 iki 50 prisijungimų. Internetinėje svetainėje pranešimų paliekama mažiau. Vasarą prisijungimų būna daugiau negu žiemą.

Galimas anoniminis pranešimas

NMA specialistai atkreipia dėmesį, kad prisijungus prie „Pasitikėjimo linijos“, būtina nurodyti tikslius galimo pažeidėjo duomenis. Tik tuomet bus galima operatyviai sureaguoti į pateiktą informaciją.

Pranešant informaciją telefonu, atsiliepia autoatsakiklis. Jame įrašytas balsas nurodo, kokius reikia pateikti duomenis. Būtina pranešti galimo pažeidėjo vardą ir pavardę, gyvenamąją vietą. Jei galimas pažeidėjas yra juridinis asmuo - įmonės pavadinimą, buveinės vietą (adresą). Taip pat reikėtų kuo aiškiau nupasakoti galimo pažeidimo atvejį.

Tą pačią informaciją prašoma pateikti ir „Pasitikėjimo linijos“ skiltyje interneto svetainėje. Beje, nurodyti savo asmens duomenis nėra būtina.

Kiekvienas pranešimas apie galimą pažeidėją yra kruopščiai patikrinamas tą pačią dieną, kai buvo gauta informacija. Jei reikalinga, taikomos visos galimos kontrolės priemonės informacijos pagrįstumui patikrinti. Iš 2010 m. gautų pranešimų, pasitvirtina daugiau nei pusė gautų pranešimų apie galimus pažeidimus.

Pasitvirtina – 66 proc. pranešimų

Kaip rodo statistika, daugiausiai pranešimų „Pasitikėjimo linija“ gaunama apie geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimų nesilaikymą. Gauti pranešimai apima tiesioginių išmokų gavimą, Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemones „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“, „Pirmas žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“, „Ankstyvas pasitraukimas iš prekinės žemės ūkio produktų gamybos“ ir kt.

Kiekvienas pranešimas informacinėse sistemose patikrinamas pranešimo gavimo dieną, o gautieji nedarbo, švenčių ar savaitgalių metu – pirmąją po jų einančią darbo dieną ir perduodami pagal kompetenciją tolesniam nagrinėjimui, esant poreikiui, inicijuojami patikrinimai vietoje. Pagal „Pasitikėjimo liniją“ gautą informaciją 2007 m. buvo atlikti 163, 2008 m. – 164, 2009 m. – 345, o 2010 m. – 258 patikrinimai / patikros vietoje. 2010 m. pasitvirtino 66% tikrintų atvejų.

Pasitvirtinus asmenų pateiktai informacijai dėl paramos naudojimo pažeidimų, pareiškėjams / paramos gavėjams taikomos įvairaus griežtumo sankcijos (pvz., išmokos sumos sumažinimas, išmokos mokėjimo sustabdymas ir pan.).

Užs. Nr.11-009

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją