Kad biologinė pusiausvyra būtų išsaugota, jau neužtenka vien tik klasikinio pagrindinio tręšimo biriomis sintetinėmis mineralinėmis trąšomis ar mėšlu rudenį ir pavasarį. O kur dar purškimai pesticidais nuo ligų, kenkėjų, piktžolių.


Būtina gerai apskaičiuoti

Žinoma, kad augalus reikia tolygiai tręšti per visą vegetaciją. Tai yra būtina sąlyga, nes augalus tręšiant per visus jų augimo tarpsnius suteikiama papildomos augimo energijos, o jie, būdami stipresni, gali lengviau apsisaugoti nuo ligų ir kenkėjų. Jeigu augalų dygimo, krūmijimosi, lapų ir žiedų pumpurų formavimosi, žydėjimo ir vaisių nokimo metu tręšime vien sintetinėmis mineralinėmis trąšomis ir purkšime vien sintetiniais pesticidais, vadinasi, cheminėmis medžiagomis labai užteršime dirvą, aplinką, augalinę produkciją. Gal galima naudoti mažesnius chemikalų kiekius, jeigu jų nepavyksta visiškai atsisakyti. Be to, reikia skaičiuoti ir ekonominę naudą.

Ką galima pasiūlyti ūkininkams? Vienas tokių pasiūlymų – ekologiškos skystosios organinės trąšos, taip pat įvairūs biologiniai preparatai. Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) mokomajame ūkyje ir Bandymų stotyje, taip pat įvairių Lietuvos rajonų ūkiuose vykdomi tyrimai su atitinkamais preparatais. Bandymai vykdomi ir kitose mokslinio tyrimo įstaigose, pvz., Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Perlojos bandymų stotyje.


Geriau pasiruošia žiemai

Ekologiniuose ūkiuose naudojamos VšĮ „Ekoagros“ sertifikuotos skystosios organinės trąšos yra vienos pagrindinių naudojamų priemonių dirvos derlingumui palaikyti ir augalams sustiprinti. Labai sėkmingai skystosios organinės trąšos naudojamos ir intensyvios žemės ūkio gamybos chemizuotuose ūkiuose. Čia ne tik gaunami derliaus priedai, bet svarbiausia, kad sutaupomos mineralinės trąšos, chemikalai ir neteršiama aplinka.

Skystąsias organines trąšas galima naudoti žieminių augalų sėkloms apvelti ir rudeniniam purškimui. Tai labai svarbu šį rudenį, kai vyrauja lietingi orai ir gali užsitęsti visi rudeniniai darbai. 2010–2011 m. atlikus gamybinius bandymus G.Jačionio ūkyje (Ukmergės r.), žieminių rugių pasėlyje, nustatyta, kad skystosios organinės trąšos rudenį padeda augalams geriau pasiruošti žiemoti.


Atliekami bandymai

Šį rudenį Aleksandro Stulginskio universiteto mokomojo ūkio ekologiniame sklype buvo įrengti palyginamieji gamybiniai ir moksliniai bandymai. 5 ha plote pasėti žieminiai kviečiai ‘Širvinta 1‘. Jų sėklos buvo apveltos skystosiomis organinėmis trąšomis. Dar 5 ha plote buvo pasėti tos pačios veislės žieminiai kviečiai tik nepanaudotos skystosios organinės trąšos.

Tame pat ūkyje intensyvios gamybos chemizuotame 10 ha plote pasėti žieminiai kviečiai ‘Olivin‘. Jų sėklos buvo apveltos skystosiomis organinėmis trąšomis ir sintetiniais beicais (panaudota pusę normos) bei pasėti 10 ha žieminių kviečių, kurių sėklos nebuvo apveltos skystosiomis organinėmis trąšomis, bet apveltos visa beico norma. Palyginamieji gamybiniai bandymai, apveliant sėklas ir jų neapveliant, įrengti Kaišiadorių, Šakių, Vilkaviškio, Ukmergės ir kituose rajonuose. Vėliau, kai žieminiai javai sudygs ir pasieks 5–7 cm, planuojama juos nupurkšti po 0,5 l/ha skystosiomis organinėmis trąšomis.

Tikimasi, kad naudojant skystąsias organines trąšas bus išaugintas gana geras, cheminiais likučiais neužterštas grūdų derlius, išsaugota švari aplinka. Be to, bus pasiekta ekonominė nauda: sutaupyta pinigų, naudojant mažiau chemikalų.

Beicavimas ir sėklų apvėlimas skystosiomis trąšomis
pagerina šiuos rodiklius:

1) paspartina augalų pasiruošimą žiemai ir pagerina jų žiemojimą,
2) apsaugo augalus nuo streso, šalčio ir sausros bei vandens pertekliaus,
3) sustiprina augalų imuninę sistemą, apsaugo juos nuo ligų ir kenkėjų,
4) suteikia augalams maisto jų pirminiuose vystymosi tarpsniuose,
5) padeda geriau įsisavinti maisto medžiagas, makro- ir mikroelementus, vitaminus, angliavandenius,
6) pagerina augalų derliaus struktūros biometrinius elementus ir padidina patį derlių.