Eilėse prie Rokiškio elevatorių laukiantys ūkininkai pasakojo, jog rekordiniu derliumi, kaip buvo pranašauta, pasigirti negali, bet labai skųstis irgi nėra dėl ko: kai kuriems iš 1 ha byra 3,5-4 t. žieminių kviečių, po 3-3,5 t. rugių.

Tiesa, pasiteiravus apie grūdų supirkimo kainas, iš veidų šypsenos dingsta: „Graudžiai juokingos... Įvedus eurą, kai kurių maisto produktų kainos beveik susilygino su litu, o už toną kviečių gausiu vos šimtą trisdešimt kelis“, - sakė Kazliškyje ūkininkaujantis Dalius Čiučelis.

Derlius – neblogas, supirkimo kainos – graudžios

Antradienio rytą priduoti priekabos miežių į AB „Rokiškio grūdai“ atvažiavęs Faustas Lapelis iš Didsodės (Juodupės sen.) kaimo sakė, jog miežių derlius šiemet užderėjo neblogas. „Iš hektaro kuliam apie 3 t, rugių – panašiai, tik su kviečiais šiemet prasčiau – apie 2 t/ha“, - sakė jis.

Daugiau kaip dvi valandas eilėje prie to paties elevatoriaus lūkuriavęs ūkininkas Virginijus Stumbrys iš Degenių (Kazliškio sen.) kalbėjo, jog šiųmečio derliaus gausa, matyt, bus panaši į pernykštį. Tuo tarpu Kazimieras Kalnietis iš Salų (Kamajų sen.) teigė, jog žieminės kultūros šiemet jį maloniai nustebino – kulia maždaug po 4 t/ha.

Į kooperatyvą „Gerkonių elevatorius“ priekabą kviečių atvežęs kazliškėnas Dalius Čiučelis sakė į laukus su kombainu išvažiavęs šeštadienį, rugpjūčio 8-ąją.

„Koks derlius? Byra visai normaliai: kviečių – maždaug po 3,5 t/ha. Tik kainos, kaip visada, juokingos: maniškiai tikriausiai pretenduos į pašarinę klasę, tai už toną gausiu šimtą trisdešimt kelis eurus. Graudžiai juokinga, nes įvedus eurą kai kurių maisto produktų kainos beveik susilygino su litu, o grūdų kaina – ne“, - nusivylimo neslėpė ūkininkas.

Tos pačios nuomonės buvo ir priekabą kviečių atboginęs Rimas iš Ignalinos rajono.

„Kelias – tolimas, apie 100 km, o grūdų supirkimo kaina – menka... Nors šiemet derlius žada būti geresnis nei pernai – iš ha kviečių kuliu apie 3 t, tačiau atmetus grūdų gabenimo kaštus ir visa kita – ne kas. Kol kas laukiu tyrimų, nežinau, kuriai klasei bus priskirti maniškiai. Jei antrai – gausiu apie 150 Eur, jei žemesnei – prastai, bet ką padarysi? Dirbu apie 50 ha, sandėliuoti grūdų ilgą laiką – neturiu sąlygų, tai taip ir išeina“, - sakė jis.

Dauguma atvežamų grūdų – perdžiūvę

Į Rokiškyje įsikūrusias dvi grūdų saugyklas šių metų derlius ėmė plaukti jau rugpjūčio 4-ąją.

„Grūdai – sausi, šiukšlingumas nedidelis, todėl jų priėmimo procesas vyksta gana sparčiai. Šiuo metu priimam kviečius ir miežius, per dieną – maždaug apie 1 tūkst. tonų“, - sakė kooperatyvo „Gerkonių elevatorius“ vadovas Remigijus Kazlauskas.

Pasak jo, žieminis derlius – neblogas. Kaip supirkimo kainos?

„Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jos šiek tiek aukštesnės, tačiau šiuo metu „žaidžia“ psichologinis momentas: daugeliui pernai už toną pristatytų javų gauti beveik 600 Lt yra geriau nei šiandien siūlomi 200 Eur. Šiuo metu perdžiūvusius, vos 10-11 proc. drėgnumo, grūdus pristatantys ūkininkai skundžiasi dėl prarandamo svorio, bet čia jau priklauso nuo požiūrio: vieniems geriau pristatyti mažesnį svorį sausų grūdų ir gauti visą siūlomą kainą, kitų supratimu – geriau atvežti drėgnesnius ir dėl to patirti nuoskaitas. Visiems gerai nebūna. Tokie procesai – ne mūsų galioje, yra kaip yra“, - sakė pašnekovas. Pasak jo, kooperatyvas per šį sezoną planuoja supirkti apie 30 tūkst. t grūdų.

Prastesnę kokybę kompensuoja derlingumas

AB „Rokiškio grūdai“ vadovas Algimantas Čenkus sakė, jog iš šiųmečio derliaus į saugyklas pirmiausia ėmė važiuoti žieminis rapsas ir kviečiai.

„Per dieną priimam apie 2 tūkst. 300 t. Kaip kokybė? Prastesnė nei pernai, daugiausia – pašariniai, maistinių iš pradžių praktiškai nebuvo, bet dabar jau vis daugiau pristato aukštesnės kokybės. Tačiau viską kompensuoja derlingumas: prie laboratorijos stoviniavę ūkininkai iš gretimo Biržų rajono šnekučiavosi, kad vietomis iš hektaro kulia net 6 t kviečių. Drėgnumas? Pradžioj atveždavo ir 14-os proc., paskui – sausesnių, po lietaus – buvo ir drėgnesnių. Šiukšlių javuose mažai, žirniuose – daugiau“, - sakė pašnekovas.

Pasak jo, bendrovė per praėjusią ir šią savaitę jau priėmė apie 11 tūkst. t šiųmečio derliaus grūdų.

Pirmą kartą kviečius ir miežius, be jau minėtų elevatorių, Rokiškyje superka ir kooperatinė bendrovė „SV Obeliai