Nors bendrovė „Girukas“ užsiima medienos apdirbimu, tenka nemažai ir miško darbų dirbti.

„Pačiai bendrovei priklauso per 300 ha miško. Miško turi ir „Giruko“ akcininkai. Kadangi visus darbus, pradedant miško sodinimu ir baigiant kirtimu, bendrovė atlieka savo jėgomis, jai būtina turėti tokiems darbams reikalingą techniką. O jei jau tokią techniką pirkti, tai ji turi būti pažangi, patikima, aplinkai ir žmogui draugiška“, - sako bendrovės „Girukas“ direktorius Arūnas Jankauskas.

Direktorius pasakoja, kad buvo nuspęsta įsigyti medienos ištraukimo traktorių, o kadangi šis kainuoja beveik milijoną litų, buvo nutarta pabandyti gauti ES paramą, kuri iš dalies kompensuotų išlaidas. „Pagal veiklos sritį „Miško kirtimo, apvaliosios medienos bei biokuro (medienos kuro) ruošos modernizavimas“ pateikėme projektą, jį rengdami naudojomės konsultantų pagalba“, – apie pirmuosius žingsnius link ES paramos prisimena „Giruko“ vadovas.

Bendrovės parengto projekto „UAB „Girukas“ miškų ekonominės vertės didinimas“ bendra vertė – daugiau kaip 838 tūkst. litų. Šis projektas jau įgyvendintas praėjusių metų pabaigoje. Bendrovei išmokėta daugiau nei 419 tūkst. litų parama, o įsigytas medienos ištraukimo traktorius jau dirba bendrovės miškuose.

„Įsigyta technika esame labai patenkinti. Jos komplektavimas leidžia atlikti įvairius darbus. Traktorius iškart gali atrinkinėti kelių rūšių medienos asortimentą, medieną pakrauti ir iškrauti, be to, jis beveik negadina miško paklotės. Su tokiu traktoriumi itin patogu dirbti. O ir degalų šiek tiek mažiau sunaudoja“, – įsigytos technikos privalumus vardija bendrovės direktorius ir užsimena apie ateities planus. – Dabar pateikėme paraišką pagal supaprastintas paramos teikimo taisykles. Prašome maksimalios 150 tūkst. litų paramos.

Norime nusipirkti miško kirtimo įrangos. Ateityje planuojame pirkti ir medkirtę. Labai gerai, kad atsirado galimybė gauti paramą supaprastinta tvarka. Tada ir paraiškos greičiau svarstomos, ir parama įgyvendinus projektą greičiau išmokama. Tik gaila, kad bankai nelabai noriai miškininkystę finansuoja (ji priskiriama prie aukštos rizikos veiklų). Tai kiek apsunkina paramos panaudojimą.“

„Paramą pagal priemonę Miškų ekonominės veiklos didinimas“ veiklos sritį „Miško kirtimo, apvaliosios medienos bei biokuro (medienos kuro) ruošos modernizavimas“ praktiškai galima naudoti visai miško darbams reikalingai naujai technikai ir įrangai pirkti. Svarbu, kad ji būtų pažangi, moderni, kad nedarytų žalos aplinkai.

Pagal šią veiklą taip pat kompensuojamas miško darbams reikalingos programinės įrangos įsigijimas, miškotvarkos projekto parengimas, dengiamos bendrosios projekto išlaidos, tik jos negali būti didesnės kaip 10 tūkst. litų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM)“, - sako Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Kaimo plėtros programų departamento vyriausioji specialistė Alina Makevičienė. Specialistė ragina pareiškėjus atkreipti dėmesį į tai, kad parama teikiama miškų savininkams, kurie investuoja į ne mažesnį kaip vieno hektaro miško valdą, o išperkamosios nuomos būdu įsigytas turtas turi tapti paramos gavėjo nuosavybe iki projekto įgyvendinimo pabaigos. „Verslo plane numatytos pajamos iš miškų kirtimo, apvaliosios medienos ar biokuro ruošos paslaugų teikimo kitiems privačių miškų savininkams turi sudaryti ne daugiau nei 50 proc. visų iš šios veiklos gaunamų pajamų“, – primena A. Makevičienė.

Paraiškos pagal KPP priemonės „Miško ekonominės vertės didinimas“ priimamos iki šių metų gruodžio 31 dienos. Jas gali teikti pilnametystės sulaukę privačių miškų savininkai, jų asociacijos, savivaldybės bei savivaldybių asociacijos. Paraiškos šiais metais priimamos iki gruodžio 31 d. NMA teritoriniuose skyriuose pagal projekto įgyvendinimo vietą. .

Daugiau informacijos apie šią priemonę, paraiškų administravimo bei mokėjimo prašymų teikimo tvarką galite rasti interneto svetainėse: www.paramakaimui.lt, www.nma.lt, www.zum.lt, teirautis tel. 1841, (8~5) 2526999, el. paštu info@nma.lt.

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją