Į ankstyvųjų bulvių sodinimą daug investuojantys ūkininkai sako, kad tai gana rizikinga. Mat šalies vartotojai ne visada įvertina, kad iš šiltų kraštų atvežtos bulvės toli gražu neprilygsta ankstyvosioms šviežioms lietuviškoms.

Ankstyvos bulvės už apelsinų kainą

Pernai, ko gero, pirmas ankstyviausių bulvių vartotojams pasiūlęs Kėdainių rajono ūkininkas Rimantas Žebarauskas šiemet net dešimčia dienų paankstino bulviasodį. Vadinasi, šviežių lietuviškų bulvių šiais metais bus dar anksčiau.

Nors pavasaris šiluma nelepina, R. Žebarauskas dar kovo 27 d. pasodino pirmąsias bulves. Pernai į laukus jo bulviasodės išvažiavo balandžio 7 d.
„Paankstinti bulvių sodinimą leidžia tam tikros technologijos. Jos gana brangios, tad sodinti dar anksčiau jau nebeapsimokėtų“, – aiškino kėdainiškis. Ūkininkas viliasi, kad birželio 1 d. jau patikrins derlių.

Kiek kainuos pirmos bulvės? „Kaip apelsinai“, – nuotaikingai palygino bulvių augintojas. Maždaug savaite vėliau šiemet bulviasodį pradėjo kitas Kėdainių rajono ūkininkas Saulius Dambrauskas. Abu kėdainiškiai ankstyviausių bulvių, uždengtų daržo plėvele, augins po 12 ha.

Painioja prekybininkų viliotinis

Bulvių augintojams tenka daugiau investuoti, kad vartotojai kuo anksčiau galėtų paragauti mūsų žemėje išaugintos produkcijos. Išlaidos gali ir neatsipirkti, tačiau ūkininkai rizikuoja. Anot jų, ne tik dėl galimybės daugiau užsidirbti jie anksčiau sodina.

„Produkciją reikia tiekti ištisus metus, be pertraukų. Pernykščio derliaus turime iki birželio vidurio, o vėliau jau kasime šviežias bulves“, – teigė S. Dambrauskas. Pasak ūkininko, nors ankstyvąsias bulves išauginti kur kas brangiau, labai didinti jų kainų negalima, nes vartotojai neįpirks.

„Sėklą apie mėnesį reikia daiginti šiltnamyje, pasodintas bulves uždengti daržo plėvele, taikyti kitas priemones. Tai papildomos išlaidos“, – dėstė bulvių augintojas.

R. Žebarauskas įsitikinęs, kad ankstyvasis uždarbis labai priklauso nuo prekybos tinklų požiūrio.

„Prekybininkai pirkėjus vilioja esą šviežiomis importinėmis bulvėmis, tačiau jos toli gražu tokios nėra. Iš Italijos, Ispanijos atvežtos bulvės – jau nebe ankstyvos. Maža to, mūsų rinkoje daug didelių nekondicinių bulvių, kurių vakariečiams nepakiši. Prekybininkai nori pigiau įsigyti, brangiau – parduoti. Vartotojai turėtų suprasti, kad šviežios bulvės – ką tik nukastos“, – aiškino ūkininkas.
Bulvių augintojai pabrėžia, kad ankstyvosios produkcijos nepurškia jokiais chemikalais, nes tokiu metu nespėja išplisti ligos. Dėl to lietuviškos ankstyvosios bulvės esą vertingesnės už importines.

Laukia šilumos

Žemaitijos krašto augintojai „Valstiečių laikraščiui“ tvirtino, kad šiemet neskuba sodinti bulvių. Anot stambaus bulvių ūkio Klaipėdos rajone savininko Petro Vasiliausko, žemė dar šalta, į tokią pasodintos bulvės merdės, todėl neverta skubinti bulviasodžio.

„Greičiausiai savaitgalį pradėsime – sinoptikai žada šilumą. Žinau, kad kai kurie mėgėjai daržiukuose prie namų dar kovo pabaigoje sodino bulves. Šiemet nėra kur skubėti, nes ankstyvųjų bulvių kaina gali būti nedidelė. Rinkoje dar daug seno derliaus produkcijos, kainos žemos, tad nėra ko tikėtis, kad šviežios bulvės bus brangios“, – samprotavo Šilutės rajono ūkininkas Algimantas Elijošius.

Prekinių ūkių savininkai viliasi, kad bulvių perprodukcija ir prastos kainos šiemet atbaidys kai kuriuos augintojus. „Kai kainos geros, daug kas metasi auginti. Joms kritus, bulvių plotai sumažėja. Taip elgiasi daugiau mėgėjai augintojai, o prekinės produkcijos gamintojai dirba gana stabiliai. Mūsų sandėliai turi būti užpildyti, o sutartys – vykdomos“, – aiškino P. Vasiliauskas.

Vietos rinka maža, tad ūkininkai kasmet daugiausia vilčių deda į Rusiją. „Jei šioje šalyje derlius bus menkas, tuomet turėsime, kam parduoti. Bet jei rusai turės savo bulvių, o mūsiškiai augintojai vėl prisodins tiek, kad vietos rinka bus užpildyta, kainos vėl bus žemos“, – teigė A. Elijošius.