Alytaus miesto savivaldybę ir septynias seniūnijas Alytaus rajone paskelbus buferine afrikinio kiaulių maro zona, rajone kiaulių skaičius beveik padvigubėjo, palyginti su laikotarpiu iki paskelbiant šią zoną.

Tarnybą užplūdo deklaruotojai

Valstybinės maisto ir veterinarijos direktoriui J.Miliui paskelbus įsakymą dėl buferinės afrikinio kiaulių maro zonos Alytaus miesto savivaldybėje ir septyniose Alytaus rajono seniūnijose, Alytaus valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą užplūdo norintieji deklaruoti kiaules. Vadovaujantis beveik prieš dešimt metų Žemės ūkio ministerijos priimtomis Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo taisyklėmis, kiaules jų laikytojai privalo deklaruoti du kartus per metus – sausio ir liepos mėnesiais.

Tarnybos specialistų teigimu, šiuos gyvulius deklaravo tikrai ne visi – daugeliu atvejų to nedarė kiaules auginantieji savo poreikiams, nedalyvaujantieji jokioje europinės paramos programoje.

Iki paskelbiant Alytaus miesto savivaldybę ir septynias Alytaus rajono seniūnijas buferine afrikinio kiaulių maro zona miesto savivaldybėje buvo du kiaulių augintojai, kurie turėjo 8 šiuos gyvulius, septyniose rajono seniūnijose – Alovės, Butrimonių, Daugų, Nemunaičio, Pivašiūnų, Punios ir Raitininkų – 119 kiaulių augintojų, laikantys 564 šiuos gyvulius.

Jau tada prognozuota, kad realiai Alytaus rajone kiaulių augintojų ir pačių gyvulių yra dvigubai daugiau. Kadangi už savo reikmėms paskerstas, nugaišintas ar į skerdyklas išvežtas kiaules pažadėtos kompensacijos iš valstybės biudžeto – iki 190 litų už kiaulę, jų augintojai suskubo šiuos gyvulius deklaruoti.

Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos turimais vasario 21-osios duomenimis, Alytaus mieste jau yra trys kiaulių augintojai, kurie turi 16 kiaulių, septyniose Alytaus rajono seniūnijose – 258 asmenys, laikantys 1 tūkst. 78 šiuos gyvulius.

Ar tikrai gaus išmokas?

Kaip tvirtino Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Alytaus rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus specialistai, jei nebus pakeisti galiojantys Žemės ūkio ministerijos raštai, kompensacijų už sunaikintas kiaules po dviejų ar trijų mėnesių gali tikėtis tik jas deklaravusieji iki Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus J.Miliaus įsakymo dėl buferinės afrikinio kiaulių maro zonos išplėtimo įsigaliojimo vasario 19 dieną.

Nuo šio įsakymo įsigaliojimo iki dabar atsirado per 60 kiaulių augintojų septyniose Alytaus rajono seniūnijose, jie turi daugiau kaip 200 kiaulių. Kasdien Alytaus valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje atsiranda vis naujų kiaulių deklaruotojų.

Jų augintojai tikisi, kad Žemės ūkio ministerija pakeis deklaravimą reglamentuojančius teisės aktus ir kiaulių atsisakę alytiškiai kompensacijas gaus net jei šiuos gyvulius deklaravo po vasario 19-osios.

Remiantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu dėl buferinės afrikinio kiaulių maro zonos išplėtimo, nuo kovo 31-osios Alytaus miesto savivaldybėje ir septyniose Alytaus rajono seniūnijose draudžiama laikyti kiaules ir steigti naujas jų laikymo vietas. Likusiose keturiose Alytaus rajono seniūnijose – Alytaus, Krokialaukio, Miroslavo ir Simno norintieji auginti kiaules turi įsirengti biologines saugos priemones: dezobarjerus, persirengimo, apsiprausimo patalpas, kiaulių laikymo teritorijų aptvarus. Antraip kiaulių laikyti nebus leidžiama.

Nuo metų pradžios Alytaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dėl afrikinio kiaulių maro ištyrė 208 sumedžiotus šernus. Šios tarp šernų ir kiaulių plintančios ligos ji nenustatė nė vienu atveju.

Alytaus rajonas iš šešių šalies savivaldybių dėl afrikinio kiaulių maro patenka į ekstremalios padėties šalyje teritoriją ir čia turi būti sumedžioti visi šernai. Visos Lietuvos mastu jų turi būti sunaikinta 90 proc. Aplinkos ministerijos duomenimis, pernai šių žvėrių Lietuvoje buvo per 60 tūkst.

Vyriausybė yra priėmusi nutarimą už kiekvieną nuo vasario 7-osios sumedžiotą šerną mokėti po 250 litų. Tiek bus mokama už sumedžiotą šerną, kuriam bus nustatytas afrikinis kiaulių maras, o nediagnozavus šios ligos išmoka bus 150 litų už vieną nušautą žvėrį. Išmokas numatoma pradėti mokėti nuo liepos 1-osios.

Afrikinio kiaulių maro grėsmė Lietuvai kilo sausio pabaigoje ligą nustačius dviem Šalčininkų rajone ir Varėnos rajone, prie pat Alytaus rajono ribos, sumedžiotiems šernams. Jiems diagnozuotas tokio pat tipo afrikinis kiaulių maras, kaip ir kaimyninėje Baltarusijoje.

Į buferinę afrikinio kiaulių maro zoną šalyje, be Alytaus miesto savivaldybės ir septynių seniūnijų Alytaus rajone, patenka dar devynios netoli Baltarusijos esančios savivaldybės ar jų seniūnijų teritorijos.