Draudimas eksportuoti kiaulieną paliktas galioti tik Ignalinos rajone“, - šeštadienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS sakė, kad draudimas atšauktas Lietuvai įrodžius, jog ji valdo situaciją, o užkratas toliau neplinta.

„Apie afrikinio kiaulių maro židinį pranešėme visoms institucijoms, kitų šalių atstovams. Įrodėme, kad ėmėmės visų būtinų priemonių ir liga kituose kompleksuose pas mus neplinta“, - BNS teigė J. Milius.

Kaimyninė Latvija buvo uždraudusi kiaulienos importą praėjusį ketvirtadienį, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai paskelbus apie afrikinio kiaulių maro židinį kiaulininkystės ūkyje Ignalinos rajone.
„Idavang“ komplekse dėl nepagydomo užkrato dabar naikinama apie 19 tūkst. kiaulių.

Kituose „Idavang“ kompleksuose afrikinio kiaulių maro neaptikta

Likusioje dešimtyje didžiausio Lietuvoje kiaulių augintojo „Idavang“ fermų afrikinio kiaulių maro nėra, išskyrus apkrėstą Rupinskų kompleksą Ignalinos rajone.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS šeštadienį sakė, kiaulės „Idavang“ kompleksuose, išsidėsčiusiuose po visą Lietuvą, stebimos toliau, o judėjimas iš kompleksų lieka uždraustas. Pasak jo, užkrato požymių nėra ir pas paršelius, kurie iš „Idavang“ komplekso buvo išvežti į kitiems savininkams priklausančias fermas Radviliškio ir Kėdainių rajonuose.

„Laboratoriniai tyrimai parodė, kad afrikinio kiaulių maro nėra, tačiau kiaulės kliniškai stebimos toliau, kadangi inkubacinis periodas tęsiasi. Visas judėjimas iš visų „Idavang“ kompleksų yra uždraustas ir mes jo neatšauksime tol, kol galutinai įsitikinsime, kad kiaulės sveikos“, - BNS sakė J.Milius.

Jis patvirtino, kad Rupinskų komplekse jau lankėsi Panevėžio apygardos prokuratūros atstovai.

„Idavang“ Rupinskų komplekse pirmadienį pradės dirbti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos audito grupė. Norime susitikti su kiekvienu žmogumi ir išsiaiškinti visas įmanomas versijas, kaip afrikinis kiaulių maras galėjo patekti į taip gerai apsaugotą kompleksą. Negaliu visiškai atmesti žmogiškojo faktoriaus“, - BNS sakė J.Milius.

„Idavang“ komplekse sunaikinta beveik pusė kiaulių

Ignalinos rajone esančiame „Idavang“ komplekse šeštadienį vakare buvo sunaikinta beveik pusė visų kiaulių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS šeštadienį sakė, kad, naujausiais duomenimis, utilizuota apie 9 tūkst. kiaulių. Jų „Idavang“ Rupinskų komplekse buvo auginama apie 19 tūkstančių.

„Dirbame 24 valandas per parą, kiaulės naikinamos toliau. Pavyko išspręsti anglies dioksido dujų tiekimo klausimą, jų tikrai užteks šeštadieniui ir sekmadieniui“, - BNS sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

„Idavang“ Lietuvoje iš viso priklauso 11 kiaulių auginimo kompleksų.

Likusiuose dešimtyje „Idavang“ kompleksų afrikinio kiaulių maro nerasta, tačiau kiaulių judėjimas iš jų draudžiamas prevenciškai, kol praeis inkubacinis agresyvaus užkrato laikotarpis.

Be Rupinskų fermos, kurioje bus sunaikinta 19 tūkst. kiaulių, likusiuose „Idavang“ kompleksuose jų dabar yra apie 200 tūkstančių.

Veterinarijos tarnyba tirs kiaulių judėjimą iš Rupinskų komplekso 15 dienų iki tol, kai fermoje buvo patvirtintas užkratas.

Lenkija tikisi, kad į šalį iš Lietuvos pateko neužkrėstos kiaulės

Lenkijos pareigūnai tikisi, kad iš Lietuvos „Idavang“ komplekso į šalį įvežtos kiaulės nėra užsikrėtusios afrikiniu maru.

Pagrindinis šalies veterinarijos gydytojas Marekas Pirsztukas (Marekas Pirštukas) Lenkijos portalui farmer.pl sakė, jog iš Lietuvos prieš užkrato protrūkį įvežtos kiaulės gali būti sveikos.

„Nepaisant to, transportas buvo sulaikytas ir dabar atliekame tyrimus, siekdami patvirtinti arba paneigti afrikinį kiaulių marą. Lietuva taip pat atlieka visus reikalingus tyrimų, kurių reikalauja procedūros“, - sakė jis.

Portalas farmer.pl rašo, kad nuo „Idavang“ Rupinskų komplekso, veikiančio Ignalinos rajone, iki Lenkijos sienos yra 200 kilometrų, o iki Baltarusijos sienos - 30 kilometrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)