Tiesa, jis paaiškino, kad tai liečia tik vieną konkrečią fermą – „Merkio agrofirmą“, užsiimančią veislininkyste. Tačiau kai kas šios papildomos informacijos arba neišgirdo, arba suprato savaip.

Alytaus r. savivaldybės Nemunaičio seniūnijos gyventoja Onutė Milda Sinkevičienė „Ūkininko patarėjui“ skundėsi, kad vakar, pirmadienį, jos namuose apsilankę VMVT specialistai ir seniūnas liepė kuo skubiau paskersti auginamus aštuonis paršelius.

Bet gi pati girdėjau per radiją, kad terminas pratęstas iki liepos pabaigos, - guodėsi ūkininkė. - Mano paršeliai yra sausio pirmųjų dienų vados, tad gerai būtų dar paauginti, kas gi tokius juos dabar pirks?

Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Romas Černius „Ūkininko patarėjui“ sakė pats vienoje televizijos laidoje matęs bėgančią eilutę su šia klaidinančia informacija.

Iš tiesų visi buferinės zonos gyventojai kiaules išskersti turėjo iki balandžio 15 dienos, - aiškino R. Černius. – Terminas atidėtas tik vienai firmai, nes tik ji yra visiškai įvykdžiusi biologinės saugos reikalavimus.

Pagal tuos reikalavimus teritorija turi būti aptverta, įrengtas transporto priemonių ir žmonių dezomatas, į patalpas personalas įeidamas turi visiškai nusirengti, nusimaudyti duše, kitoje patalpoje persirengti specialiais drabužiais ir lygiai tokias pačias procedūras atlikti grįžtant atgal.

Personalas negali net namuose laikyti kiaulių, negali į darbą neštis maisto iš namų.

„Tad ar gali būti tokios sąlygos privačiame gyventojų ūkyje? – retoriškai klausė R. Černius. - Čia daug kur net kiemai neaptverti.“

Alytaus r. buferinėje zonoje tokius reikalavimus atitinka tik „Merkio agrofirma“.

Kai buvo paskelbta AKM buferinė zona, Alytaus r. ribose buvo registruota kiek daugiau nei 500 kiaulių laikytojų ir daugiau nei 1,5 tūkst. kiaulių. Iš pradžių buvo nustatyta, kad kiaules reikia išskersti iki kovo 15 d., paskui terminas pratęstas iki balandžio 15 d.

„Dabar duomenų bazėje matau, kad dar yra apie 50 kiaulių laikytojų ir kiek mažiau nei du šimtai kiaulių, - sakė R.Černius. – Tai kodėl vieni žmonės jau iki balandžio 15 d. įvykdė reikalavimus, o kiti neįvykdę ir dabar? Juk visi vienodai įsakymus turi vykdyti.“

Viršininko duomenimis, ūkininkės, kuri kreipėsi į „ŪP“ redakciją, paršeliai jau yra 6-8 mėnesių, tad juos jau tikrai galima skersti.

„Kodėl vieni sąžiningai viską įvykdo, o kiti nori būti gudresni?“ - stebėjosi R. Černius.

Alytaus r. buferinės zonos ūkininkams priskaičiuota po 165 litus kompensacijos už paskerstą kiaulę. Pinigai turi būti sumokėti per du mėnesius nuo paskerdimo datos. Visi kiti, vis dar nepaskerdę kiaulių, po patikrinimo gaus įspėjimą arba baudą iki 200 litų. Jeigu antrąkart apsilankius komisijai kiaulės dar bus nepaskerstos, gali tekti sumokėti baudą nuo 1 iki 2 tūkstančių litų. Tinkamai nesuprasta arba nelabai aiškiai pateikta informacija nuo atsakomybės neatleis.