Ta­čiau ben­dro­vė pa­no­ro iš vals­ty­bės gau­ti be­veik 700 tūkst. li­tų dėl pa­tir­ti­nų nuos­to­lių vyk­dant gy­vū­nų už­kre­čia­mų­jų li­gų ži­di­nių lik­vi­da­vi­mą ir šių li­gų pre­ven­ci­jos prie­mo­nes.

Pir­miau­sia krei­pė­si į Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę

Va­rė­nos ra­jo­ne, prie pat Aly­taus ra­jo­no ri­bos, ra­dus af­ri­ki­niu kiau­lių ma­ru už­si­krė­tu­sį šer­ną, Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba dėl šios už­kre­čia­mo­sios li­gos pa­vo­jaus šie­me­čio va­sa­rio vi­du­ry­je nu­spren­dė sep­ty­nias Aly­taus ra­jo­no se­niū­ni­jas iš vie­nuo­li­kos bei Aly­taus mies­tą įra­šy­ti į bu­fe­ri­nę af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro zo­ną. Čia iki ba­lan­džio vi­du­rio tu­rė­jo bū­ti iš­skers­tos vi­sos kiau­lės.

Tą pa­da­riu­sie­ji dėl pa­tir­tų nuos­to­lių at­ly­gi­ni­mo krei­pė­si į Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jo­je su­da­ry­tą spe­cia­lią ko­mi­si­ją, ku­ri nag­ri­nė­jo kom­pen­sa­ci­jų sky­ri­mo klau­si­mus. Vals­ty­bė už vie­ną dėl af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro pa­vo­jaus pa­skers­tą kiau­lę šios li­gos bu­fe­ri­nė­je zo­no­je at­ly­gi­no po 165 li­tus. Iš vi­so 288 Aly­taus ra­jo­no gy­ven­to­jams už iš­skers­tas dau­giau kaip 1 tūkst. kiau­lių iš­mo­kė­ta per 180 tūkst. li­tų. Jas pa­sker­du­sie­ji įsi­pa­rei­go­jo me­tus ne­lai­ky­ti šių gy­vu­lių.

Ko­vo pra­džio­je į Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Že­mės ūkio sky­rių krei­pė­si ir į af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro bu­fe­ri­nę zo­ną pa­ten­kan­ti Alo­vės se­niū­ni­jo­je, Il­gų kai­me, vei­kian­ti ben­dro­vė „Il­gai“ su pra­šy­mu at­ly­gin­ti nuos­to­lius – be­veik 700 tūkst. li­tų, ku­riuos pa­tirs vyk­dy­da­ma gy­vū­nų už­kre­čia­mų­jų li­gų ži­di­nių lik­vi­da­vi­mo ir šių li­gų pre­ven­ci­jos prie­mo­nes. Kaip sa­kė „Il­gų“ di­rek­to­rė Ona Dit­ke­vi­čie­nė, pa­tir­ti­nus nuos­to­lius ben­dro­vė su­si­skai­čia­vo va­do­vau­da­ma­si Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos pa­tvir­tin­ta tvar­ka pa­gal 2013-ųjų sau­sio 1 die­ną lai­ky­tų kiau­lių skai­čių, o tuo me­tu jų au­gin­ta 3 tūkst. 460.

Di­rek­to­rės tei­gi­mu, pra­ėju­sių me­tų bir­že­lio pa­bai­go­je Il­guo­se pas­ku­ti­nės kiau­lės pa­skers­tos ak­ci­nin­kų spren­di­mu dėl jas už­klu­pu­sių li­gų, pla­nuo­ta pirk­ti ki­tus par­še­lius, ta­čiau ne­tru­kus už­klu­po af­ri­ki­nis kiau­lių ma­ras.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je vei­kian­ti Nuos­to­lių, pa­tir­tų lik­vi­duo­jant gy­vū­nų už­kre­čia­mų­jų li­gų pro­trū­kius, ko­mi­si­ja „Il­gų“ ben­dro­vės pra­šy­mą svars­tė ko­vo vi­du­ry­je ir pri­ėmė jai ne­pa­lan­kų spren­di­mą. Nu­tar­ta ne­skir­ti kom­pen­sa­ci­jos, nes kiau­lės bu­vo iš­skers­tos dau­giau nei prieš pus­me­tį iki Vals­ty­bi­nei mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bai kon­sta­tuo­jant af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro pa­vo­jų sep­ty­nio­se Aly­taus ra­jo­no se­niū­ni­jo­se. Pa­gal Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos nu­sta­ty­tą tvar­ką, tiks­liau, Nuos­to­lių, ku­riuos pa­ty­rė gy­vū­nų sa­vi­nin­kai vyk­dy­da­mi gy­vū­nų už­kre­čia­mų­jų li­gų ži­di­nių lik­vi­da­vi­mo ir šių li­gų pre­ven­ci­jos prie­mo­nes, kom­pen­sa­vi­mo tvar­kos ap­ra­šą, gy­vū­nų sa­vi­nin­kams at­ly­gi­na­mi tik tie nuos­to­liai, ku­rie bu­vo pa­tir­ti vyk­dant šių li­gų pre­ven­ci­jos prie­mo­nes bu­fe­ri­nė­je zo­no­je nuo Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos pri­im­to spren­di­mo pa­skelb­ti to­kią zo­ną Aly­taus ra­jo­no te­ri­to­ri­jo­je.

Ben­dro­vės nuos­to­liai įver­tin­ti kaip ta­ria­mi, tik pla­nuo­ja­mi pa­tir­ti. Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės mi­nė­ta ko­mi­si­ja yra pri­ėmu­si tik du spren­di­mus ne­skir­ti kom­pen­sa­ci­jų dėl kiau­lių au­gin­to­jų pa­tir­tų nuos­to­lių esant af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro pa­vo­jui. Kom­pen­sa­ci­ja ne­skir­ta dar vie­nam ūki­nin­kui, ku­ris pa­sker­dęs kiau­lę ne­at­li­ko or­ga­nų ty­ri­mų dėl af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro, Aly­taus vals­ty­bi­nei mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bai ne­pa­ra­šė įsi­pa­rei­go­ji­mo vie­nus me­tus ne­lai­ky­ti šių gy­vu­lių bei vė­la­vo ko­mi­si­jai pa­teik­ti pra­šy­mą kom­pen­suo­ti pa­tir­tus nuos­to­lius. O šį rei­kė­jo pa­teik­ti per 40 dar­bo die­nų nuo Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos pa­skelb­to įsa­ky­mo dėl bu­fe­ri­nės af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro zo­nos pa­skel­bi­mo Aly­taus ra­jo­ne.

Ne­su­ti­ko su sa­vi­val­dy­bės spren­di­mu

„Il­gai“ ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės spren­di­mą ne­skir­ti kom­pen­sa­ci­jos dėl vyk­dy­ti­nų už­kre­čia­mų­jų li­gų ži­di­nių lik­vi­da­vi­mo bei šių li­gų pre­ven­ci­jos prie­mo­nių ap­skun­dė Kau­no apy­gar­dos ad­mi­nist­ra­ci­niam teis­mui.

Šio teis­mo tei­sė­jų ko­le­gi­ja, įver­ti­nu­si tei­sės ak­tus dėl bu­fe­ri­nės af­ri­ki­nio kiau­lių maro zo­nos Aly­taus ra­jo­ne pa­skel­bi­mo ir „Il­gų“ gy­vu­lių iš­sker­di­mo lai­ką, ne­pa­nai­ki­no ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės pri­im­to spren­di­mo ne­skir­ti kom­pen­sa­ci­jos už vyk­dy­ti­nas už­kre­čia­mų­jų li­gų lik­vi­da­vi­mo ir šių li­gų pre­ven­ci­jos prie­mo­nes.

Per nu­sta­ty­tą lai­ką Kau­no apy­gar­dos ad­mi­nist­ra­ci­nio teis­mo spren­di­mas ne­ap­skųs­tas Lie­tu­vos vy­riau­sia­jam ad­mi­nist­ra­ci­niam teis­mui. „Il­gų“ di­rek­to­rės tei­gi­mu, jo ir ne­si­ren­gia­ma skųs­ti.

Šiuo me­tu ben­dro­vė Il­guo­se esan­čioms fer­moms sau­go­ti tu­ri tris dar­buo­to­jus. Pa­sak di­rek­to­rės, va­do­vau­jan­čios ir Do­vai­no­nių paukš­ty­nui, Il­guo­se kol kas ne­pla­nuo­ja­ma au­gin­ti kiau­lių, ti­ki­ma­si gau­ti eu­ro­pi­nę pa­ra­mą ir čia lai­ky­ti broi­le­rius.

„Il­gų“ ben­dro­vė, ku­rios stei­gė­jas yra Do­vai­no­nių paukš­ty­nas, o šis per ak­ci­nin­kus su­si­jęs su ta­me pa­čia­me Kai­šia­do­rių ra­jo­ne, Do­vai­no­nių kai­me, vei­kian­čia mė­sos ga­mi­nių ben­dro­ve „Ne­ma­te­kas“, Aly­taus ra­jo­ne lai­kė dau­giau­sia kiau­lių. Da­bar ra­jo­ne su dau­giau kaip 1 tūkst. kiau­lių li­ko vie­nin­te­lė fer­ma Aly­taus se­niū­ni­jo­je, Pa­ne­mu­nin­kų kai­me.

Va­do­vau­jan­tis da­bar pri­im­tais Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos rei­ka­la­vi­mais, bu­fe­ri­nės zo­nos sep­ty­nio­se Aly­taus ra­jo­no se­niū­ni­jo­se – Alo­vės, But­ri­mo­nių, Dau­gų, Ne­mu­nai­čio, Pi­va­šiū­nų, Pu­nios ir Rai­­ti­nin­kų drau­džia­ma steig­­ti nau­jas kiau­lių lai­ky­mo vie­tas. O li­ku­sio­se ke­tu­rio­se – Aly­taus, Kro­kia­lau­kio, Mi­ros­la­vo ir Sim­no jas ga­li­ma lai­ky­ti pri­tai­kius bio­sau­gos prie­mo­nes.

Kaip sa­kė Aly­taus vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­jas Jo­nas Vaikš­no­ras, di­des­niuo­se kaip de­šim­ties kiau­lių tvar­tuo­se rei­ka­lau­ja­ma jų ap­tvė­ri­mo, per­si­ren­gi­mo, ap­si­prau­si­mo pa­tal­pų, de­zo­ki­li­mė­lių įren­gi­mo, tu­ri bū­ti kon­tro­liuo­ja­mas pa­ša­rų įve­ži­mas, su­pap­ras­tin­ti rei­ka­la­vi­mai lai­kan­tiems iki de­šim­ties kiau­lių, pa­vyz­džiui, ne­rei­ka­lau­ja­ma ap­tver­ti pa­sta­tų, ku­riuo­se lai­ko­mi šie gy­vu­liai, ar įsi­reng­ti du­šų.