Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, smulkių kiaulių ūkių patikra bei informacijos apie afrikinį kiaulių marą sklaida – viena iš kovos prieš afrikinį kiaulių marą prevencijos priemonių. Savivaldybių žemės ūkio specialistai lankėsi pas ūkininkus, laikančius kiaules, tačiau į tvartus nėjo, pildė klausimyną. Jame reikėjo atsakyti, ar kiaulių laikymo vieta aptverta tvora, ar prie įėjimo į tvartą yra dezinfekcinis barjeras (kilimėlis), ar naikinami graužikai, ar teritorija reguliariai tvarkoma (šienaujama žolė, apkarpomi krūmai, genėjami medžiai ir pan.), ar prižiūrintysis kiaules turi įsirengęs spintelę, kurioje laiko darbo drabužius ir batus.

Tikrinimų metu nustatyta, kad 1054 ūkiai neatitiko biologinio saugumo reikalavimų. Radę pažeidimų, žemės ūkio specialistai apie tai informavo atitinkamą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį. VMVT specialistai, nuvykę į biologinio saugumo reikalavimų neatitinkančius ūkius, dažniausiai randa nustatytus trūkumus jau pašalintus. Ūkiuose, kuriuose nustatomi neatitikimai reikalavimams, taikomos adekvačios poveikio priemonės.

Šiais metais afrikinio kiaulių maro židinių naminių kiaulių laikymo vietose dar neužregistruota, o štai šernų, sergančių šia liga, sumedžiota ar rasta nugaišusių ne vienas. Šiandien nustatytos 65 vietos, kuriose AKM patvirtintas 115 šernų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad už neregistruotas kiaulių bandas savininkams, deklaruojantiems pasėlius, Nacionalinė mokėjimo agentūra taiko sankcijas – jie gali dvejus metus negauti tiesioginių išmokų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)