Įstatymas įsigalios nuo kitų metų

LR Seimas Pluoštinių kanapių įstatymą priėmė šių metų gegužės 23 d., tačiau jis įsigalios tik nuo 2014 m. sausio 1 d. Iki to laiko reikia suspėti parengti ir patvirtinti įstatymo įgyvendinimo teisės aktus, reglamentuojančius pluoštinių kanapių auginimo kontrolę. 

Nuo 2014 m. pradžios taip pat įsigalios Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pakeitimai, pagal kuriuos pluoštinės kanapės buvo išbrauktos iš draudžiamų auginti Lietuvoje augalų sąrašo. O kol kas išeina, kad šis įstatymas galioja ir pluoštinėms kanapėms. Pagal minėto įstatymo 7 straipsnio nuostatą, draudžiama auginti visų be išimties kanapių rūšių ir veislių augalus. O štai ES reglamentai, galiojantys Lietuvoje tiesiogiai ir turintys viršenybę nacionalinių teisės aktų atžvilgiu, sėjamąsias kanapes, kuriose tetrahidrokanabinolio (THC) kiekis neviršija 0,2 proc., priskiria žemės ūkio augalams, už kurių auginimą net mokamos tiesioginės išmokos. Jau nekalbant apie tai, kad jas auginti tikrai nedraudžiama. 

Todėl Lietuvos žemdirbiai po to, kai prieš kelerius metus pluoštines kanapes auginę ūkininkai buvo išteisinti, ir vadovaudamiesi ES teisės aktų viršenybės bei jų tiesioginio galiojimo šalyse narėse principu, kasmet sėja pluoštines kanapes. 2011 m. jų buvo auginama
54 ha, pernai – 130 ha, o šiais metais jau deklaruota net 281 ha.

Kontroliuos VAT

Pluoštinių kanapių įstatymas numato, jog augintojai privalės teikti informaciją VAT apie pluoštinių kanapių auginimą, apsėtus plotus ir informuoti apie augalų žydėjimą. VAT žemės ūkio ministro nustatyta tvarka privalės iš kiekvieno deklaruoto pluoštinių kanapių lauko imti mėginius THC kiekiui kanapėse tirti. Šiuos mėginius tirs Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) laboratorija. Visų, tiek auginamų, tiek tiekiamų rinkai, pluoštinių kanapių THC kiekis neturi viršyti 0,2 proc. VAT savo ruožtu privalės teikti informaciją apie kanapių auginimą LR Policijos departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos. Skaičiuojama, kad kanapių auginimo ir tiekimo į rinką kontrolei vykdyti iš šalies biudžeto reikės apie 1,1 mln. Lt.

VAT ir ŽŪM šią vasarą nuolat gauna iš ūkininkų pranešimų apie pluoštinių kanapių auginimą, žemdirbiai domisi jų kontrole, nori ištirti mėginius, klausia, ką šiuo klausimu turėtų padaryti. Tačiau dėl susidariusios teisinės kolizijos net neaišku, kaip rasti išeitį iš šios situacijos.

Tyrimai dar neatliekami

Šiais metais, kol įstatymas dar neįsigaliojęs, kol ŽŪM dar teberengia ir su kitomis susijusiomis institucijomis derina poįstatyminių teisės aktų projektus, VAT vykdyti kontrolės neturi įgaliojimų ir tam neskirta lėšų. Skaičiuojama, kad vieno mėginio iš kanapių pasėlio paėmimo kaina bus apie 63 Lt (be PVM). O jo ištyrimas THC kiekiui nustatyti NMVRVI laboratorijoje kainuos apie 350 Lt.
NMVRVI Cheminių tyrimų skyriaus vedėja Inga Jarmalaitė, paklausta, ar dabar ūkininkas, auginantis pluoštines kanapes, savo iniciatyva už savo pinigus gali išsitirti mėginį dėl THC kiekio, atsakė, jog „šiuo metu tokie tyrimai dėl tam tikrų priežasčių neatliekami“. Plačiau komentuoti priežastis I. Jarmalaitė atsisakė.

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų tyrimus dar atlieka Lietuvos teismo ekspertizės centras. Tačiau jo pagrindiniai užsakovai yra teisėsaugos institucijos, narkotinių medžiagų tyrimai privatiems užsakovams neatliekami.

ŽŪM Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Augalininkystės skyriaus specialistė Virginija Vingrienė sako, kad augintojai, kurie sėjo pluoštines kanapes, turi sėklų įsigijimo sertifikatus, o juose būna nurodyta, kokia veislė, jos paskirtis. Kadangi auginamos veislės, kurios leidžiamos ES, tai jau yra vienas įrodymų, kad kanapės tikrai pluoštinės, o ne narkotinės.

Policija žada tikrinti

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis, paklaustas, kaip elgsis policija su pluoštinių kanapių augintojais, sakė, jog šiemet, kaip ir ankstesniais metais, viskas bus vykdoma pagal galiojančius įstatymus. O tai reiškia, kad patikros galimos...