LRT RADIJO klausytoja teiraujasi, kaip iš medienos išnaikinti kenkėjus. „Turime negyvenamą mūrinį namą kaime. Pastebėjau, kad ant grindų ir suolų atsirado gelsvų miltelių kauburėliai. Iš kur jie atsirado ir kaip juos išnaikinti?“ – klausia ji.

Gamtos tyrimų centro atstovo spėjimu, šie milteliai atsiranda medienos kenkėjų dėka. „Manau, kad tai – kinivarpos – vabzdžiai, kurie vystosi negyvoje medienoje. Jei miltelius pastebite ant suolų ir grindų, greičiausiai jie byra iš medinių lubų, kuriose vystosi kinivarpos – vabalų lervos, kurios minta sausa mediena.

Nuo jų apsisaugoti gali padėti impregnantas, pvz. „Pinotex“. Paprastai nauja mediena būna išmirkyta jame ir vabzdžiai joje nesivysto. Jei namas senas, matyt, mediena nebuvo tinkamai apdorota, ir vabzdžiai galėjo ten vystytis. Todėl dabar siūlyčiau perdažyti lubas“ – pataria specialistas.

Anot jo, cheminės priemonės greičiausiai nepadės, nes vabzdžių lervos yra giliai medienoje ir priemones įpurkšti yra gana sunku.

„Jei angas uždažysite aliejiniais dažais, lervos paprasčiausiai uždus. O cheminės priemonės sukeltų daugiau žalos žmogui, nei minėtiems vabzdžiams“ – įsitikinęs E. Budrys.