Prie Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) studentai pradėjo rinktis šiek tiek po 6 valandos ryto. Kai kurių jaunuolių rankose buvo trispalvės, vietos autobuse atsirado ir akordeonui bei gitarai. Simboliškai prieš išvyką uždegtas ir šiaudų ritinys.

Studentų teigimu, problemas reikia spręsti jau dabar, nes dalis jaunimo planuoja pasirinkti ūkininkų kelią. Akcijos dalyviai įsitikinę, kad Lietuvos ūkininkai ES yra diskriminuojami.

„Sąlygos yra gerokai nelygios. Net pusės to, ką gauna Europos ūkininkai mūsų ūkininkai negauna. Todėl ir siunčiame jaunimą, kad pamatytų, jog ne kažkada, o dabar reikia galvoti apie tuos žmones, kurie ateis į ūkį, kurie ateis lietuviškos žemės dirbti. Reikia sudaryti lygias sąlygas. Mes neprašome daugiau – mes prašome tiek pat. Tiek, kiek turi kiti“, - sako ASU Studentų atstovybės prezidentas Skomantas Rukuiža.

„Sistema iš esmės yra teisinga, tačiau pikta, kai žmonės pradeda tuo naudotis – prasideda fiktyvūs ūkiai, kuriems tie pinigai nereikalingi“, - teigė Agnė Pranckutė.

„Mes manome, kad tai yra labai svarbu mūsų ateičiai, mūsų ateities jaunimui. Neaišku, kokį kelią pasirinksime, galbūt kai kurie iš mūsų taps ūkininkais. Turime kovoti už save, už savo ateitį. Siekiame, kad Lietuva pasiektų Europos lygį. Viskuo lyginamės su Europa, bet kažkodėl išmokomis turime nusileisti visai Europai. Kodėl turime nusileisti?“, - sako Vygintas Pileckas.

„Norime susilyginti su kitomis ES šalimis. Dabar atidaryti keliai, kad ir užsieniečiai galėtų nusipirkti žemę. Mūsų žemės kaina yra maždaug keturis kartus mažesnė, nei kitų ES šalių. Be to, dar išmokos yra mažos. Tai tiesiog „bankrotina“ ūkininkus“, - įsitikinusi Birutė Starevičiūtė.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemdirbiai reikalauja vienodų sąlygų su kitomis Europos Sąjungos (ES) narėmis išmokant dotacijas.

Planuojama, kad Lietuvos ir kitų Baltijos šalių ūkininkai už hektarą gaus 144 eurus, tuo tarpu ES vidurkis yra 296 eurai. Kai kurių ES šalių ūkininkams dotacijos siekia net 700 eurų už hektarą.

Lietuvos studentų ir jaunųjų ūkininkų protesto akcija Briuselyje vyks vasario 7-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)