Ukmergės bitininkų draugijos pirmininkas Kazimieras Ašembergas teigia, kad išgirdus apie bičių avilių vagystes visada suspaudžia širdį. Kaltininkai dažniausiai lieka neišaiškinti ir nenubausti.

Vagis konsultuoja specialistai?


Sausio pabaigoje į Ukmergės policijos pareigūnus kreipėsi vienas vyras ir pranešė, kad iš jam priklausančios negyvenamos sodybos, esančios Vidiškių seniūnijoje, Tvarkų pašonėje, buvo pavogti aviliai. Policijos komisariato duomenimis, pasigesta penkių avilių, iš kurių du buvo su bitėmis. Preliminari žala – 1 tūkst. 250 Lt. Ukmergės bitininkų draugijos pirmininkas tvirtina, kad tokių nemalonių dalykų, kai dingsta aviliai su jų gyventojomis, pasitaiko dažnai.


Prieš porą metų iš Ukmergės bitininkų draugijos pirmininko K.Ašembergo bityno taip pat dingo aštuoni aviliai su geriausiomis bitėmis. Bityne buvo išversta net tvora. „Manau, kad tokius darbus darantys niekšai gerai žino, kur važiuoti ir ką imti. Šiuo metu bitėms reikia ramybės, nes jų pilveliai prisipildę išmatų. Dėl triukšmo bitės gali pradėti viduriuoti. Todėl transportuoti jas reikia atsargiai. Vagis, matyt, konsultuoja specialistai, nes neišmanantys šio specifinio darbo prie avilių nedrįs lįsti“, – pabrėžė jis.


Naudojo naminės gamybai


Naujas, visiškai sukomplektuotas avilys be bičių parduotuvėje kainuoja apie 450 Lt, bičių šeima – 100–200 Lt. Senesnių avilių su bitėmis gali pavykti įsigyti ir už mažesnę kainą. Pasak K.Ašembergo, žiemą avilyje būna 5–7 kg medaus ir 15 kg paruošto sirupo. Ukmergės bitininkų draugijos pirmininkas mano, kad ilgapirščiai avilius dažniausiai išveža į kitus rajonus, juos pastato atokesnėse vietose, tad šio dingusio asmeninio turto rasti neįmanoma.


„Kartą su policijos pareigūnais ir bitininkais važinėjome po rajoną. Aš iš tolo žiūrėjau pro žiūronus, tikėjausi pamatyti savo avilius, nes juos pažįstu, tačiau rasti nepavyko“, – pasakojo K.Ašembergas. Bitininkas mena daugiau nei dvidešimt metų senumo įvykį, kai iš kolūkio dingo 20 avilių su medumi. „Aviliai tuščiais rėmeliais buvo rasti griovyje. Tuo metu įtarėme, kad išpjaustyti koriai su medumi buvo panaudoti naminės gamybai. Vietoje cukraus vagišiams puikiai tiko medus“, – prisiminimais dalijosi pašnekovas.


Pasak K.Ašembergo, medus yra brangus produktas, todėl dabar avilius su bitėmis žmonės pasisavina kitais tikslais – siekdami patenkinti asmeninius poreikius. Pašnekovas patikino, kad avilių, bičių, medaus vagystės neišaiškinamos, įtariamieji nenustatomi, o po mėnesio bylos nutraukiamos.


Bičių neįmanoma apdrausti


Pasak Anykščių bitininkų draugijos pirmininko Alberto Žarskaus, vagišiai neaplenkia ir jų rajono. Nuo ilgapirščių nukentėjo pats pirmininkas. Jis sako, kad grobiami ne tik aviliai, aviliai su bitėmis, bet ir medus. Anykštėnai, pasak A.Žarskaus, net nesikreipia į policiją. „Tuščias reikalas ieškoti vagių. Net ir žinodami, kas pavogė, bijome keršto, kad neapnuodytų, nepadegtų avilių“, – prasitarė bitininkų draugijos pirmininkas.


Nuo ilgapirščių praeitais metais nukentėjo ir per 200 bičių šeimų laikantis bitininkas Kazimieras Beinoravičius iš Pasvalio rajono. Tokių nuostolių patyrė bitininkas Zigmas Kušeliauskas iš Kauno, šilutiškis Antanas Petkus: vieno bityne dingo bičių šeima, kito – išvartyti aviliai, iškoptas medus.
Pasak pašnekovų, bites laikantys žmonės stengiasi patys saugoti savo turtą, avilius stato arčiau sodybų. Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas prof. Algirdas Skirkevičius teigė, kad bičių apdrausti neįmanoma. Nei pavieniai asmenys, nei Lietuvos bitininkų sąjungos nariai, susibūrę į draugijas, negali apdrausti savo augintinių, todėl, patyrę nuostolių, negauna kompensacijų. Nė viena Lietuvos draudimo bendrovė nedraudžia avilių su bitėmis, nes joms esą sudėtinga apskaičiuoti riziką.


Pasak Policijos departamento atstovo, statistikos, kiek avilių su bitėmis pavagiama, nėra, be to, tokio pobūdžio skundų pasitaiko retai.