Išskirtinės kokybės produkcija

Vieno pažangiausių Šiaulių rajono ūkininkų Edo Sasnausko ūkyje auginama daugiau nei 200 ha bulvių. Šiais metais joms suteiktas išskirtinės kokybės sertifikatas. „Visada augindamas bulves stengiausi naudoti mažiau trąšų, todėl tai patvirtinti nebuvo sudėtinga, tik reikėjo daugiau popierių užpildyti. Šis ūkininkavimas, tarpinis variantas tarp chemizuotos ir ekologinės žemdirbystės, man yra priimtinas“, – sakė E.Sasnauskas.

Šiais metais Šiaulių rajono ūkininkas labai ankstyvas bulves ‘Adora’ pasodino balandžio mėnesį. Pirmą minėtos veislės derlių E.Sasnauskas nuėmė birželio pabaigoje. „Olandiška bulvių veislė ‘Adora’ yra labai derlinga. Iš jų galima išvirti labai skanius cepelinus, nes sutarkuotos jos niekada nepatamsėja“, – pasakojo ūkininkas. Pastarosiomis dienomis E.Sasnauskas jau kasa antrą bulvių derlių. „Ankstyvųjų bulvių derlius buvo mažesnis, tačiau jas pavyko brangiau parduoti. Vėlyvesnės veislės bulvių derlius yra tris kartus didesnis nei pernai. Bulvės iškeliauja ne tik į turgavietes, bet ir į Rusiją“, – atviravo pašnekovas. Pasak E.Sasnausko, supirkėjai už toną bulvių moka 400–445 Lt. „Bulvių augintojams metai – geri. Bulvių pasiūla didelė, todėl jos pinga. Kaip bus vėliau, pamatysime“, – pridūrė ūkininkas.

Bulvių derliaus dar laukia

Saulius Dambrauskas Kėdainių rajone ūkininkauja du dešimtmečius. Šiais metais jis pasodino 113 ha bulvių, iš jų beveik 30 ha – ankstyvųjų. Ūkininkas augina ne tik paprastas maistines bulves, bet ir specialias traškučiams. Jis visuomet renkasi patikimas ir patikrintas maistinių bulvių veisles: ‘Laura’, ‘Faxe’, ‘Solistas’. Šiais metais jis nusprendė išbandyti dar kelias naujas veisles: ‘Balerina’, ‘Bela Rosa’. Ūkininkas pabrėžė, kad visų jo ūkyje užaugintų bulvių skonio savybės yra geros. Ankstyvosios bulvės buvo kasamos birželio viduryje. S.Dambrauskas minėjo, kad ankstyvųjų bulvių derlius buvo geras, tačiau dėl drėgmės pertekliaus jos jau pradėjo gesti. Vidurio Lietuvoje beveik visą vasarą pliaupė lietus, todėl ūkininkas negali įvažiuoti į laukus. Koks bus šių metų bulvių derlius, S.Dambrauskas kol kas pasakyti negali. Praėjusieji metai ūkininkui buvo sėkmingi. Maistinių bulvių derlius buvo apie 50 tonų iš hektaro, skirtų traškučiams – apie 35 tonas iš hektaro.

Trūksta pirkėjų

Ukmergės rajono ūkininkas Ramūnas Skapas su žmona Snieguole bulvėms skyrė 3 ha žemės. „Bulvės šiais metais yra retokos, tačiau didesnės nei pernai. Todėl derliumi skųstis negaliu. Bet jas realizuoti sudėtingiau“, – dėstė Ukmergės rajono ūkininkas. R.Skapas sakė, kad rugsėjo pradžioje nukasė tik 30 proc. bulvių laukų, nes pastaruoju metu visas jėgas sutelkė rudeninei sėjai. „Pernai iš hektaro prikasėme 20 tonų bulvių, manau, kad šiais metais jų prikasime 25 tonas, gal kiek daugiau. Didelių stebuklų nebus“, – pridūrė pašnekovas.

‘Vineta’ veislės bulves jis su žmona parduoda turgavietėje. Sutuoktiniai pastebi, kad pastaraisiais metais prekyba vis prastėja, nes mažėja perkančiųjų. Ukmergės turgavietėje už vidutinio dydžio bulvių kilogramą prašoma 40–50 centų. Didesnių bulvių kilogramo kaina – 60–70 centų. Bulvių maišą galima nusipirkti už 15 litų. Tačiau ne visi pirkėjų sumokėti pinigai atitenka ūkininkui – po 15 centų ar daugiau nuo kilogramo lieka perpardavinėtojams.

Pakenkė drėgni orai

Specializuoto bulvininkystės ūkio „Šaka“, veikiančio Šakių rajone, Kudirkos Naumiestyje, vadovas Juozas Pukelis sakė, kad nuėmė dar tik pusę bulvių derliaus. „Nukasėme 73 ha bulvių, dar tiek pat liko. Derlius galėjo būti ir geresnis, jam pakenkė drėgni orai. Per didelis drėgmės kiekis išplovė azotą, bulvėms trūko maisto medžiagų, todėl jos mažesnės nei pernai“, – sakė J.Pukelis.

Specializuoto bulvininkystės ūkio „Šaka“ vadovas tikisi prikasti 40 tonų iš hektaro bulvių. Supirkėjai nėra dosnūs, už kilogramą bulvių moka 30–35 centus. Kokia jų kaina bus prekybos centruose, nuo ūkininkų nepriklauso, nes prekybininkai kainas užkelia vos ne dvigubai. J.Pukelis sakė, kad jo ūkyje išauginta produkcija keliauja į Lietuvos prekybos centrus. Šiais metais specializuotame bulvininkystės ūkyje „Šaka“ buvo pradėtos auginti smulkios belgiškos bulvytės ‘Baby’. „Pagal belgų prašymą pabandėme auginti naujos veislės bulvytes, tačiau jų derlingumas mažas, o priežiūrai skyrėme tiek pat pinigų, kaip ir visoms kitoms veislėms. ‘Baby’ bulvyčių pirkėjų nedaug. Jos tiekiamos restoranams. Belgijoje minėtų bulvyčių kilogramas kainuoja 1,5 euro, o mes tikimės gauti bent trečdalį šios sumos“, – pasakojo J.Pukelis.

Bulvės nebrangsta

Šiaurės ir Vakarų Europos bulvių augintojų asociacija (NEPG) paskelbė pagrindinių bulvių augintojų Belgijos, Olandijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos preliminarius 2012 m. bulvių pasėlių ir derliaus duomenis. Palyginti su 2011 m., prognozuojamas šių šalių bulvių pasėlių plotas gali būti sumažėjęs apie 32 tūkst. ha (beveik 6 proc.) iki 513,1 tūkst. ha. Pasėlius sumažino visos šalys, bet daugiausia Vokietija (9,2 proc.) ir Belgija (6,9 proc.).

Rugpjūčio pradžioje NEPG paskelbė bulvių derliaus ėminių rezultatus, kurie rodė šiek tiek mažesnį nei vidutinį paskutinių penkerių metų derlių. 2012 m. ES-5 šalių bulvių derlius vargu ar bus 24 mln. tonų. Tai būtų 3 mln. tonų mažiau nei 2011 m. ES pasėlių derlingumo prognozių sistemos (MARS) duomenimis, 2012 m. bendras bulvių derlius ES šalyse gali būti 6,5 mln. tonų mažesnis nei 2011 m., t. y. 55 mln. tonų. Kita vertus, dar per anksti vertinti vėlyvųjų bulvių derlių. Tikslesnės prognozės bus skelbiamos per rugsėjį vyksiantį Europos bulvininkystės sektoriaus susitikimą „Potato Europe 2012“.

Preliminarios pasėlių ploto ir derliaus prognozės turėjo įtakos bulvių kainoms. Rugpjūčio antrą savaitę ES-5 šalyse jos buvo vidutiniškai apie 10 proc. didesnės nei 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu. Lietuvoje vidutinė bulvių kaina beveik tokia pat, kaip ir praėjusiais metais.