Ar tikrai taip bus, priklausys nuo Kaimo plėtros programos 2014-2020 metų laikotarpiui numatomų išmokų, dėl kurių pastaruoju metu vyksta aštrios diskusijos.

Skirtingų sąlygų išmokos nesuvienodina

Žemdirbiai skaičiuoja ir, aišku, pasirinks pelningesnį ūkininkavimo būdą, juolab kad auginant IKP tik apie 30 proc. mažinamas naudojamų pesticidų ir trąšų kiekis. Be to, gerokai trumpesnis aplinkosauginių reikalavimų sąrašas. Tad Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos (LEŪA) vadovo Sauliaus Daniulio nuogąstavimai pagrįsti.

„Jau pernai nemažai prekinių daržininkystės ir sodininkystės ūkių produkciją augino pagal aplinką tausojančios žemdirbystės reikalavimus, nes tai yra tarpinis (tarp intensyvaus ir ekologinio) ūkininkavimo būdas. Dabar nesubalansuotos išmokos ekologiškai ir išskirtinės kokybės produkcijai pakerta ekologiškai ūkininkaujančiųjų pasiryžimą veiklą tęsti toliau, - sako S. Daniulis.“

Esmė ta, jog auginantiesiems išskirtinės kokybės daržoves ir bulves numatytos 1 091 Lt, o vaisius ir uogas – 1 188 Lt /ha išmokos. Ekologiniai ūkiai už tokią pat produkciją gauna apie 1 500-1700 Lt/ha. Tačiau labiausiai ekologiškai ūkininkaujančiuosius jaudina tai, jog IKP programos dalyviai penkerius metus iš eilės (kasmet) pasinaudos apie 10,4 tūkst. Lt parama, skirta įsijungti į maisto kokybės schemą (sertifikavimo, produktų tyrimų, pakuočių, reklamos bei kitoms išlaidoms).

„Mes tokios paramos negauname ir minėtoms išlaidoms skiriame savo lėšas, tad apskaičiavus ekologinės išmokos mažėja apie 200 Lt/ha, – tvirtina S. Daniulis. – Be to, šios išmokos ekologiniams ūkiams apskaičiuotos seniai, esant daug mažesnėms sąnaudoms gamybai, o IKP gamintojams – dabartinėmis sąnaudų kainomis. Jie nepatiria tiek derliaus nuostolių, kiek ekologiniai ūkiai, o reikalavimų nėra ko nė lyginti.“

Pasak LEŪA vadovo, ekologiškai produkcijai užauginti bei realizuoti reikėjo pereinamojo laikotarpio, o IKP gaunama jau pirmaisiais dalyvavimo šioje programoje metais. Jų prekinis ženklas vartotojams žinomas mažai, rinkoje šie produktai nepaklausūs. Eksportuojant išskirtinės kokybės daržoves, bulves ar vaisius supirkimo kainos nedidės, nes daugelyje šalių žinomi tik ekologiniai ir intensyvios žemdirbystės ūkiai. Nebent dalyvaujančiųjų šioje programoje ilgesnis nei dešimtmečio įdirbis atsipirks ateityje.

Laukiama pakitimų

Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Agroaplinkosaugos ir ekologinio ūkininkavimo skyriaus vyriausiosios specialistės Daivos Bagdevičiūtės pateiktais duomenimis, 2012 m. sertifikuota 2511 ekologinių ūkių (kartu su žuvininkystės ūkiais), jie užima 162 tūkst. 655 ha. Net 43 proc. ekologinių plotų tenka javams, 3,43 proc. – tvenkiniams, 0,74 proc. – sodams, 0,03 proc. – daržovėms su bulvėmis ir runkeliais. Nuo 2014-ųjų išmokos ekologiniams ūkiams bus diferencijuojamos pagal gamybos kryptis, o prioritetinės sritys šios: mišrūs ūkiai, sertifikuojantys augalininkystės produkciją ir laikantys sertifikuotus gyvulius; sėklininkystės ir daržininkystės ūkiai.

„Jeigu ūkininkaujantiesiems ekologiškai penkerių metų laikotarpis baigėsi 2013-aisiais, jiems suteikiama galimybė savanoriškai įsipareigojimus pratęsti dar vienus metus, – aiškina D. Bagdevičiūtė. – Planuojama, kad naujos paraiškos pagal Kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“ bus renkamos nuo 2015-ųjų, o šie metai paskelbti pereinamuoju laikotarpiu.“

ŽŪM specialistės pateiktais duomenimis, 2007-2012 metais išmokėta paramos suma siekia 354,4 mln. Lt, o už 2013-uosius šioms išmokoms reikės apie 118 mln. Lt. Prognozuojama, kad šiai priemonei įgyvendinti 2014-2020 metais bus skirta apie 500 mln. Lt.
To paties departamento Kokybės politikos skyriaus vyriausiosios specialistės Ausmos Miškinienės duomenimis, 2013 m. gruodžio 31 d. iš viso buvo sertifikuoti 207 gamintojai tiekiantys išskirtinės kokybės produkciją. Vaisių, uogų ir daržovių augintojų (131) sertifikuotas plotas – 4 tūkst. 122,7 ha: daržovių ir bulvių – 2 tūkst. 264,82 ha, vaisių ir uogų – 1tūkst. 857,93 ha.
Maksimalus, 120 ha, IKP auginti skirtas plotas vienai žemės ūkio valdai dalyvaujančiai 2007-20013 metų priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programoje „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“ metams, buvo nustatytas įvertinus programai įgyvendinti skirtą paramos sumą, vidutinį ūkio dydį, pareiškėjų skaičių bei atsižvelgiant į šiam sektoriui atstovaujančių asociacijų siūlymus. Pasak specialistės, 2014-2020 metais dalyvaujantiems minėtoje priemonėje naujiems nariams penkerius metus (kasmet) bus mokama 10,4 tūkst. Lt, tam, kad pradėję gaminti kokybišką produktą, kompensuotų informacijai, kontrolei ir kitoms išlaidoms skirtas lėšas.

Šią paramą gaus ir ekologiniai ūkiai, nes iki šiol šios lėšos buvo įskaičiuotos į hektarines išmokas.

„2014-2020 metams tiek ekologiniams, tiek IKP ūkiams bus perskaičiuotos hektarinės išmokos pagal šių metų naujausius sąnaudų įkainius gamyboje. Ir iki pusmečio paramų dydžiai bus suderinti,“ – tvirtino A. Miškinienė.

Tačiau LEŪA vadovas S. Daniulis abejoja ateitimi.

„Būsimojo laikotarpio žemės ūkio sektoriaus paramos fondas yra mažesnis. Ir jei 500 mln. Lt bus paskirstyti šešeriems ekologinio ūkininkavimo metams (maždaug po 83 mln. Lt kasmet), daugeliui ekologinių ūkių išmokos mažės. Be to, žalinimo išmokai bus taikomas minus 0,2 koeficientas. Taigi daugės tik įsipareigojimų, - sako LEŪA vadovas.