Be to, elektros čia suvartojama 40 proc. mažiau. Maisto atliekų lieka 80 proc. mažiau, o vandens suvartojama net 99 proc. mažiau. Toks ūkis dabar yra įrenginėjamas Honkonge. Taip pat norima jų pastatyti Mongolijoje, Rusijoje ir žemyninėje Kinijoje.

Ūkį įrengti būtent čia ir tuo metu paskatino 2011 metais Japoniją sudrebinęs žemės drebėjimas. Ėmė trūkti maisto, o minėtas pastatas stovėjo apleistas. Pastatas buvo atgaivintas jame įrengus ūkį, kuris ėmė tiekti šviežių ir vietoje užaugintų maisto produktų vietos gyventojams.

Tokį modernų ūkį buvusioje puslaidininkių gamykloje įkūrė Shigeharu Shimamura. Jo sugalvotai sistemai naudojamos LED lemputės ir kitos priemonės, skatinančios augalus augti du su puse karto greičiau dėl sutrumpinto dienos ir nakties ciklo. Be to, čia nustatoma augimui optimali temperatūra, drėgmė, maksimaliai išnaudojamas patalpos aukštis. Neprarandamas nė vienas lašas vandens.

Šiuo metu šis daržovių auginimo procesas yra tik pusiau automatizuotas. Mašinos atlieka tam tikrą dalį darbo, tačiau likusį darbą nudirba žmonės. Ateityje veikiausiai visą darbą atliks robotai: jie sodins ir prižiūrės augalus bei nuims derlių.

Idėja įrengti tokį ūkį S. Shimamurai kilo dar paauglystėje, kai jis apsilankė „daržovių fabrike“ 1985 metais Japonijos Cukubos mieste vykusios „Expo“ parodos metu. Vėliau Tokijo žemės ūkio universitete jis studijavo augalų fiziologiją, o 2004 metais įkūrė augalų auginimo uždarose patalpose kompaniją „Mirai“, kurios pavadinimas japoniškai reiškia „ateitis“.
„Manau, kad bent jau techniškai galime užauginti bet kokį augalą uždaroje patalpoje. Tačiau ekonomiškai naudingiausia būtų auginti sparčiai augančias daržoves, kurias galima greitai patiekti rinkai, – sako S. Shimamura. – Dabar auginame lapines daržoves. Ateityje greičiausiai asortimentą plėsime. Mes galvojame ne tik apie daržoves. Čia taip pat bus galima auginti ir vaistinius augalus. Manau, kad greitai čia vykdysime daug projektų.“

Didžiausias tokio ūkio patrauklumas yra tas, kad jį galima įrengti bet kur pasaulyje, kur trūksta maisto, nepriklausomai nuo klimatinių sąlygų, nes augalams būtinos sąlygos yra sukuriamos dirbtinai. Vertikalūs ūkiai uždarose patalpose taip pat leis taupyti vietą, kas itin svarbu gausiai žmonių gyvenamuose pasaulio didmiesčiuose, kur svarbus kiekvienas centimetras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)