Pateko į spąstus

„Sodininkai tyli sukandę dantis, nors jie, kaip ir pieno gamintojai, išgyvena sunkmetį. Tokios situacijos neprognozavome“, – „Valstiečių laikraščiui“ tvirtino Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė, sodininkystės bendrovės Dembavos medelyno vadovė Vitalija Kuliešienė.

Daug krituolių soduose pūti palikę ar už juos menką kainą gavę sodininkai bėdoja dėl apyvartinių lėšų stygiaus. Stambesnių sodininkystės ūkių biudžetus paplonino ir investicijos, kurioms paramos jie tikisi iš Kaimo plėtros 2007–2013 metų programos. „Bėda ta, kad mūsų investiciniai projektai guli Nacionalinėje mokėjimo agentūroje – negavome jokio atsakymo. Bendrovės rengė planus, pirko techniką, įrangą. Tačiau kol kas nežinome, ar projektams bus skirta parama. Patekome į spąstus“, – sakė V.Kuliešienė.

Patyrė šaltą dušą

Kelerius pastaruosius metus sodininkai džiaugėsi krituolius pelningai parduodami lenkams ir vokiečiams. Pernykščiai metai buvo išskirtinai geri – krituolių kaina (0,8-1 Lt/kg) kone prilygo desertinių obuolių kainai.

Dėl išaugusios rūgščių obuolių paklausos mūsų sodininkai net pradėjo galvoti apie senų sodų atnaujinimą. Tačiau šiemet jie patyrė šaltą dušą. Užsieniečiai už krituolių kilogramą tepasiūlė daugiau nei 10 centų. „Tai jau mažiau už savikainą. Neapsimoka jų net rinkti“, – tvirtino Dembavos medelyno vadovė.

Pernykštė itin aukšta krituolių supirkimo kaina smogė smulkioms Lenkijos perdirbimo įmonėms, nemažai jų sustabdė gamybą. O lenkų sodininkai šiemet mitinguodami reikalavo didesnių supirkimo kainų.

Kalbama, kad tokios kainų žirklės buvo sukurtos sąmoningai. Taip esą stambūs perdirbėjai siekė sužlugdyti ir nupirkti mažąsias perdirbimo įmones. Užsienio gamintojų žaidimai kirto ir mūsų sodininkams.

Obuoliai pūva sode

Pasak V.Kuliešienės, sodininkystės ūkis nė vienos mašinos neišvežė ir bendrovei „Anykščių vynas“, kuri krituolius supirkinėjo po 15 ct/kg.

„Kaina maža. Be to, „Anykščių vynas“ supirko nedaug krituolių. Kitų bendrovių mašinos stovėdavo po 2–3 paras, kol anykštėnai priimdavo obuolius. Tokios padėties dar nėra buvę, to mes nesitikėjome. Būdavo, siūlo mažą kainą, bet nors superka, o šiemet ir kaina menka, ir perka nedaug. Su širdgėla tenka palikti krituolius sode“, – apmaudavo Dembavos medelyno direktorė.

Užmokėjo trejiems metams į priekį

Situacijos nedramatizuoja Pasvalio rajono sodininkystės ūkio „Naradava“ direktorius Aloyzas Grygalis. „Nereikia norėti, kad visada būtų tik geros kainos. Pernai užmokėjo trejiems metams į priekį, tad nėra ko dejuoti“, – „Valstiečių laikraščiui“ pareiškė „Naradavos“ vadovas.

Pasvalio rajono sodininkystės ūkis turi nedidelį cechą, kuriame perdirba nemažai krituolių, tad vadovo pozicija suprantama. Dalį krituolių pasvaliečiai išvežė ir į „Anykščių vyną“.

„Taip, kainos nedidelės. Tačiau rinkome ir į Anykščius vežėme iš idėjos, kad obuoliai po medžiais nepūtų“, – sakė A.Grygalis.

„Naradavos“ vadovas mano, kad versliniuose soduose daug obuolių nesupuvo. Anot jo, daugiau šiemet skundžiasi mažesnių sodų savininkai.

Sandėliai pilni vaisių

Anykščių rajono sodininko Vitalijaus Petronio ūkyje šiemet situacija išskirtinė. Mat prieš keletą metų pasodintos žemaūgės obelys pirmą kartą subrandino tokį didelį derlių.

„Darbo labai daug, sandėliai prikrauti vaisių, tik kyla nerimas dėl realizacijos. Prekybos centruose įvežtiniai obuoliai kainuoja 3 – 5 ir dar daugiau litų už kilogramą, o lietuviškus pardavinėja po 0,9 – 1 Lt/kg. Jeigu už tokią kainą teks parduoti sandėliuose laikytus kokybiškus obuolius, be to, dar ekologiškus, nežinau, kaip išgyvensime“, – sunerimęs V.Petronis.

Anykštėnas daug krituolių neturėjo, juos vežė į „Anykščių vyną“. „Įmonė jau baigia supirkinėti obuolius. Gal dar spėsiu kiek nuvežti, aišku, teks eilėje pastovėti kelias paras. Kaina maža, bet sode nesinori palikti obuolių pūti“, – sakė sodininkas.

Anykštėnai perka ribotą kiekį

„Anykščių vyno“ Pirkimų skyriaus vadybininkas Aloyzas Pečiukėnas „Valstiečių laikraščiui“ patvirtino, kad įmonė jau supirko planuotą kiekį obuolių (10 tūkst. t) ir pirkimą sustabdo. „Nebeturime daugiau talpyklų“, – aiškino vadybininkas. Pasak A.Pečiukėno, įmonės siūloma supirkimo kaina (0,15 Lt/kg) nėra tokia maža, kaip dejuoja sodininkai. „Ji priklauso nuo pasaulinės obuolių sulčių koncentrato kainos. Nemanau, kad supirkimo kaina mažesnė už surinkimo savikainą. Medelynai rinkėjams moka apie 5–7 centus už kilogramą. Tad vežti apsimoka“, – sodininkų skundus dėl mažų supirkimo kainų atrėmė „Anykščių vyno“ atstovas.

Anot jo, pernykštė krituolių kaina buvo nenormali, dėl to bankrutavo ne viena Lenkijos perdirbimo įmonė.

A.Pečiukėnas atkreipė dėmesį, kad šiemet kaip niekad daug supirko obuolių iš medelynų – apie 25 proc. viso kiekio. Anksčiau, kai krituolius supirkinėjo lenkai, sodininkystės ūkiai Anykščių įmonei parduodavo tik apie 1 proc. viso krituolių superkamo kiekio.

Prašo išvežti krituolius

Kiek lietuviškų obuolių žada nupirkti Vilkaviškyje esanti koncentruotų sulčių gamintoja „Vaiskona“, jos direktorius Rolandas Sirtautas nesukonkretino. „Obuolių šalyje 10 kartų daugiau nei mes galime supirkti. Pasiūla šiemet išskirtinė. Žmonės jau net neklausia kainos, o tik prašo atvažiuoti ir paimti“, – aiškino R.Sirtautas.

„Vaiskona“ dabar už krituolius sodininkams moka kone perpus mažiau nei anykštėnai – tik 8 centus už kilogramą. Anot R.Sirtauto, obuolių rinkoje – natūralus procesas. Pernai krituoliai buvo labai brangūs, dėl to sumažėjo produkcijos paklausa. Atpigus žaliavai, produkcijos paklausa turi padidėti.

Kirto desertiniams obuoliams

Sodininkai sunerimę ir dėl mažesnių desertinių obuolių kainų. „Jos nukrito iki 1,3 Lt/kg (su PVM), o pernai tokiu metu obuoliai kainavo 1,5–1,6 Lt. To mes nesitikėjome. Matyti, kad kainos nepasieks pernykščio ar užpernykščio lygio. Aišku, iki kitų metų moderniose saugyklose išlaikytus obuolius turėtume parduoti po 2 Lt/kg. Tačiau tai bus tik trečdalis derliaus ir jau po Naujųjų metų“, – skaičiavo V.Kuliešienė.

„Mums nereikia didelių kainų, užtenka ir vidutinių. Svarbu, kad obuolius pirktų. Turi būti gerai ir augintojui, ir pirkėjui“, – sakė „Naradavos“ vadovas A.Grygalis.

Dr. Nobertas Uselis, Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas: Žemos obuolių, skirtų sultims gaminti, kainos – rinkos grimasos. Visoje Europoje pernai buvo nerealiai aukštos kainos, o šiemet – labai žemos. Už perdirbėjų siūlomą kainą sodininkams neapsimoka rinkti obuolių, todėl jie ir pūva soduose. Gali būti, kad stambūs užsienio perdirbėjai, manipuliuodami kainomis, siekia kokių nors interesų.

Mūsų šalies perdirbėjai anksčiau supirkdavo apie 60 tūkst. tonų krituolių. Šiemet tikrai tiek nepirks. Atrodytų, kad jie turėtų naudotis pigia žaliava ir supirkti daugiau. Tačiau taip nėra. Mūsų rinkoje taip pat yra visokių niuansų.

Dėl pigių krituolių dabar sumažėjo ir desertinių obuolių kaina. Lenkai, nepardavę krituolių, juos siūlo kaip desertinius, tik už mažesnę kainą.