Būtent šios veislės avis parduota ir pirmoji. 1928 m. pagamintu aukciono plaktuku paskelbtas brangiausias pirkinys taip pat buvo Lacaune avis. Ją panoręs įsigyti pirkėjas paklojo 750 litų.

Pirmąjį avių aukcioną ir antrąją Lietuvos istorijoje specializuotą avininkystės parodą „Avis aprengs ir pamaitins“ Lietuvos avių augintojų asociacija (LAAA) surengė Ūtos kaime, Molėtų rajone – Giedriaus Prakapavičiaus, LAAA tarybos pirmininko, ūkyje.

Favoritės - pieninės avys

Avys ir jų produktai lietuvius tikrai domina. Tuo buvo galima įsitikinti šeštadienį, vingiuotais ir kalvotais Molėtų rajono keliais pasiekus Ūtos kaimą Inturkės seniūnijoje. Čia, dideliame G.Prakapavičiaus avininkystės ūkyje, surengta paroda „Avis aprengs ir pamaitins“ sutraukė minias žiūrovų. Parodai talkino ir gražus rugsėjo pradžios oras. Buvo akivaizdu, kad tarp parodos lankytojų – ne tik profesionaliai avininkyste susidomėjusieji, bet ir ežeringo krašto sodybose savaitgalį poilsiaujantys miestiečiai su savo atžalomis.

Ir avininkystės žinovai, ir pasigrožėti gyvūnais užsukę smalsuoliai iš 32 Lietuvoje auginamų avių veislių parodoje galėjo pamatyti kelias dešimtis. Jas pristatė 20 Lietuvos avių augintojų.
Antrąją dienos pusę lankytojų antplūdis parodoje nuslūgo. Todėl atrodė, kad į numatytą aukciono vietą renkasi tik potencialūs pirkėjai. Bet greitai paaiškėjo, kad ir aukcionas sutraukė daugiau smalsuolių nei norinčiųjų savo avių bandas papildyti naujais augintiniais.

Pirmosios į smėlio aikštelę išvestos Lietuvos juodgalvės (pradinė kaina – 500 Lt), labai įspūdingos – stambiomis lyg veršelio galvomis ir šuns povyza – tekselių veislės avys (pradinė kaina – 1200 Lt) nesulaukė nė vienos rankos pakėlimo.

Kai jau atrodė, kad aukcionas pasmerktas žlugti, G. Prakapavičius į areną išvedė Lacaune avį (pradinė kaina – 600 Lt). Ji pirmoji ir buvo nupirkta už 630 litų.

Paskui iš eilės buvo parduotos dar keturios šios pieninės klasės avys. Būtent Lacaune avis buvo ir brangiausias šiame aukcione parduotas gyvulys, už jį sumokėta 750 litų (pradinė kaina – 600 Lt). Vėliau parduoti dar du sufolkai (pradinė kaina – 600 Lt), jiems pirkėjai nepagailėjo po 610 litų.

Apie sudaromus pardavimo-pirkimo sandorius paskelbė 1928 metais pagaminto medinio plaktuko kaukštelėjimai. Jį laikydamas rankoje aukcionui profesionaliai vadovavo Vilniaus Rotušės ceremonmeisteris Saulius Pilinkus, per gyvenimą pravedęs daugiau nei keturias dešimtis aukcionų, daugiausia – labdaros ir dailės kūrinių. Menotyrininkui nepasirodė per prasta pardavinėti ir gamtos kūrinius – aveles.

Iš 21 aukcionui pristatytos avies parduotos septynios. Iš devynių pirkėjams pristatytų veislių niekam neprireikė ir Koburgo lapinės (pradinė kaina – 500 Lt), ir Ile de France (pradinė kaina – 500 Lt), ir ostfryzų, ir Romanovo (pradinė kaina – 300 Lt), ir vietinių šiurkščiavilnių.

Kaip sakė aukciono rengėjai, Vokietijoje iš aukciono dalyvių imamas 11,5 proc. mokestis už parduotą gyvulį. O štai pirmojo Lietuvoje avių aukciono pirkėjams ir pardavėjams pasisekė – jie pardavė ir įsigijo gyvulių be jokio mokesčio aukcioną surengusiai LAAA.

Parodoje populiarino avininkystę

„Supažindinti su avininkyste, ją populiarinti ir skatinti Lietuvoje – toks buvo šios parodos bei aukciono tikslas. Renginį organizavome visiems šalies avių augintojams, nepaisant to, ar jie priklauso Lietuvos avių augintojų asociacijai, ar ne“, - „Ūkininko patarėjui“ sakė vienas renginio organizatorių, LAAA direktorius Algirdas Vilimas.

Pasak jo, šiųmetė paroda sulaukė daugiau lankytojų ir dalyvių nei pernai surengta pirmoji. Iš viso parodoje savo produkciją pristatė apie 70 įmonių ir organizacijų – nuo medelių ir papuošalų gamintojų iki traktorių. Prekybos įmonės eksponavo įrangą, reikmenis, reikalingus šiuolaikiniame avių ūkyje.

Mezgėjos galėjo įsigyti įvairiaspalvių avies vilnos siūlų, veltinių batų ir šlepečių, papuošalų. Vaikai susidomėję stebėjo, kaip senoviniu rateliu iš vilnos verpiami siūlai.

Be abejo, čia buvo prekiaujama ir aviena bei jos gaminiais, avies pieno ir karvės pieno sūriais.

Parodos lankytojai galėjo paragauti ir karštų avienos patiekalų: virtos avienos su troškintais kopūstais, avienos šonkauliukų, šašlykų, kibinų ir kebabų su avienos įdaru.

„Ateityje svarstome surengti galbūt Baltijos šalių avininkystės parodą“, - pirmosios parodos sėkmės ir susidomėjusių svečių iš Estijos, Latvijos ir Baltarusijos sulaukęs tikisi A. Vilimas ir sako, kad dabar jau žinąs, ką kitoje parodoje reikėtų daryti kitaip, kad renginys būtų tobulesnis.

Sėmėsi žinių seminaruose

Avių augintojai ar ketinantieji imtis šio verslo renginio seminaruose sėmėsi teorinių žinių. Su avių vertinimo specifikacijomis auditoriją supažindino patyręs avių vertinimo specialistas iš Vokietijos Oleg Faber. Paskaitą skaitė Pietų Prancūzijoje veterinarine homeopatija ir fitoterapija užsiimantis bei dėstantis atrajotojų šėrimo metodiką „Obsalim“ veterinarijos gydytojų susivienijimo „GIE Zone Verte“ narys gydytojas Paul Pol.

Seminarą „Ėriavedžių ir ėriukų šėrimo pagrindai“ vedė lektorius iš Didžiosios Britanijos dr. Brian Vernon.

Parodos lankytai galėjo stebėti, kaip G. Prakapavičiaus ūkyje melžiamos avys naujausia ir moderniausia įranga. Pasak ūkininko, šia įranga vienu metu melžiama 40 avių, per valandą pamelžiama 100 avių.

Daug žiūrovų sutraukė ir avių kirpimas. Tą dieną buvo nukirpta apie 300 avių.

1998 metais įkurtame G. Prakapavičiaus ekologiniame ūkyje šiuo metu auginamos dviejų veislių avys: mėsiniai sufolkai ir pieninės Lacaune. Veislinėmis pripažintose bandose šiuo metu ganosi apie 2000 sufolkų ėriavedžių bei 50 šios veislės avinų reproduktorių, taip pat pernai iš Prancūzijos atvežtų 150 Lacaune veislės melžiamų avių ir 4 avinai reproduktoriai.