Norint vairuoti traktorių, pakanka turėti vieną iš pažymėjimų – motorinės transporto priemonės (automobilio) vairuotojo pažymėjimą arba traktorininko pažymėjimą.

Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus 2009 m. rugsėjo 28 d. įsakymu Nr. 3D-710 pakeistose Traktorių ir savaeigių mašinų vairuotojų (traktorininkų) rengimo ir teisės vairuoti šias transporto priemones įgijimo taisyklėse nurodoma, kad motorinių transporto priemonių vairuotojų pažymėjimai, suteikiantys teisę vairuoti C1, C, C1E, CE, D, D1, DE arba D1E kategorijų motorines transporto priemones, patvirtina teisę vairuoti TR1, TR2 kategorijos traktorius ir SZ kategorijos savaeiges žemės ūkio mašinas. Motorinių transporto priemonių vairuotojų pažymėjimai, suteikiantys teisę vairuoti B kategorijos motorines transporto priemones, patvirtina teisę vairuoti TR1 kategorijos traktorius.

Asmenims, turintiems atitinkamų kategorijų vairuotojų pažymėjimus ir siekiantiems vairuoti traktorius ar savaeiges žemės ūkio mašinas, atskiro traktorininko pažymėjimo nebereikia. Asmenys, turintys B kategorijos vairuotojo pažymėjimus, gali vairuoti traktorius, kurių variklio galia iki 60 kW (galia nurodyta traktoriaus registracijos liudijime). Asmenys, turintys aukštesnę kaip B vairuotojo kategoriją, turi teisę vairuoti visų kategorijų traktorius, nepriklausomai nuo jų galingumo, ir visas savaeiges žemės ūkio mašinas: javų ir kitus kombainus, savaeigius purkštuvus, krautuvus.

Asmenys, neturintys motorinės transporto priemonės vairuotojo pažymėjimo ir siekiantys dirbti su traktoriais arba savaeigėmis mašinomis, gali įgyti traktorininko pažymėjimą. Atkreiptinas dėmesys, kad 2009–2010 m. traktorininkų rengimo tvarka buvo supaprastinta, o minimalus traktorininkų amžius – sumažintas.

Vairuoti traktorių – nuo 15 metų amžiaus

2009 m. buvo nustatyta, kad vairuoti TR1 kategorijos traktorius (variklio galia iki 60 kW) suteikiama teisė asmenims, ne jaunesniems kaip 15 metų (be teisės važiuoti keliais, kol sukaks 16 metų), o TR2 kategorijos traktorius (galingesnius kaip 60 kW) ir visų kategorijų savaeiges mašinas – ne jaunesniems kaip 17 metų.

Automobilio vairuotojo pažymėjimą gali gauti asmenys ne jaunesni kaip 18 metų, todėl siekiant, kad vairuotojo pažymėjimo neturintys jaunuoliai nuo 15 iki 18 metų arba kiti asmenys, neturintys tokių pažymėjimų, galėtų dirbti su traktoriais, 2010 m. traktorininkų rengimo tvarka buvo dar kartą supaprastinta, sutrumpinta mokymo kurso trukmė, sudaryta galimybė traktorininko pažymėjimą įgyti eksternu.

Žemdirbių šeimos nariai traktorininko pažymėjimą gali gauti eksternu

Traktorininko pažymėjimą galima įgyti dviem būdais – lankyti traktorininkų kursus ir išlaikyti egzaminus arba egzaminus išlaikyti eksternu.
Šiuo metu traktorininkų mokymo programos pagrindinį mokymo kursą įgyti kvalifikacijai, suteikiančiai teisę vairuoti TR1 kategorijos traktorius, sudaro 120 teorinių dalykų mokymo valandų (buvo 240 valandų) ir 40 praktinių dalykų mokymo valandų.

Aktualu tai, kad ūkininkams, jų šeimos nariams ir kitiems žemės ūkio veikla užsiimantiems asmenims, turintiems praktinių įgūdžių ir siekiantiems įgyti teisę vairuoti TR1, TR2, kategorijų traktorius bei SZ kategorijos savaeiges mašinas, suteikta galimybė traktorininkų kvalifikacijos egzaminus laikyti eksternu.

Norintiems turėti ir automobilio vairuotojo, ir traktorininko pažymėjimus – lengvata

Pasitaiko atvejų, kai asmenys, turintys vienos ar kitos kategorijos, pavyzdžiui, B ar C, vairuotojo pažymėjimus, taip pat siekia įgyti ir traktorininko pažymėjimą. Tarkime, priimant į darbą, darbdaviui nepakanka pateikti vairuotojo pažymėjimą, kuris iš esmės tik suteikia teisę dirbti su traktorium, tačiau nepatvirtina, kad būsimasis darbuotojas turi reikiamą kvalifikaciją. Tokią kvalifikaciją būtent traktorininko pažymėjimas ir patvirtina.

Todėl asmenims, siekiantiems įgyti traktorininko pažymėjimą, tačiau jau turintiems vairuotojo pažymėjimą arba reikiamų praktinių žinių dirbti su traktoriais, Žemės ūkio ministerija irgi numatė tam tikrą lengvatą – jiems traktorininkų kursų mokymo valandų skaičius yra sumažintas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)