Tai pirmi protrūkiai šioje šalyje, nes iki šiol Moldovoje AKM viruso atvejų nebuvo nustatyta nei laukinėje faunoje, nei kiaulių ūkiuose.

Pirmasis AKM protrūkis šių metų rugsėjo pabaigoje užregistruotas ūkyje, kuriame buvo laikoma 10 penimų kiaulių. Savininkas neinformavo veterinarijos gydytojų ir atsakingų institucijų apie 6 nugaišusias kiaules. Kiaulėms buvo pasireiškę būdingi AKM simptomai - pakilusi temperatūra, jos vangiai ėdė. Vėliau nugaišus dar keliems gyvuliams, buvo kreiptasi į atsakingą instituciją, paimti mėginiai dėl AKM. Patvirtinus diagnozę, visos kiaulės buvo sunaikintos, ūkyje atlikta dezinfekcija.

Antrasis AKM atvejis spalio pradžioje patvirtintas ūkyje, kuriame per savaitę nugaišo savoms reikmėms laikytos visos 3 kiaulės. Joms taip pat buvo pasireiškę ligos simptomai. Tyrimai patvirtino, kad kiaulės sirgo AKM.

Moldovos kompetentinga institucija protrūkių vietose ėmėsi visų reikiamų kontrolės ir apsaugos priemonių. AKM tyrimai buvo atliekami Referentinėje laboratorijoje Ispanijoje.

VMVT pateiktais duomenimis, Lietuvoje šiais metais nustatyta 18 AKM židinių kiaulių laikymo vietose, kuriose sunaikintos 74 kiaulės.