„Manau, kad kreipsimės į tarptautines organizacijas, tokias kaip „Green Peace“, taip pat apie situaciją Lietuvoje pateiksime kaimyninėms valstybėms, informuosime Skandinavijos valstybes, kurios skiria lėšas gamtos saugojimui Lietuvoje. Į visas regiono šalis reikia kreiptis, nes jei bus užterštas mūsų vanduo, išbalansuos visą ekosistemą Baltijos regione“, – BNS sakė Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas.

Jis tikisi, kad „Green Peace“ atsižvelgs į skalūnų dujų problemą Lietuvoje ir pasinaudos savo svertais užkirsti kelią šių dujų išgavimui: „Tai galinga organizacija, tikiuosi, kad į mus pažiūrės kaip į pasaulinio masto problemą“.

Valdančioji koalicija antradienį sutarė tęsti skalūnų dujų konkursą ir sutiko, kad rugsėjo 16 dieną Aplinkos ministerijos komisija pripažintų „Chevron“ laimėtoju. Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad praėjusią savaitę atsisakiusi dalyvauti susitikime su „Chevron“ Vyriausybėje, Žygaičių bendruomenė prarado savo šansą ieškoti sutarimo dėl skalūnų gavybos.

J.Nairanauskas BNS pareiškė, kad premjeras buvo suklaidintas savo patarėjų, todėl padarė neteisingas išvadas.

„A.Butkevičius neturi visos informacijos, jis yra suklaidintas tų, kurie jam patarinėja, todėl susidarė įspūdis, kad mes kažką bloga darėme – norėjome tik filmuoti ir pasikviesti dar keletą savo ekspertų, kurie mums padėtų diskusijoje“, – sakė Žygaičių atstovas.

Pasak jo, ar bendruomenė imsis bandymų stabdyti žvalgybą, neleidžiant „Chevron“ atstovų į teritoriją, priklausys nuo gyventojų požiūrio ir sutarimo.

„Chevron“ pretenduoja žvalgyti skalūnų dujas 1,8 tūkst. kvadratinių metrų Šilutės-Tauragės plote vakarų Lietuvoje – ši teritorija ribojasi su Tauragės rajono šiaurės vakaruose esančiu ir 600 gyventojų turinčiu Žygaičių miesteliu.

Šių metų pradžioje Žygaičių bendruomenės atstovai pareiškė, kad nebuvo informuoti apie planus ieškoti skalūnų dujų. Jie baiminosi, kad išgaunant skalūnų dujas, gali būti užterštas geriamas vanduo, pažeista ekosistema. Vėliau bendruomenė organizavo piketus, konferencijas, kuriose pasisakydavo prieš skalūnų dujų gavybą, teigdama, kad „Chevron“ veikla pasaulyje rodo, jog ši bendrovė nesilaiko aplinkosaugos reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)