Anot jo, tai tik mažytė dalis sumos, kurios tikėjosi Vilniaus miesto savivaldybė (VMS) ir „Vilniaus šilumos tinklai“ (VŠT) – atmesta iki 95 proc. visų reikalavimų.

„Priminsiu, kad VMS ir VŠT iš „Veolia“ norėjo prisiteisti 560 mln. eurų esą dėl sutarties pažeidimų. Tačiau tai, kad realiai prisiteisė tik 5 proc. prašomos sumos, rodo šio teisminio proceso politinę kilmę“, – savo „Facebook“ paskyroje skelbė A. Zuokas.

Buvęs meras skaičiuoja, kad atmetus išlaidas skirtas tiek įrenginiams, tiek teisminiam procesui, reali nauda Vilniaus miesto savivaldybei sieks vos apie 17 mln. eurų

„Arbitražas, ką jau viešai komentuoja savivaldybė, nusprendė: priteisti VMS ir VŠT 83 mln. eurų. Iš šios sumos 21 mln. eurų sudaro įrenginiai. Kartu arbitražas įpareigojo „Veolia“ apmokėti už įrenginius bei kitas kompensacijas – suma per27 mln. Eur. VMS ir VŠT lieka 35 mln. Eur. Minus išlaidos teisininkams ir procesui (priklausomai nuo sąlygų, gali būti iki 20 mln. eurų su sėkmės mokesčiu). Reikia tikėtis, kad savivaldybė nepamirš ir garbingai pasidžiaugs, kiek iš tikrųjų kainuos šis procesas“, – komentavo jis.

A. Zuokas taip pat tikino, kad šilumos ūkio nuomos sutartis su „Veolia“ buvo sudaryta tiek Vilniaus mieste, tiek Vyriausybėje dominuojant konservatoriams, tad šie turėjo galimybę kontroliuoti ir keisti sutartį.

„Politikuotojams primenu, kad šią sutartį patvirtino ir konservatoriai, ir jie didžiąją dalį, kai „Veolia“ prekiavo taršos leidimais taip pat vadovavo miestui. Ir net Vyriausybei. Tad turėjo visas galimybės kontroliuoti sutartį ir 2007–2011, ir 2016 metais“, – rašė jis.

„Pasakysiu, ką esu sakęs ne kartą, kai 2004 metais Seimui priėmus Šilumos ūkio įstatymą, šilumos ūkio kontrolė buvo atimta iš savivaldybių, atsakomybę prisiėmė tuometinė Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės tarnyba, dabar VERT. Manau, jeigu pati savivaldybė būtų kontroliavusi sutarties vykdymą, bent tuo metu, kai meru buvau aš, būtume pasiekę geresnių rezultatų“, – aiškino buvęs sostinės meras.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas penktadienį pranešė, kad VMS ir VŠT Stokholmo arbitraže laimėjo bylą ginče su Prancūzijos koncernu „Veolia“ ir Vilniaus miestui po arbitražo sprendimo priteisti 83 mln. eurų iš kurių, sumokėjus už tuos įrenginius, kurie buvo sukurti ir palikti miestui, liktų 56,1 mln. eurų. Anot jo, šie bus skirti šilumos sektoriui.

Vilniaus sutartis su „Veolia“ buvo sudaryta 2002 m. ir tęsėsi 15 metų.