Pirmadienio vakarinėje prekyboje Niujorko biržoje WTI ateities sandorių gegužės mėnesio pristatymui kaina krito iki rekordiškai žemos -37,63 dolerio už barelį ribos. Tai reiškia, kad naftos pardavėjai buvo pasirengę primokėti prekybininkams, kad šie paimtų iš jų naftą.

Antradienio rytinėje Azijos prekyboje WTI kaina kiek atsigavo ir siekė 1,10 dolerio už barelį. Tiesa, WTI ateities sandorių birželio mėnesio pristatymui kaina kiek padidėjo iki 21 dolerio už barelį.

Tuo tarpu tarptautiniu etalonu laikomos „Brent“ rūšies naftos kaina birželio mėnesio pristatymui antradienį siekia 25,75 dolerio už barelį.

Rekordinis naftos kainos kritimas įvyko dėl investuotojų nerimo, kad JAV naftos atsargų saugyklos jau beveik pripildytos.

„WTI griūtį paskatino staigus paklausos sumažėjimas, rinkai tikintis, kad JAV karantinas bus pratęstas iki gegužės“, – teigė „JP Morgan Asset Management“ analitikas Tai Hui.

Pastarosiomis savaitėmis naftos rinkos patyrė nuosmukį, nes dėl koronaviruso protrūkio įvestas karantinas ir kelionių apribojimai smarkiai sumažino naftos paklausą pasaulyje.

Krizę dar labiau pablogino Saudo Arabijos ir Rusijos pradėtas naftos kainų karas. Nors Rijadui, Maskvai ir kitoms Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) nariams pavyko susitarti dėl naftos gavybos sumažinimo beveik 10 mln. barelių per dieną, to nepakako stabilizuoti rinkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)