„Lietuvos rytas“ primena, kad Lietuva prašė IAE uždaryti 2014-2020 metais skirti 770 mln. eurų. EK šiam projektui kol kas numačiusi kelis kartus mažesnį finansavimą - 210 mln. eurų. Negana to, IAE uždarymo donorai dėl Lietuvos nesutarimų su bendrove „Nukem“ laikinai sustabdė ir jau skirtą 100 mln. eurų finansavimą panaudoto branduolinio kuro saugyklos įrangai.

Zigmantas Balčytis
„Žvelkime realistiškai - aišku, kad panaudoto branduolinio kuro įrangos „Nukem“ negalėjo gaminti be dokumentų. Jeigu per porą metų bendrovė taip ir nepateikė visų dokumentų ir neatsakė į Lietuvos klausimus, vadinasi, slepia kažkokias problemas. Jeigu dokumentai ir bus pateikti, manau, kad ne visi. Bet tai išaiškės tik išvertus juos į numatytas užsienio kalbas, o šis darbas užtruks. Per tą laiką gali būti vėl skleidžiami gandai, kad Lietuva neva kabinėjasi prie rangovo, nesumoka jam už pateiktą įrangą. „Nukem“ gali net pateikti ieškinį mūsų šaliai ir grasinti, kad nebetęs darbų. Mat dėl techninių reikalavimų neatitinkančių konteinerių vėluoja IAE uždarymo darbai, skaičiuojama, kad nuostoliai sieks 50 mln. litų. Galbūt „Nukem“ tokia taktika siekia nusikratyti atsakomybės“,- interviu dienraščiui sakė Europos Parlamento narys Z. Balčytis.

Jis taip pat sako, kad Lietuva tapo nuolaidžiaujančios ES ir „Nukem“ įkaite. Politikas įsitikinęs, kad EK nusiplovė rankas perduodama ginčą su „Nukem“ vertinti šalių donorių asamblėją: „IAE uždarymo darbai taip smarkiai vėluoja, kad jau būtinas svarbiausio arbitro - EK - įsikišimas.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)