Ministerija Ministrų kabinetui teikia lygiai prieš metus parengto Vyriausybės nutarimo korekcijas ir siūlo antrąjį metų pusmetį buitiniams vartotojams kompensuoti 63 ct/m3 dujų kainos. Skaičiuojama, kad lyginant su dabartiniais galutiniai tarifai iš esmės nepasikeis.

Anot ministerijos, toks dydis užtikrintų, kad už dujas buitiniai vartotojai nemokėtų daugiau nei šiuo metu. Skaičiuojama, kad be dalinio kompensavimo jos brangtų daugiau nei 40 proc.

Vartojantiems dujas maisto ruošai tarifas nesikeistų bei siektų 1,4 Eur/m3, jomis besišildantiems namus kristų centu – iki 91 ct/m3, suvartojantiems virš 20 tūkst. m3 kasmet – taip pat mažėtų centu (iki 87 ct/kWh). Pastarosios dvi vartotojų grupės kas mėnesį toliau mokės 3,99 euro pastovią dedamąją.

Priemonė galiotų iki gruodžio, tarifui sušvelninti reiktų apie 54,5 mln. eurų.

Pirmąjį metų pusmetį valstybė kompensuoja 99 centus kiekvieno kubinio metro kainos. Dujas gyventojams tiekia vienintelis „Ignitis“.

Tuo tarpu kompensacijų už elektrą Vyriausybei siūloma nebetaikyti, esą poreikio joms nelikę. Ministerija argumentuoja, kad elektra antroje metų pusėje turėtų būti pigesnė nei dabar ir siekti apie 22,6 ct/kWh, o itin panašią (22,7 ct/kWh) visuomeninio tiekimo kainą pirmadienį nustatė ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.

Iki liepos valstybės biudžeto lėšomis elektros tarifai daliai buitinių vartotojų (su nepriklausomu elektros tiekėjų nesusitarusių dėl mažesnės kainos plano) sumažinami iki 28 ct/kWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją