Aurelijus (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) pasakojo naujienų portalui, kad pernai rugsėjį pasirašė 72 mėnesių (arba 6 metų) trukmės sutartį su 37 centų kaina, skaičiuojant be tuo metu taikytos 9 centų valstybės kompensacijos. Kai elektra rinkoje šių metų pradžioje atpigo, jis nusprendė pasidairyti palankesnių sąlygų.

„Pradėjau žiūrėti, kad norėčiau keisti planą ir susimažinti elektros kainą. Tai apie sausio 28 dieną parašiau „Enefit“ laišką, kad norėčiau pasiūlymo“, – teigia elektros vartotojas.

Jis sako, kad žadėta atsakyti per 5 darbo dienas, vėliau pranešta, jog atsakymas bus pateiktas dar po 10 dienos. Belaukiant pokalbio su bendrove, jis gavo ir sąskaitą už sausio mėnesį.

„Tas rezervacijos mokestis, kuris skaičiuojamas kiekvieną mėnesį, jeigu nutrauki sutartį anksčiau laiko, vietoj buvusio 1,21 euro be PVM per mėnesį yra pakilęs iki 3,60 euro be PVM. Paskui pasiklausiau kolegos, kuris irgi gavęs sąskaitą, irgi žiūrime, kad lygiai taip pat“, – teigia Aurelijus.

Aurelijus susidūrė su dilema: pasak jo, norint nutraukti sutartį iki kovo 1 dienos, reikia tai padaryti prieš 14 dienų, o jeigu nepavyktų suspėti, tuomet, sako pašnekovas, liktų tik balandžio 1 diena, o tai esą reikštų dar vieną praleistą mėnesį ir iš esmės – sutikimą su galimai pakeistomis sutarties sąlygomis.
Elektra

„Jeigu nori nutraukti sutartį, reikia juos informuoti prieš 14 dienų, o apie numatomą pakeitimą jie turi informuoti prieš 30 dienų, ko, tarkime, aš negavau ir jie niekur nėra paskelbę, kad kažką keis. Ir tada tu turi 30 dienų laiko, per kurį gali į juos kreiptis ir pareikšti nesutikimą“, – savo argumentus tuomet dėstė vartotojas.

Vyras apskaičiavo, kiek būtų turėjęs mokėti už pasitraukimą. Jis sunaudoja apie 2–3 tūkst. kWh elektros per metus, todėl mokestį (su pridėtu PVM) jis daugino iš likusių sutarties mėnesių ir suvartojimo koeficiento.

„Gal 60 eurų. O dabar, kai rezervacijos mokestis išaugo tris kartus, tai natūralu, kad tris kartus daugiau turėtų būti“, – piktinasi žmogus, skaičiuodamas galimą savo „išėjimą“ iš tiekėjo.

Bendrovė teigia, kad mokesčio nedidino

Bendrovė „Enefit“ patikino „Delfi“, kad vadinamasis rezervacijos mokestis esamiems klientams išlieka nepakitęs ir yra toks, koks numatytas jų sutartyse.

„Tiesa, praėjusių metų rudenį pristatėme naujus, 7 metų trukmės planus, kuriuose numatomas didesnis rezervacijos mokestis nei turintiems 6 metų fiksuotos kainos planus, bet jis taikomas tik šias sutartis naujai pasirašiusiems klientams.

Naujose sutartyse numatytas rezervacijos mokestis siekia 3,60 Eur (su PVM), ankstesnėse – 1,46 Eur (su PVM)“, – komentuoja „Enefit“ komunikacijos ir rinkodaros vadovė Ieva Krikštopaitytė.

Pasak jos, rezervacijos mokestis keitėsi pernai rugsėjį, tad šis pokytis nesusijęs su dabartiniu kainų kritimu ar padidėjusia konkurencija tarp tiekėjų. Apie rezervacijos mokestį informuojami visi naujai sutartis pasirašantys klientai.

„Jūsų minimu atveju įvyko nesusipratimas, atsiradęs dėl netiksliai klientui suformuotos sąskaitos. Atsiprašome kliento už netikslumus ir norime pažymėti, kad netikslus buvo tik mokesčio atvaizdavimas sąskaitoje, tai yra, rezervacijos mokestis visiems klientams lieka toks, koks buvo užfiksuotas jų turimose sutartyse.

Apie šią klaidą žinome ir visus, kurie gavo netikslias sąskaitas apie tai artimiausiu metu informuosime asmeniškai“, – sako I. Krikštopaitytė.

Ji taip pat paaiškino, kad apie ketinimą nutraukti sutartį klientas gali informuoti bet kuriuo jam patogiu metu, nepriklausomai nuo to, kokį planą yra pasirinkęs. Informavus apie nutraukimą, sutartis nutraukiama per 14 kalendorinių dienų.

„Kaip ir minėjome, sutarties sąlygos, susijusios su rezervacijos mokesčiu, nebuvo keistos. Jei keistųsi sutarties sąlygos, apie tai viešai praneštume savo interneto svetainėje, o klientą asmeniškai informuotume mažiausiai prieš 30 kalendorinių dienų iki pasikeitimų įsigaliojimo“, – patikino atstovė.

Pasiteiravus, kiek kainuotų sutarties nutraukimas, jeigu suvartojimas siekia, pavyzdžiui, 150 kWh per mėnesį, o liko naudotis paslaugomis dar 5 metai, ji teigė, kad 60 mėnesių reikėtų dauginti iš rezervacijos mokesčio, kuris šiuo atveju siekia 1,46 euro (su PVM). Tuomet dar kartą dauginti iš suvartojimo koeficiento, kuris nurodytu atveju yra 0,4. Tokiomis sąlygomis sutarties nutraukimas kainuotų 35,04 euro.

„Taip pat atkreipiame dėmesį, jog rezervacijos mokestis taikomas tik anksčiau laiko sutartį nutraukiantiems klientams ‒ visiems kitiems suteikiama 100 proc. nuolaida šiam mokesčiui“, – sakė I. Krikštopaitytė.

Jeigu teisingi Aurelijaus pradiniai skaičiavimai, tada su 1,46 euro mokesčiu sutarties nutraukimas jam kainuotų apie 60 eurų, o tiksliau – 56,94 euro.
Elektra
Reguliuotojo patarimai

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) komentare „Delfi“ teigia, kad rezervacijos mokesčio taikymo atvejai ir jo apskaičiavimo tvarka turi būti nurodyti elektros energijos pirkimo-pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo sutartyje.

Tuo atveju, jei mokestis padidėjo, vartotojas turėtų kreiptis į elektros energijos tiekėją dėl paaiškinimų, kokiomis sutarties nuostatomis vadovaujantis mokestis buvo padidintas.

Vartotojas, gavęs jo netenkinantį tiekėjo atsakymą arba jo negavęs per 30 dienų nuo kreipimosi pateikimo dienos, turi teisę kreiptis į VERT su prašymu išnagrinėti tarp vartotojo ir tiekėjo kilusį vartojimo ginčą.

„Įvertinant tai, kad rezervavimo paslaugos mokestis yra taikomas tuo atveju, jei vartotojas nuspręstų sutartį nutraukti iki sutarties galiojimo pabaigos, VERT ragintų vartotojus prieš pasirašant sutartį su rezervavimo mokesčiu atsakingai vertinti sutarties terminą bei galimus poreikius ją nutraukti anksčiau nustatyto termino.

Atkreiptinas dėmesys, kad vartotojai visada gali rinktis nepriklausomų tiekėjų siūlomus planus be rezervacijos paslaugos, jei jų netenkina rezervacijos paslaugos mokesčio taikymo sąlygos ar dydis“, – rašoma tarybos komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)