„Žinoma, stebime atsargų lygį ir tai tikrai kelia nerimą“, – per įprastą vyriausybės spaudos konferenciją sakė atstovė, pažymėjusi, kad dabar atsargos siekia 35–36 proc. Prieš metus atsargų lygis siekė 82 proc. talpos.

Atsargos talpyklose dabar siekia 35–36 proc., o tai yra žemiau „kritinio lygio“ – 40 proc., kuris, Vokietijos vyriausybės nuomone, yra būtinas, kad pakaktų septynioms dienoms iš eilės esant dideliam šalčiui. Norint, kad dujų pakaktų 30-čiai dienų, kai šaltis nuosaikesnis, saugyklos turi būti pusiau pilnos.

Pramonės grupės „Gas Infrastruture Europe“ duomenimis, 2020 m. saugyklos niekada nebuvo pripildytos mažiau nei 71 procentu.

Maždaug 40 proc. Europoje suvartojamų dujų gaunama iš Rusijos, todėl įtariama, kad Maskva naudojasi įtampa pasaulinėje rinkoje ir mažina pasiūlą bei didina kainas. Šią savaitę duodama interviu savaitraščiui „Die Zeit“ Europos Sąjungos lyderė Ursula von der Leyen sakė, kad yra „vis daugiau ženklų, jog Kremlius naudoja dujų tiekimą kaip politinį svertą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)