Po šios vienkartinės šimto procentų kompensacijos už dujas gruodį nuo pavasario bus taikoma subsidijų schema, siekiant riboti kainų didėjimą, skelbia theguardian.com.

Gruodžio mėnesį šalies vyriausybė apmokės dujų sąskaitas namų ūkiams bei mažoms ir vidutinėms įmonėms.

Tai – vyriausybės paskirtų ekspertų pirmadienį rekomenduotos laipsniškos dviejų etapų energijos kainų viršutinės ribos nustatymo schemos dalis; nuo pavasario bus taikoma labiau diferencijuota paramos schema, kuri, tikimasi, ne tik apribos kainų didėjimą, bet ir paskatins žmones taupyti energiją.

Nuo 2023 m. kovo iki 2024 m. balandžio pabaigos privatūs namų ūkiai mokėtų 0,12 euro už kilovatvalandę už pirmus 80 proc. pernai sunaudotų dujų, o pramonės įmonės nuo 2023 m. sausio 1-osios iki 2024 m. balandžio pabaigos mokėtų 0,07 euro už pirmus 70 proc. praėjusiais metais sunaudotų dujų.

Viena iš ekspertų grupės pirmininkių daktarė Veronica Grimm teigė, kad subsidijuojamos kainos taps įprastu dalyku, namų ūkiai bei įmonės galės planuoti išlaidas pagal šias subsidijuojamas kainas, dirbtinai negrįžtant prie žemų kainų, buvusių prieš Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, kuri apvertė aukštyn kojomis Vokietijos energetikos politiką.

„Nebus taip, kad ateityje kaina nukris iki buvusių 7 centų, – teigė V. Grimm. – Rusiškų dujų ilgai negausime.“

Tikslias išlaidas numatyti sudėtinga, vis dėlto, ekspertų grupės nario, Vokietijos pramonės federacijos prezidento Siegfriedo Russwurmo teigimu, pasiūlyta minėta dviejų etapų schema gali kainuoti apie 90 mlrd. eurų.

Manoma, kad Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vyriausybė pritars ekspertų komisijos, kurią sudaro 20 narių iš pramonės, profesinių sąjungų ir akademinės sričių, rekomenduojamoms priemonėms.

Rugsėjo pabaigoje O. Scholzas paskelbė apie 200 mlrd. eurų „apsauginį skydą“, kuriuo siekiama apsaugoti vartotojus nuo didėjančių energetikos kainų, tik nepateikė išsamaus paaiškinimo, kaip tai bus taikoma praktiškai.

Dujų kainų didėjimą ribojanti schema – tarsi atsvara ankstesnei schemai, pagal kurią dujų vartotojams nuo spalio pradžios būtų tekę mokėti mokestį, siekiant dėl dujų trūkumo patiriamas išlaidas perkelti ir ant vartotojų pečių.

Nors dujų kainų didėjimą ribojanti schema greičiausiai sukels mažiau politinių rietenų nei dujų mokestis, nerimaujama, kad tai gali neskatinti vartotojų tapyti dujų. Nepaisant visko, pirmą spalio savaitę Vokietijoje buvo suvartota daugiau dujų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

O. Scholzo 200 mlrd. eurų paramos fondą ES narės vertino įvairiai, pvz., Lenkija apkaltino Vokietiją ES vidinės rinkos griovimu, kadangi ji remia savo šalies verslą, o dujų kainas ribojančioms priemonėms Europoje prieštaravo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)