Pamatęs sąskaitą nustebo

Į Delfi kreipėsi nepriklausomo elektros tiekėjo „Ignitis“ klientas, kuris nuo šių metų birželio pradėjo naudoti kintamos elektros kainos planą „Išmanusis-valandinis“, pagal kurį pats gali pasirinkti žemiausio elektros biržos „Nord Pool“ tarifo valandas ir tada vartoti elektros prietaisus.

Kaip sako, jis visą mėnesį planavo elektros vartojimą tomis valandomis, kada elektros biržos kainos buvo žemiausios. Tačiau gavęs pirmą sąskaitą jis nustebo, nes nurodytas kainos vidurkis – daug didesnis.

„Kadangi „Ignitis“ nesugeba paaiškinti savo taikomos kainodaros, gal su Jūsų pagalba kas nors paaiškės ne tik man, bet, ko gero, ir daugumai vartotojų.

Gavau pirmąją sąskaitą su naujojo plano 1 kWh tarifu ir matau, kad už visą birželio mėnesį taikoma 0,21838 Eur/kWh elektros kaina. Atkreipiu dėmesį, kad elektrą stengiausi vartoti tik mažiausiomis elektros kainos tarifo valandomis, o per visą birželio mėnesį tebuvo keletas valandų, kada elektros kaina viršijo „Ignitis“ pateiktą mėnesio elektros kainos vidurkį. Paprašęs paaiškinti išsamiau, jokio argumentuoto atsakymo negavau.

Tai kam aš stengiuosi taupyti, pasirinkęs pigiausios elektros kainos laikus, jeigu ponas „Ignitis“ vis tiek taiko savo kainodarą ir taip, ko gero, mulkina daugelį vartotojų? Kam man tada tas „Išmanus–valandinis“ planas, ar tai vėl eilinė vartotojus klaidinanti afera? – Delfi pasakoja Simonas (vardas pakeistas – red.).

Tikėjosi daugiau sutaupyti

Jis su Delfi pasidalijo birželį gauta sąskaita, kurioje nurodyta mokėtina suma – 39,52 Eur.

„Esame 4 asmenų šeima, todėl ankstesniais laikotarpiais mokėdavau 50-60 Eur, tad toks tas 10 Eur sutaupymas... Su šiuo pasiūlymu, kaip ir viešai reklamuojasi ir vilioja klientus, tikėjausi mokėti tokią kainą, kuri bus nustatyta tai valandai biržoje“, – prideda vyras.

Anot jo, kai Delfi kreipėsi į elektros tiekėją, šis pats susisiekė su klientu, tačiau vis tiek iki galo nepaaiškino sąskaitos apskaičiavimo tvarkos.

„Tik po Jūsų įsikišimo pradėjo kitaip bendrauti ir domėtis, kaip man sekėsi „sutaupyti“, pasirinkus „Valandinį“ planą, ir pateikė nuorodą į „išsamesnį“ kainos apskaičiavimo paaiškinimą. O konsultacijos metu buvo atsakyta maždaug taip: pasižiūrėk į pateiktą „Excelinę“ kainos detalizaciją ir pats aiškinkis, kas tau svarbu. Tikėtina, kad iki šio atvejo jie net nebuvo patys įsigilinę, kaip paaiškinti vartotojui jų taikomus aukštosios matematikos skaičiavimo metodus“, – svarsto Simonas.

Kodėl skiriasi skaičiai

Iš tikrųjų vyrui pateiktoje „Excel“ lentelėje apskaičiuotas mėnesio elektros kainos vidurkis siekia 0,1016 Eur/kWh, o sąskaitoje nurodyta visai kita – 0,21838 Eur/kWh.

Tiesa, čia žvaigždute pažymėta ir apačioje neryškiomis mažomis raidėmis paaiškinta, kad nurodyta kWh kaina – „Ignitis“ plius ESO arba prie „Nord Pool“ biržos kainos pridėjus 0,09535 Eur/kWh su PVM.

„Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė paaiškino, ką tai reiškia. Pasak jos, galutinę mokėtiną sumą sudaro ne viena dedamoji.

„Detalizacijoje [„Excel“ – red.] pateikiama suma nėra mokėtina sąskaitos suma, nes apima tik „Nord Pool“ biržos kainos dalį, kuri naudojama svertinei elektros kainai suskaičiuoti. Detalizacija paaiškina, kaip apskaičiuojama viena kainos dedamoji – svertinė kaina už kWh.

Apskaičiuojant elektros sąskaitoje nurodomą galutinę elektros kainą, prie šios svertinės kainos pridedama tiekimo paslaugos mokestis, ESO dedamosios ir PVM“, – komentuoja ji.

„Ignitis“: klientas gerokai sutaupė

Elektros tiekėjo atstovė patikina, kad šiuo atveju klientas ne tik kad nepermokėjo, o gerokai sutaupė.

„Lyginant su praėjusiais laikotarpiais, kliento mokėtina suma siekdavo 50–70 Eur. Šio mėnesio sąskaita – 39,52 Eur. Klientas suvartojo 180 kWh, taigi [ankstesniais laikotarpiais – red.] būtų sumokėjęs 50,4 Eur, o pasirinkęs planą „Išmanus–valandinis“ sutaupė 10,88 Eur“, – pažymi L. Beganskienė.

Tiesa, anot jos, Simonas galėjo sutaupyti dar daugiau, bet jis dažniausiai elektrą vartojo ne tomis valandomis, kada fiksuojamos žemiausios elektros biržos kainos.

„Panagrinėję kliento vartojimą, matome, kad didžiausias suvartojimas yra 10–11 ir 16–19 valandomis, kai įprastai elektros kaina tuo metu nėra pati žemiausia, o nuo 17 val. įprastai būna brangiausia elektros energija, žiūrint paros laiku. Naktį, kai elektra pigiausia, kliento suvartojimas mažiausias“, – atkreipia dėmesį „Ignitis“ atstovė.

Kaip apskaičiuojama kaina ir galutinė sąskaita

Planas „Išmanus–valandinis“ yra paremtas elektros biržos valandinėmis kainomis, kurios nustatomos ir paskelbiamos likus vienai dienai iki jų įsigaliojimo. Taip esą galima iš anksto planuoti elektros energijos vartojimą.

Pasirinkus šį planą „Ignitis“ rekomenduoja kasdien domėtis, kokios valandinės kainos elektros biržoje bus kitą dieną. Rytojaus valandinės elektros kainos paskelbiamos biržos operatoriaus „Nord Pool“ internetiniame puslapyje iki 14 val. arba šiek tiek vėliau Lietuvos laiku.

„Kiekvienai kalendorinio mėnesio valandai nustatoma didmeninė kaina Lietuvos laiku. Remiantis šiomis biržos valandinėmis didmeninėmis kainomis ir ESO pateiktais valandiniais vartotojo objekto suvartojimo duomenimis apskaičiuojama individuali svertinė vidutinė mėnesio kaina.

Šiai kainos daliai pritaikomas PVM ir prie jos pridedamos tiekėjo dedamoji ir valstybės reguliuojamos dedamosios (su PVM). Gauta galutinė vienos kilovatvalandės kaina yra dauginama iš vartotojo per mėnesį suvartoto energijos kiekio“, – kaip apskaičiuojama šio plano turėtų sąskaitos, paaiškina L. Beganskienė.

Ji priduria, kad „Išmanaus–valandinio“ plano vartotojai kiekvieną mėnesį gauna „Excel“ lentelę, kurioje atsispindi kiekvienos dienos detalizacija su suvartotu elektros kiekiu, kaina ir suma.

Elektros skaitikliai

Kada galima daugiausia sutaupyti

Norint maksimaliai sutaupyti, elektros tiekėjas rekomenduoja elektrinius prietaisus naudoti tuo laiku, kai elektros kaina biržoje pigiausia, pavyzdžiui, nustatyti skalbimo mašinos veikimą pigiausią valandą, jungti orkaitę, indaplovę ar kitus elektrinius prietaisus, kurie suvartoja daug elektros energijos, ir, priešingai – tomis valandomis, kai elektros energijos kaina biržoje aukštesnė, vengti naudoti daug elektros energijos vartojančius prietaisus.

„Šis planas vartotojui apsimoka, kai jis pats įsitraukia, stebi kainas biržoje ir priderina vartojimą“, – sako atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)