Vilnietis Vytautas Kinderis investavo keletą tūkstančių litų ir prie kiekvieno radiatoriaus namuose pastatė po atskirą skaitiklį. Nuo šio sezono jis pats registruoja, kiek šilumos suvartoja. Vilniečio renkama statistika šokiruoja: palyginus su jo surinktais duomenimis, šilumininkų atsiųstos sąskaitos didesnės kartais.

„Sąskaitos skiriasi nuo 4 iki 9 kartų. Jums nepasigirdo: čia ne 4-9 proc., čia nuo 400 iki 900 proc. nuo realiai suteiktų paslaugų“, – sakė V. Kinderis.

Jis jau senokai mina šilumininkų slenksčius ir bando išsireikalauti, kad šilumos sąskaitos jam būtų apskaičiuojamos pagal jo skaitiklius. Tokią teisę jam suteikia Šilumos ūkio įstatymas.

„Daugiabučiuose namuose jeigu yra galimybės ir jei vartotojai pageidauja, šilumos tiekėjai įrengia vartotojo bute ar kitose patalpose suvartotos šilumos apskaitos prietaisus tiekimo vartojimo ribos vietoje“, – rašoma Šilumos ūkio įstatyme.

Komisija teigia, kad yra įvairių metodų, kaip apskaičiuoti šildymo kainą. Net ir tokiu atveju, jei vienas namo gyventojas norėtų mokėti pagal individualius skaitiklius, o kiti jų neturėtų, sąskaitas būtų galima išrašyti. Šilumininkai tikina, kad jie neskaičiuos suvartotos šilumos pagal skaitiklius tol, kol skaitikliai nebus oficialiai įregistruoti ir nebus nurodymo pagal kokią metodiką skaičiuoti šilumos suvartojimą.

„Tam žmogui reikėtų mums pristatyti visus dokumentus, patvirtinančius, kad jo individualūs šilumos apskaitos prietaisai atitinka metrologinę patikrą, yra įrengti teisingai ir teisėtai, ir kitus dokumentus, patvirtinančius duomenų korektiškumą“, – kalbėjo „Vilniaus energijos“ atstovas Arūnas Ganiprauskas.

Nors įstatyme nurodoma, kad individualius šilumos skaitiklius turėtų įrengti pats šilumos tiekėjas, o po to išlaidas įskaičiuoti į vartotojo sąskaitą, „Vilniaus energijos“ atstovas sako, kad prašymų negalėtų patenkinti, nes valstybė neva nėra nustačiusi finansavimo modelio.

V. Kinderis įsitikinęs, kad jeigu panašiu būdu savo suvartojamą šilumą nuspręstų pasitikrinti ir kiti gyventojai, greičiausiai būtų panašūs skirtumai tarp skaitiklių duomenų ir šilumininkų išrašytų sąskaitų. Todėl esą daugiau gyventojų pasekus jo pavyzdžiu, šilumininkai gali būti užversti ieškiniais.

„Jeigu jūs parduotuvėje perkat 2 kg sviesto, o jums duoda 250 g ir išrašo sąskaitą 2 kg, tai, matyt, vadintųsi sukčiavimu. Priklausomai nuo masto, mes galim svarstyt, ar tai bus administracinė atsakomybė, ar baudžiamoji veika“, – sakė V. Kinderis.

Jeigu šilumininkai ir toliau ignoruos prašymą skaičiuoti sąskaitas pagal jo skaitiklius, jis ketina kreiptis į teisėsaugą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (996)