Pasak bendrovės vadovo Sauliaus Savicko, elektros energijos gamyba iš dumblo leidžia „Vilniaus vandenims“ amortizuoti elektros pabrangimą 23 proc. Pavyzdžiui, brangiausią šiais metais – sausio 5 d., bendrovės pagaminama elektra padėjo bendrą elektros kainą sumažinti 15 ct/kWh, gruodžio mėnesį iš dumblo gaminama elektra vidutiniškai leido elektros kainą sumažinti 9 ct už kilovatvalandę.

„Vilniaus vandenys“ iki 2032 m. siekia tapti energetiškai nepriklausoma nuo išorinių energijos resursų įmone – visą veiklai reikalingą elektros bei šilumos energiją pasigaminti iš atsinaujinančių išteklių. Todėl rengiasi dar vienam reikšmingam investicijų etapui, išgaunant energiją iš nuotekų dumblo – diegiant monodeginimo įrenginius, nuotekų dumblas bus panaudotas dar efektyviau.

„Vilniaus vandenys“ savo didžiausioje Vilniaus nuotekų valykloje iš nuotekų dumblo jau dabar pasigamina 12,5 mln. kWh iš reikiamų maždaug 55 mln. kWh per metus reikalingos elektros energijos. Bendrovė dar prieš dešimtmetį investavo apie 45,3 mln. eurų į specialius įrenginius, leidžiančius išnaudoti nuotekų dumblą elektros gamybai.

„Vilniaus vandenys“ taip pat numato ir daugiau galimybių gamintis energiją iš nuotekų. Bendrovės planuose testuoti inovaciją – iš išvalytų nuotekų išgauti šilumos energiją ir ją naudoti šildymui ir karšto vandens gamybai. Šį projektą numatyta pilotuoti 2027–2028 m. kartu su „Vilniaus šilumos tinklais“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją