Prekyba šiais taršos leidimais – pagrindinė Europos Sąjungos (ES) klimato kaitos politikos priemonė šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetimui mažinti. Nuo šiol SEB bankas galės prekiauti apyvartiniais taršos leidimais ir su kitomis didelėmis šalies įmonėmis.

„Planuojant ir ruošiantis ateinančiam šildymo sezonui, kasmet vertiname ir taršos leidimų poreikį bei iš anksto užsitikriname, kad įmonė turėtų reikiamą jų kiekį. Leidimų kaina nuolat kinta, tad svarbu greitai reaguoti, kad šilumos gamybos sąnaudos būtų valdomos efektyviai ir galėtume sutaupyti.

Be to, ilgalaikėje įmonės strategijoje esame nusimatę visiškai atsisakyti iškastinio kuro šildymui Vilniuje iki 2030 metų, tad jau dabar planuodami savo veiklą siekiame sumažinti taršos leidimų poreikį“, – pranešime cituojama VŠT Finansų komandos vadovė Greta Juodžiukynienė.

Skelbiama, kad šilumos gamyba ir tiekimas yra įtraukti į sektorių, kurių veikla lemia didelę dalį šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, sąrašą.

Pasauliniu mastu daugiausia (net ketvirtadalį) šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmeta elektros ir šilumos gamybos sektorius (25 proc.), antroje vietoje – žemės ūkio veikla, žuvininkystė ir miškininkystė (24 proc.), trečiojoje – pramonė (21 proc.), ketvirtojoje – transportas (14 proc.), penktojoje – kuro gavyba, perdirbimas ir transportavimas (10 proc.), šeštojoje – statyba (6 proc.).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją