Sutarties tarp „Vilniaus energijos“ ir „Axis Industries“ trukmė – beveik 6 metai.

Kiti dalyvauti negalėjo?

Viešojo pirkimo dokumentuose išvardyta visa krūva reikalavimų konkurse norinčioms dalyvauti įmonėms. Kartelė pakelta tikrai aukštai.

Pavyzdžiui, reikalauta, kad konkurse dalyvaujančios įmonės per pastaruosius trejus metus būtų pardavusius bent 5 tūkst. elektroninių karšto vandens skaitiklių. Per tą patį laikotarpį konkurso dalyviai taip pat privalėjo įvykdyti „apskaitos duomenų surinkimo (karšto arba šalto vandens, šilumos skaitiklių arba šilumos daliklių) sutarčių, kuriose aptarnaujama ne mažiau kaip 2000 vnt. daugiabučių gyvenamųjų namų“. Be to, kandidatai per pastaruosius penkerius metus turėjo būti įvykdę bent vieną elektroninių karšto vandens skaitiklių įrengimo sutartį už 1 mln. Lt ar daugiau.

„Axis Industries“ šiuos reikalavimus atitiko. Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, daugiau pasiūlymų „Vilniaus energija“ negavo.

Buvęs Vilniaus tarybos narys, Liberalų sąjūdžio partijos pirmininko pavaduotojas Arūnas Štaras DELFI teigė įtariantis, kad konkursas buvo paruoštas vienai įmonei.

„Bent jau kitos tokios nežinau“, - sakė A. Štaras, paklaustas, ar Lietuvoje yra dar bent viena įmonė, be „Axis Industries“, galėjusi atitikti „Vilniaus energijos“ konkurso sąlygas. „Bet jie sakys, kad jiems buvo reikalingas patikimas partneris, o ne kokia nors maža įmonėlė su vienu skaitikliu“, - pridūrė politikas.

Prašo VPT įsikišimo

A. Štaras taip pat pareiškė kreipsiąsis į VPT su prašymu įvertinti konkursą, kurio vieninteliam dalyviui teko 172,5 mln. Lt vertės užsakymas.

Paklaustas, ar tokios išlaidos yra reikalingos, pašnekovas teigė neturįs pakankamai duomenų, kad įvertinti 29 mln. Lt per metus kainuosiančios paslaugos pagrįstumą. „O gal tie jų skaitikliai iš tikrųjų auksiniai?“, - ironizavo A. Štaras.

Jis pažymėjo, kad „Vilniaus energija“ skaitiklių pertvarką vykdo pagal numatytas investicines programas bei galiojančius teisės aktus.

Lietuva – ne rinka

„Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas DELFI teigė, kad yra daugybė įmonių, atitinkančių konkurso reikalavimus. Tiesa, ne Lietuvoje.

„Manau, pilna tokių įmonių. Pilnas pasaulis ir Europos Sąjunga. O Lietuva – ne rinka iš viso, - kalbėjo R. Germanas. - Mes samdomės kai kurias įmones, kurių iš viso Lietuvoje nėra. Yra įmonių, kur viena Europoje. Ir kas čia tokio?“

Paklaustas, kodėl konkurso dalyviams taip aukštai pakelta kartelė, „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius tai aiškino rūpinimusi vartotojų interesais. „Kad apginti vartotojo interesus. Tie reikalavimai VPT neužkliuvo“, - pridūrė R. Germanas.

Jis taip pat pažymėjo, kad modernūs elektroniniai skaitikliai bus ir prevencijos priemonė. Mat vilniečiai įsigudrina klastoti senų skaitiklių rodmenis, o tai padaryti gana nesudėtinga.

Žinia, kad A. Štaras skundžia konkurso sąlygas VPT, pašnekovo nenustebino. „Tam jisai Štaras, kad taip sakytų. VPT kokių nors pretenzijų turėjo? Ne. Prieš skelbiant kiekvieną konkursą, yra derinama (su VPT – DELFI). Jeigu R. Štarui kas nors nepatinka, tegul duoda į teismą. Abejoti dabar labai madinga. Tai ką reikėjo dalyti, jeigu vienas tiekėjas dalyvavo?“, - aiškino R. Germanas.

Konkurentai neatitiko reikalavimų

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas DELFI pateikė išsamius „Axis Industries“ laimėto konkurso duomenis. „Vilniaus energijos“ pateiktais duomenimis, konkursas buvo tarptautinis, taigi jame galėjo dalyvauti ne tik Lietuvos kompanijos.

Konkursas paskelbtas pernai gegužę, jame dalyvauti užsiregistravo keturi tiekėjai, tačiau paraiškas pateikė tik dvi bendrovės: „Axis Industries“ ir „Informatikos ir ryšių technologijų centras“. Pastarosios įmonės paraiška buvo atmesta, nes, „Vilniaus energijos“ pateiktais duomenimis, neatitiko minimalių kvalifikacijos reikalavimų. Taigi pateikti pasiūlymą buvo pakviesta tik bendrovė „Axis Industries“.

„Sutartis pasirašyta po tarptautinio konkurso. Jis skelbtas pagal VPT, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos ir visų kitų institucijų nurodymus ir atitinka visus tuos kriterijus. (...) Dalyvių, kurie atitinka reikalavimus, yra aibė. Čia ne Lietuvos buvo konkursas. Jis buvo skelbtas pagal tuos kriterijus, kurie yra numatyti skelbianti viešą tarptautinį konkursą. Dėl to jokių priekaištų iš valstybės institucijų nesulaukėme

Keis 293 tūkst. skaitiklių

Anot „Vilniaus energijos“ atstovo, „Axis Industries“ įsipareigojo pakeisti praktiškai visus karšto vandens skaitiklius „Vilniaus energijos“ aptarnaujamuose namuose. Iš viso numatoma įrengti 293 tūkst. naujų elektroninių skaitiklių.

N. Mikalajūnas taip pat pažymėjo, kad 172,5 mln. Lt – maksimali suma, kurią „Vilniaus energija“ per šešerius metus gali išleisti šiai paslaugai. Esą tikėtina, kad skaitiklių keitimas ir duomenų surinkimas kainuos mažiau.

„Pagal VPT reikalavimus, turi būti nustatyta maksimali įmanoma suma. Ne ta, kuri yra tikėtina, bet kuri yra maksimali. Maksimali įmanoma suma yra tokia – 172,5 mln., - aiškino pašnekovas. - Labai menka tikimybė, kad tiek išleisime.“

„Vilniaus energijos“ atstovas taip pat pažymėjo, kad nauji skaitikliai bus įrengiami iš vadinamojo skaitiklio mokesčio, ir šilumos ar karšto vandens sąskaitose šios išlaidos neatsispindės.

„Yra renkamas skaitiklio mokestis. Jo per metus surenkama apie 16 mln. Lt. Ir už tuos pinigus yra statomi skaitikliai. Taip bus daroma ir ateityje“, - sakė N. Mikalajūnas, pridurdamas, kad skaitiklio mokesčio surinkimas nulemia, kiek bus išleista skaitiklių keitimui: kol kas „Vilniaus energija“ mokesčio surenka gerokai mažiau, nei sutarties vidurkis – 29 mln. Lt per metus.

„Kadangi šitoms reikmėms per metus surenkame 16 mln. Lt, mes ir neturime iš kur daugiau paimti pinigų“, - sakė N. Mikalajūnas.

„Icor“ grupė – neabejotini „Vilniaus energijos“ viešųjų pirkimų lyderiai

CVPP duomenimis, „Icor“ įmonės susirenka liūto dalį „Vilniaus energijos“ viešiesiems pirkimams išleidžiamų pinigų.

Nuo 2008 m. rugsėjo (tiek siekia CVPP duomenys) vien su „Axis Industries“ sostinės šilumininkai sudarė sutarčių už daugiau nei 327 mln. Lt. Iš viso per šį laikotarpį „Vilniaus energija“ sudarė sutarčių už beveik 426 mln. Lt.

Kita „Icor“ kompanija „Axis Power“ rikiuojasi antroje didžiausių „Vilniaus energijos“ prekių ir paslaugų tiekėjų sąrašo vietoje. Su šia bendrove per nepilnus trejus metus sudaryta sutarčių už 20,2 mln. Lt. Penktoji vieta sąraše tenka dar vienai „Icor“ kompanijai – „City Service“, su kuria sudaryta sutarčių už beveik 5 mln. Lt.

Su šiomis trimis koncerno „Icor“ bendrovėmis „Vilniaus energija“ per trejus metus sudarė sutarčių už maždaug 350 mln. Lt. Kitoms kompanijoms teko dalintis 76 mln. Lt. „Axis Industries“, „Axis Power“ ir „City Service“ teko apie 80 proc. bendros „Vilniaus energijos“ viešųjų pirkimų sutarčių vertės.

Du „Icor“ akcininkai tiesiogiai dalyvauja „Vilniaus energijos“ valdyme: Andrius Janukonis yra bendrovės valdybos narys, o Linas Samuolis eina prezidento pareigas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją