„Vilniaus elektros“ direktorius Matas Jakubonis trečiadienį „Delfi“ sakė, kad netrukus apie tai bus išplatintas pranešimas žiniasklaidai, o telefonu įvykio nekomentavo.

Tuo metu kaip rašoma pranešime klientams, „Vilniaus elektra“ nepriklausomo elektros energijos tiekėjo veiklą stabdo nuo 2021 metų gruodžio 8 dienos.

„Apie veiklos sustabdymą informavome Valstybinę energetikos reguliavimo tarnybą bei „Energijos skirstymo operatorių“, – dėstoma dokumente.

Ten pat nurodoma, kad įmonės pasitraukimas iš rinkos klientams gali būti netikėtas.

„Tačiau siekdami, kad elektros energijos tiekėjo pakeitimas būtų kuo sklandesnis, pasirūpinome Jums alternatyva. Siekdami užtikrinti Jūsų geriausius interesus, kviečiame jau dabar savo nepriklausomu elektros energijos tiekėju pasirinkti bendrovę „Elektrum Lietuva“, – rašoma laiške, kuriame pridedamas ir specialus kodas, su kuriuo galima gauti 20 eurų nuolaidą pirmai sąskaitai.

„Elektrum“ komunikacijos projektų vadovė Jūratė Rupšienė „Delfi“ paaiškino, kad „Vilniaus elektra“ į juos kreipėsi, prašydama pasirūpinti bendrovės klientais, kurie lieka be pasirinkto nepriklausomo elektros tiekėjo, įmonei nusprendus atsisakyti šios veiklos.

„Natūralu, mielai sutikome pagelbėti, nes suprantame, kad tokiu metu gyventojams gali kilti daug klausimų ir nerimo. Parengėme konkurencingą pasiūlymą, kviečiame juo pasinaudoti ir nuo kitų metų sausio 1 dienos savo nepriklausomu elektros tiekėju pasirinkti „Elektrum Lietuva“. Mums svarbu, kad nebūtų diskredituotas pats elektros tiekimo rinkos liberalizavimo procesas, kad nenukentėtų vartotojai, tokiomis aplinkybėmis patekę į brangesnį garantinį tiekimą.

Todėl ir suskumbame tokiose situacijose gelbėti. Tiesą pasakius, „Vilniaus elektra“ sprendimas pasitraukti iš nepriklausomo tiekimo veiklos mūsų labai nestebina – nuo pat liberalizavimo pradžios buvo aišku, kad situacija keisis, kol visiškai nusistovės. Taip ir nutiko – metų pradžioje perėmėme „Inregnum“ klientus, o dabar štai dar viena įmonė traukiasi.

Žinoma, dėl klientų ir kolegų apmaudu, bet tai yra natūralūs dalykai, kitose šalyse vyko tie patys procesai, tą matėme ir Latvijoje, ir Estijoje. Na, akivaizdu, kad elektros rinka reikalauja žinių, išmanymo ir patirties, tai nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti. Juo labiau, kad šiuo metu situacija išties nekasdienė ir sudėtinga, kainos rekordinės, net ir sektoriaus senbuviai susiduria su sunkumais (turime pavyzdžių kitose šalyse), tad ne išimtis ir mes Lietuvoje“, – dėstė ji.

Savo ruožtu VERT veiklos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aira Pikčiūnienė atsakė, kad elektros energijos rinkos dalyviai yra laisvi spręsti dėl dalyvavimo rinkoje ir veiklos nutraukimo.

„Tačiau tokiais atvejais yra svarbu užtikrinti elektros energijos vartotojų teises ir teisėtus interesus. Tarybos turimais duomenimis, „Vilniaus elektra“ nuo 2021 metų gruodžio 9 dienos nebevykdys nepriklausomo elektros energijos tiekimo.

Vadovaujantis galiojančiu teisiniu reglamentavimu, „Vilniaus elektra“ tiektos elektros energijos vartotojams, kurie pateko į pirmąjį elektros rinkos liberalizacijos etapą ir turėjo pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją iki 2021 metų sausio 1 dienos, nuo 2021 metų gruodžio 9 dienos „Energijos skirstymo operatorius“ užtikrins garantinį elektros energijos tiekimą, o vartotojams, kurie patenka į antrąjį elektros rinkos liberalizacijos etapą ir turės pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją iki 2022 metų liepos 1 dienos bei vartotojams, kurie patenka į trečiąjį elektros rinkos liberalizacijos etapą ir turės pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją iki 2023 metų sausio 1 dienos, bus užtikrinamas visuomeninis tiekimas, kurį, kaip visuomeninis tiekėjas, vykdys „Ignitis“, – nurodė ji.

ESO pateiktais VERT turimais duomenimis, „Vilniaus elektra“ klientais yra 163 pirmojo elektros energijos rinkos liberalizavimo etapo elektros energijos vartotojai, 1806 antrojo etapo vartotojai ir 535 trečiojo etapo vartotojai.

ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas „Delfi“ pabrėžė, kad elektros tiekimas vartotojams nenutrūks.

„Jį užtikrins ESO, kol gyventojai pasirinks kitą nepriklausomą tiekėją. ESO informavo šiuos klientus apie situaciją ir galimus veiksmus, priklausomai nuo to, kokie jie galimi. Tai priklauso nuo to, į kurį etapą patenka“, – sakė jis.

Juridinių asmenų registro duomenimis, įmonė „Vilniaus elektra“ įsteigta 2020 metais. Vieninteliu akcininku nurodomas Jonas Tubelis, tačiau jis „Delfi“ telefonu tvirtino, kad dalyvavo tik įmonės įsteigime ir šiuo metu akcininku nebėra.

2020 metų finansinės ataskaitos duomenimis, įmonė pernai patyrė -441 euro grynąjį nuostolį.

„Sodros“ duomenimis, gruodžio 6 dieną „Vilniaus elektra“ turėjo 8 darbuotojus, kuriems spalį mokėtų atlyginimų vidurkis siekė 748,45 euro (apie 529 eurus „į rankas“).

VERT duomenimis, gruodžio 8 dieną nepriklausomas tiekėjas „Birštono elektra“ iš viso turėjo 509 vartotojus, „Egto energija“ – 2639, „Elektrum Lietuva“ – 37.880, „Enefit“ – 32.248, „Ignitis“ – 394.508, „Perlas energija“ – 107.576.

Pavakare „Vilniaus elektra“ išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame teigė, kad dėjo visas pastangas ir stengėsi užtikrinti konkurencingiausias elektros energijos tiekimo kainas Lietuvoje.

„Stebėdami nuolatos augančias energetinių išteklių kainas, bei atitinkamai ženkliai padidėjusias ir elektros energijos kainas biržoje, apgailestaudami pranešame, kad nebegalime užtikrinti konkurencingiausios elektros energijos tiekimo kainos savo esamiems klientams“, – nurodoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)