VERT trečiadienį informavo, kad šilumos aukciono dalyviai ir bendri šilumos ir elektros energijos gamintojai, kurie elektros ir (ar) šilumos energijai gaminti naudoja biokurą Europos Sąjungos valstybių narių regioninėse energijos ir energijos išteklių rinkose gali įsigyti biokurą, pagamintą ne Lietuvos Respublikos teritorijoje, kai prognozuojamas ateinančio šildymo sezono atitinkamoje Lietuvos apskrityje medienos skiedrų poreikis yra 30 proc. didesnis, nei pastarųjų dviejų šildymo sezonų.

Dėl planuojamo pradėti UAB Vilniaus kogeneracinė jėgainė šilumos gamybos iš biokuro darbo 2023–2024 metais ir kitų šildymo sezonų metu didės biokuro paklausa Vilniaus apskrityje.

VERT skaičiavimais, pastarųjų dviejų šildymo sezonų (vertinti 2021–2022 m. ir 2022–2023 m. šildymo sezonų duomenys) vietinės kilmės medienos skiedrų faktinio poreikio vidurkis Vilniaus apskrityje yra 1392410,03 MWh.

Atsižvelgiant į Vilniaus kogeneracinės jėgainės numatomą deginti biokuro kiekį (800 tūkst. MWh), prognozuojamas ateinančio šildymo sezono medienos skiedrų poreikis energiniais matavimo vienetais (2192410,03 MWh) Vilniaus apskrityje yra 57 proc. didesnis, nei pastarųjų dviejų šildymo sezonų vietinės kilmės medienos skiedrų faktinio poreikio vidurkis energiniais matavimo vienetais (1392410,03 MWh).

Įvertinus prognozuojamą biokuro paklausos didėjimą 2023–2024 m. šildymo sezono metu, Vilniaus apskrityje veikiantiems energijos gamintojams sudaromos sąlygos energijos išteklių biržoje „Baltpool“ įsigyti biokurą, pagamintą ne Lietuvoje, o jo transportavimą organizuoti savarankiškai iki vartojimo vietos.

Siekiant įsigyti biokurą pagal sąlygą, susijusią su biokuro poreikio didėjimu apskrityje, energijos gamintojai privalo kreiptis į VERT su prašymu nurodyti prognozuojamą ateinančio šildymo sezono biokuro poreikį atitinkamoje Lietuvos apskrityje. Atsakomybė už pažeidimus numatyta Energijos išteklių rinkos įstatyme.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją