„Jeigu žiūrėtume pagal biržos tendencijas, elektros kainos augimas būtų turbūt ne daugiau nei 50 proc. Kalbant apie tai, jei nebūtų pristatomos įstatymo nuostatos. Sprendimai dar nėra galutiniai“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje kalbėjo R. Pocius.

„Dujų (kainos – ELTA) priklausys nuo biržos kainų. Šiandien tos kainos yra pakankamai aukštos ir kainų augimas tikrai, jei visiškai nieko nesprendžiant, (...) gali sudaryti I grupei augti apie 100 proc., II grupei – 200 proc.“, – apie dujų kainų dinamiką informavo jis.

Anot R. Pociaus, 2022 m. vasarį vidutinė elektros kaina biržoje siekė 104,74 Eur/MWh, kaina išaugusi dukart. Tarifas buitiniams vartotojams, kuris VERT perskaičiuojamas kas pusmetį, iki liepos sieks 56,54 Eur/MWh. Palyginimui, antrąjį praėjusių metų pusmetį šis tarifas siekė 44 eurus, pirmąjį – 36,6 euro už megavatvalandę.

„Tendencija yra išties auganti“, – pabrėžė VERT vadovas.

Gamtinių dujų rinkoje, jo teigimu, situacija yra panaši, tačiau šiek tiek „drastiškesnė“ – anksčiau dujų kainos buvo stabilios, bet per paskutinį pusmetį stebimas ženklus jų augimas.

„Šiandien, pagal informaciją, kuri skelbiama Europos gamtinių dujų biržose, matome, kad gamtinių dujų kaina siekia tarp 100 ir 120 eurų ilguoju laikotarpiu. Kas iš esmės, kaip ir elektros atveju, viršija daugiau nei 40 proc. kainos, kuri yra įskaičiuota į gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams“, – sakė R. Pocius.

Seimo komiteto nariams VERT pirmininkas pranešė, kad balandžio pradžioje ketina išsiaiškinti, ar toliau augant energijos kainoms „Ignitis“ bus pajėgus kompensuoti kainų skirtumą, susidariusį dėl dar praėjusiais metais Seime priimtų pataisų, leidžiančių VERT išdėstyti energijos kainų augimą buitiniams vartotojams per 5 metus.

„Planuojame su „Ignitis“ diskusijas, kaip ir ar įmanoma įgyvendinti tas įstatymo nuostatas dėl išdėliojimo laike“, – sakė R. Pocius.

Jei maksimaliai penkeriems metams būtų išdėliotas elektros kainų augimas, „Ignitis“ negautų apie 253 mln. eurų pajamų. Iš viso, pridėjus 128 mln. eurų nuostolių per 2018-2021 metus, įmonės nuostoliai dėl sumažintų elektros kainų vartotojams siektų apie 380 mln. eurų.

VERT skaičiavimais, per 2021 m. „Ignitis“ negavo 79 mln. eurų pajamų už dujas, o 2022 m. pirmąjį pusmetį, prognozuojama, bus patyręs 178 mln. eurų nuostolį.

„Mūsų tikslas balandžio pirmą savaitę turėti atsakymus į šiuos klausimus: ar galės, kiek galės, jei galės ir t.t. Šiandien tų atsakymų neturime. Bet jeigu vis tik būtų tokia situacija, kad kainos dar kiltų į viršų arba bent jau nemažėtų, čia yra rimta rizika, kad įmonė finansiškai negalės 100 proc. priimti to viso krūvio, to skirtumo, kuris šiandien yra susidaręs rinkose“, – sakė R. Pocius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)