Taip VERT pirmininkas kalbėjo viešojoje erdvėje pasigirstant raginimų permokėtas lėšas grąžinti greičiau nei iki 2036 m.

„Konkrečiai dar nesame sutarę dėl pačio grąžinimo grafiko, tą planuojame atlikti ir turėti sprendimą iki metų pabaigos“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje sakė R. Pocius.

Anot jo, iki tol su Valstybės kontrole (VK) būtina sutarti dėl permokos grąžinimo kriterijų.

Spalį VK pranešė, kad 2018–2021 m. vienas vartotojas (įskaitant tiek fizinius, tiek juridinius asmenis) už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro – nes ESO per šį laikotarpį gavo 160,2 mln. didesnę eurų investicijų grąžą dėl mažesnių nei planuota investicijų į nusidėvėjusį turtą.

VERT vertinimu, bendra tiek buitiniams, tiek nebuitiniams vartotojams grąžintina suma siekia 156 mln. eurų. Reguliuotojas yra apskaičiavęs, jog permoka turi būti grąžinta per 15 metų – iki 2036 m.

„Dėl ko sutariame, kad tikrai matome galimybių tą sumą išdėstyti per trumpesnį laikotarpį“, – parlamentarams sakė R. Pocius.

ESO vadovas Renaldas Radvila anksčiau yra sakęs, jog bendrovė ieško būdų sumą grąžinti greičiau, o nuo 2022 m. lėšos grįžta vartotojams per mažesnę skirstymo tarifo dedamąją.

Anot R. Pociaus, reguliuotojas su ESO vieną kartą susitiko pastarąją savaitę.

„Išdėstėme savo lūkestį kaip matome, kaip turėtų atrodyti pats pajamų sumos grąžinimo principas“, – teigė VERT pirmininkas.

Kartu jis pabrėžė, kad ESO grąžinti permoką turi ne konkrečiai per 15 metų, bet per ne ilgesnį kaip 15 metų laikotarpį.

„Kasmet ESO su VERT turi (...) ieškoti galimybių grąžinti per trumpesnį laikotarpį“, – kalbėjo R. Pocius.

Anksčiau jis yra teigęs, kad toks terminas nustatytas, kad bendrovė galėtų įgyvendinti ilgalaikę 10 metų investicijų į nusidėvėjusį skirstymo tinklą programą ir išlaikytų tvarų skolos lygį – iki 6,5 proc. nuo įmonės pelno prieš mokesčius, palūkanas, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA).

R. Pociaus teigimu, priskaičiavus palūkanas, iš viso vartotojams (tiek buitiniams, tiek nebuitiniams) ESO grąžins apie 200 mln. eurų. Be to, VERT skaičiuoja, kad buitiniams vartotojams grąžintina suma siekia apie 51 mln. eurų, o vienas gyventojas vidutiniškai permokėjo apie 7,42 euro kasmet.

Be kita ko, Generalinė prokuratūra dėl VK paskelbtų duomenų atlieka išsamų situacijos vertinimą.