Pasakė, kada ir kaip gyventojai atgaus permokėtas sumas


Daugiau nei du mėnesius dėl elektros permokos grąžinimo taręsi energetikai – jau turi galutinį sprendimą.

„Pasirinkome geriausią iš geriausių ir patį efektyviausią, naudingiausią vartotojui“, – tikino VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Renatas Pocius

Žadėjusi grąžinti tik po dešimtmečio, vis dėlto, sulaukusi kritikos lavinos, įmonė ESO tą padarys greičiau. Maždaug 60 milijonų eurų skolą gyventojams ji pradės grąžinti jau po trijų mėnesių – nuo balandžio. Permoka gyventojams sugrįš per elektros tarifą.

„Preliminariais skaičiavimais, reguliuojama dalis mažėtų 0,4 centai už kilovatvalandę, be pridėtinės vertės mokesčio. Komerciniams vartotojams galėtų mažėti 0,1 cento už kilovatvalandę. Kiekvienais metais, priklausomai nuo tos sumos, kuri bus grąžinta tiek komerciniams, tiek buitiniams vartotojams – ši suma gali šiek tiek koreguotis“, – teigė R. Pocius.

ESO

Ką permokėjo vartotojai atgaus, bet dar papildomai susimokėdami ESO įmonei. Kainoje įvedama papildoma dedamoji – viena dešimtoji cento, kad ESO galėtų ir toliau investuoti į tinklus.

„Tai leidžia išlaikyti tiek tinklo patikimumą, tiek išlaikyti dešimtmetį investicijų į tinklą planą, tiek ir užtikrinti paslaugų kokybę“, – teigė ESO vadovas Renaldas Radvila.

Yra manančių, kad vartotojai liks kvailio vietoje


Skaičiuojama, kad visi pinigai gyventojams sugrįš per dvejus metus, tai yra iki 2026-ųjų vidurio. Vartotojus ginantys atstovai tikina, kad tai vis tiek užtruks per ilgai.

„Buitiniams vartotojams turi būti kompensuojama per kuo trumpesnį laikotarpį – rekomenduojama, kad iki vienerių metų. Skola jau prasidėjo nuo 2018 metų, pinigai nuvertėjo“, – teigė Vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovė Dalia Malinauskienė.

Tačiau ESO prioritetas – kitas.

„Viską galima padaryti, bet pagrindinis dalykas – turime užtikrinti ilgalaikį ir stabilų tinklą. Tai yra prioritetas“, – teigė ESO vadovas R. Radvila.

Renaldas Radvila

Kad vartotojai liko kvailio vietoje, mano ir verslas. Štai Andrius Romanovskis skaičiuoja, kad kainų lygis nuo permokos pradžios ūgtelėjo 44 procentiniais punktais, bet infliacija esą liko neįvertinta.

„Infliacija jau suėdė tų pinigų vertę, jau nekalbant apie tai, kad pinigų vertė yra palūkanų norma, kurią nustato Europos Centrinis Bankas ir ji yra dvigubai didesnė negu žadama kompensuoti, nes kalbama tik apie 2 procentus“, – teigė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas.

Andrius Romanovskis

Skola buitiniams vartotojams ir verslui bus pradėta mokėti vienu metu, tačiau įmonėms pinigai bus grąžinti per kur kas ilgesnį laiką – paskutiniai pinigai jas pasieks tik po 8-erių metų.

„Dabar matosi, kad verslas dar kartą stumiamas į nepatogią padėtį, nes jam grąžinamų pinigų vertė bus visiškai kitokia negu tą momentą, kai iš jo paėmė juos“, – teigė Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Kęstutis Černeckas.

Šioje vietoje VERT pirmininkas R. Pocius turi savų argumentų.

„Buitiniai vartotojai yra jautresni ir jiems ši įmoka finansiškai turi didesnę įtaką nei verslo ūkio subjektams“, – teigė jis.

Nepatenkintų sąlygomis – daug


Verslo atstovams pasiūlytos sąlygos netinka, tad jie žada skųstis.

„Aš manau, kad verslas turėtų reikšti pretenzijas valstybei“, – teigė K. Černeckas.

Tuo tarpu nepatenkinti skolos grąžinimu gyventojai gali skųstis tik tam, kas ir nusprendė, kada ir kiek permokos grįš.

„Visi ginčai dėl sąskaitų, dėl kompensavimo yra nagrinėjami ne teismo keliu, Valstybinėje energetikos reguliavimo tarnyboje, nes būtent ji yra subjektas, nagrinėjantis ginčus tarp elektros tiekėjų ir vartotojų“, – teigė Vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovė D. Malinauskienė.

Dėl chaoso elektros sektoriuje, jau organizuojamas ir tyrimas. Seimo opozicija surinko 57 parašus specialiai komisijai sudaryti. Tiesa, reikės palaukti pavasario sesijos, kol Seimas vėl pradės normaliai dirbti.

„Svarbiausia yra atsakyti į tokį klausimą: ar tikrai tas energetikos sektoriaus valdymas yra nestokojantis priežiūros ir kontrolės?“, – teigė socialdemokratų frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Rasa Budbergytė

Savo įžvalgomis pasidalijo ir „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Nėra kitokio varianto, kaip tik ant vartotojo visą šitą klaidą ir nurašyti. Tai jau yra blogai ir labai gaila, kad šiame sektoriuje atsakomybės už padarytas klaidas niekas neneša. Tikiuosi, kad ta komisija atsakys į šiuos klausimus“, – teigė jis.

Viktoras Fiodorovas

Visą reportažą rasite LNK portale: