„Šį pranešimą gavote, nes jūsų žemės sklypas patenka į teritoriją aplink planuojamą statyti vėjo elektrinę, kurioje nebus užtikrinta atitiktis visuomenės sveikatos saugos reikalavimams. Šiuo pranešimu taip pat informuojama, kad vadovaujantis Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo nuostatomis, žemės sklypo savininkas planuojamos vėjo elektrinės stiebo aukščio ribose, negali statyti naujų pastatų“, – tokio turinio laišką po atostogų grįžusi moteris rado pašto dėžutėje.

Jį atsiuntė bendrovė „GG LTU S31“ priklausanti atsinaujinančios energetikos projektus įgyvendinančiai įmonei „Green Genius“ ir įsteigta vėjo elektrinių parko Kėdainių rajone statyboms.

Toliau laiške išvardyta, kad draudimas statyti apima gyvenamosios, viešbučių, kultūros, švietimo, poilsio, gydymo ir kitos paskirties pastatus.

Laiške taip pat pažymėta, kad sklypo savininkas turi teisę per 20 dienų pateikti prieštaravimą raštu ir su „GG LTU S31“ sudaryti susitarimą. Tačiau moteris piktinasi, kad nors laiškas buvo išsiųstas rugpjūčio 9 d., į pašto dėžutę jis įkrito tik rugpjūčio 17 d., tad laiko pretenzijai pareikšti liko visai nedaug.

Pateikė pretenziją

„Parašiau tai įmonei elektroninį laišką, o kitą dieną paskambino jos atstovas, kuris dar bandė derėtis, kažką kalbėjo apie Rytus ir Pietus. Sakau, jūs traukit tą jėgainę kur norit, bet kad mano sklypas nepatektų į tą zoną, nes mes planuojame atkurti buvusią sodybą“, – Delfi pasakoja Virginija (tikrasis vardas redakcijai žinomas).

Laiškas.

Ji piktinasi, kad vėjo parką statanti bendrovė traktuoja, kad jei per 20 dienų pretenzija nebūtų pateikta, tai reikštų žemės savininko sutikimą su reikalavimu savo sklype nevykdyti jokių statybų. Pašnekovei taip pat kyla įtarimų, kad tokie laiškai tyčia siuntinėjami vasarą, kai žmonės atostogauja ir mažai būna namuose, tikintis, kad pranešimai numatytą terminą apskritai liks nepastebėti ir pretenzijų niekas nepareikš.

Savo prieštaravimą moteris bendrovei „Green Genius“ išsiuntė elektroniniu paštu, taip pat kreipėsi į teisininkus, kad šie paruoštų oficialią pretenziją ir ją išsiųstų registruotu paštu. Bendrovė elektroniniu paštu patvirtino, kad laišką gavo, bet moteris nėra tikra, ar teisininkų pretenzija spės adresatą pasiekti per nurodytą laikotarpį.

Bendrovė žada atsižvelgti

Tuo metu bendrovės „Green Genius“ korporatyvinių ryšių vadovė Vaida Račiūnaitė Čepkienė Delfi teigia, kad įmonė į sklypo savininkės pretenziją atsižvelgs, nes tai daryti įpareigoja įstatymai, o vėjo parką teks perplanuoti.

„Lokacijos vėjo jėgainių vystymui parenkamos pagal keletą kriterijų, pavyzdžiui, pakankama elektros perdavimo tinklų galia, palankūs vėjo resursai, taip pat ieškoma didelių atvirų agrarinių plotų, išlaikant atstumą nuo svarbiausių draustinių, kultūros paveldo objektų bei apžvalgos bokštų. Taip pat svarbus pozityvus vietinių gyventojų požiūris į atsinaujinančios žaliosios energijos vystymą“, – teigia V. Račiūnaitė Čepkienė.

Pasak jos, planuojant vėjo jėgaines, atsinaujinančios energetikos vystytojai apie tokius planus privalo informuoti besiribojančių sklypų savininkus, o jei savininkai išreiškia nesutikimą, vystytojas privalo į tai atsižvelgti.

„Jei besiribojančio sklypo savininkas pateikia pretenziją, nurodydamas nesutinkąs su planuojamu vėjo bokštu, vėjo jėgainių vystytojas privalo į tai atsižvelgti ir atitinkamai koreguoti savo planus. Įstatymai numato, kad besiribojančio sklypo savininko išreikštas prieštaravimas yra užtektinas pagrindas įpareigoti vėjo jėgainių vystytoją perplanuoti vėjo bokštų lokacijas“, – pažymi įmonės atstovė.

Sklypų savininkų sutikimas privalomas

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) Delfi taip pat nurodo, kad su vėjo parkais besiribojančių sklypų savininkų teisės statyti statinius gali būti apribotos tik tuo atveju, jei šie patys neprieštarauja.

„Rašytiniai besiribojančių žemės sklypų savininkų ar valdytojų sutikimai (susitarimai) privalomi statant vėjo jėgainę mažesniu negu jos aukštis (įskaitant sparnų ilgį) atstumu iki besiribojančio sklypo ribos“, – pažymi NVSC.

Taip pat akcentuojama, kad Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo 49 straipsnio 9 dalyje įtvirtinta, kad didesnės kaip 30 kW įrengtosios galios vėjo elektrinės turi būti įrengtos taip, kad trumpiausias atstumas nuo vėjo elektrinės stiebo centrinės ašies iki sodo namų ar kitų pastatų ir rekreacinių teritorijų būtų ne mažesnis, negu vėjo elektrinės stiebo aukštis metrais, padaugintas iš 4.

Tiesa, šio reikalavimo vėjo elektrinių statytojai gali nesilaikyti, jei pastatų savininkai tam neprieštarauja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją