LEA nuo 2019 m. sausio 1 d. perims dviejų valstybės įmonių – Energetikos agentūros ir Lietuvos naftos produktų agentūros – vykdomas funkcijas.

„Energetikos sektorius sparčiai vystosi ir nuolat keičiasi, todėl valstybė turi turėti stiprų ir kompetentingą energetikos analitikos centrą. Tai mums leis keliauti koja kojon su energetikos pažanga. Naujoji agentūra taip pat prisidės siekiant, kad ambicingi atnaujintos energetikos strategijos tikslais virstų realiais rezultatais“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

LEA kaups, sistemins ir analizuos energetikos sektoriaus duomenis bei teiks ekspertines įžvalgas. Taip pat ši institucija stebės ir vertins naujausias tendencijas energetikoje, teiks pasiūlymus, susijusius su moksliniais tyrimais ir eksperimentine plėtra energetikos bei tvarios aplinkos sektoriuose.

Dar viena LEA nauja funkcija – koordinuoti bei prižiūrėti atnaujintos Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos įgyvendinimą, taip pat administruoti energijos vartojimo auditus atliekančių specialistų bei atsinaujinančių išteklių energijos gamybos įrenginius montuojančių specialistų rengimo atestavimą.

Naujajai institucijai taip pat bus pavesta koordinuoti vėjo energetikos plėtrą Baltijos jūroje bei organizuoti su ja susijusias procedūras – tyrimus bei aukcionus.

Vasarą atnaujintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje taip pat numatyta būtinybė turėti instituciją, kuri analizuos energetikos sektoriaus tendencijas ir teiks pasiūlymus ministerijai, kad Strategija būtų įgyvendinama, tobulinama bei atnaujinama laiku.

LEA steigiama įvertinus tokių Europos Sąjungos šalių, kaip Airija, Švedija, Danija, Suomija, gerąją patirtį – šiose šalyse veikia panašaus profilio energetikos sektorių prižiūrinčios institucijos.

Energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno įsakymu laikinuoju naujai steigiamos LEA vadovu paskirtas Darius Biekša, iki kol konkurso tvarka bus atrinktas nuolatinis vadovas.

D. Biekša nuo 2012 metų buvo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nariu, iki to laiko dirbo konsultacinėje įmonėje COWI bei ėjo Vilniaus Gedimino technikos universiteto Civilinės inžinerijos mokslo centro direktoriaus pareigas. Lietuvos energetikos agentūros vadovas yra įgijęs energetikos ir termoinžinerijos krypties mokslų daktaro laipsnį, yra dėstęs Vilniaus Gedimino technikos bei ISM Vadybos ir ekonomikos universitetuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)